V Laškem je potekala borza lokalnih živil

V četrtek, 28. 2., je v prostorih Thermane Laško potekala druga Borza lokalnih živil. Ta je potekala v organizaciji Občine Laško, STIKA Laško in Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije – zavod Celje. Na njej so se predstavili ponudniki lokalne hrane in potencialni odjemalci (vrtci, šole, gostinski in turistični subjekti).

Navzoče sta pozdravila župan občine Laško, g. Franc Zdolšek in direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje, g. Stanko Jamnik. Slednji je izpostavil, da je njihova glavna naloga pomagati kmetom pri pridelavi hrane, kljub temu pa se zavedajo, da se njihova pomoč tu ne konča in je kmetom potrebno pomagati tudi pri prodaji njihovih izdelkov. Zato oba takšne dogodke in druženja z veseljem podpirata.

V letošnjem letu je na borzi dr. Janez Bogataj predstavil Strategijo gastronomije občine Laško. Ta postaja pri razvoju turističnih destinacij vse pomembnejši dejavnik. Z njim smo se pogovarjali tudi pred našo kamero.

V okviru projekta Okusiti raznolikost podeželja, katerega vodilni partner je Občina Laško, partnerji pa KGZS – zavod Celje, STIK Laško in Thermana Laško, so v preteklem letu zbirali gradivo za gastronomsko banko Laškega. Pri zbiranju so pomembno vlogo odigrali: OŠ Primoža Trubarja Laško, OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, Društvo kmečkih žena Rosa, Rimske Terme, Thermana Laško, Knjižnica Laško ter ostali posamezniki.

Za vas smo se v uredništvu pozanimali tudi o zdravi prehrani osnovnošolcev, kjer smo gospo Polono Bastič, vodjo šolske prehrane na OŠ Vojnik, povprašali kako v šolah usklajujejo zdravo prehrano z otrokovo željo in okusom, glede na to, da se otroci radi poslužujejo t.i. »fast fooda«.

Hrana lokalnega izvora postaja vse bolj pomembnejša. To je moč opaziti tudi v turizmu, ki je v Laškem v velikem porastu. Podprimo lokalne pridelovalce hrane. Morda lahko veliko storimo že z obiskom STIK-ovega domačega kotička, kjer vsako sredo, od 9:00 do 11:00, na zgornjem delu Hotela Savinje poteka predstavitev in prodaja domačih dobrot in izdelkov. Z mesecem aprilom pa bo domači kotiček potekal tudi v popoldanskem času, vsak prvi četrtek v mesecu, od 16:30 do 17:30. Saj veste, domače in lokalno je za prebavo pravo! (NTJ)

Sorodni prispevki

Pomisliti je potrebno tudi na starostnike

Vse več zadnje čase govorimo o šolanju na daljavo in problemih otrok in mladostnikov, a pozabili smo na tiste, ki nekako tudi...

Občinska seja v znamenju financ

Kljub razmeram v katerih so tovrstna srečanja sicer omejena so se včeraj že dvanajstič sestali svetniki in zaposleni na Občini in v...

Martinovo tokrat v krogu družine

Danes po Sloveniji pa tudi drugod po Evropi praznujemo praznik, za katerega smo lahko zahvalni Martinu Tourskemu...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se