spot_img

V Laškem je potekala borza lokalnih živil

V četrtek, 28. 2., je v prostorih Thermane Laško potekala druga Borza lokalnih živil. Ta je potekala v organizaciji Občine Laško, STIKA Laško in Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije – zavod Celje. Na njej so se predstavili ponudniki lokalne hrane in potencialni odjemalci (vrtci, šole, gostinski in turistični subjekti).

Navzoče sta pozdravila župan občine Laško, g. Franc Zdolšek in direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje, g. Stanko Jamnik. Slednji je izpostavil, da je njihova glavna naloga pomagati kmetom pri pridelavi hrane, kljub temu pa se zavedajo, da se njihova pomoč tu ne konča in je kmetom potrebno pomagati tudi pri prodaji njihovih izdelkov. Zato oba takšne dogodke in druženja z veseljem podpirata.

V letošnjem letu je na borzi dr. Janez Bogataj predstavil Strategijo gastronomije občine Laško. Ta postaja pri razvoju turističnih destinacij vse pomembnejši dejavnik. Z njim smo se pogovarjali tudi pred našo kamero.

V okviru projekta Okusiti raznolikost podeželja, katerega vodilni partner je Občina Laško, partnerji pa KGZS – zavod Celje, STIK Laško in Thermana Laško, so v preteklem letu zbirali gradivo za gastronomsko banko Laškega. Pri zbiranju so pomembno vlogo odigrali: OŠ Primoža Trubarja Laško, OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, Društvo kmečkih žena Rosa, Rimske Terme, Thermana Laško, Knjižnica Laško ter ostali posamezniki.

Za vas smo se v uredništvu pozanimali tudi o zdravi prehrani osnovnošolcev, kjer smo gospo Polono Bastič, vodjo šolske prehrane na OŠ Vojnik, povprašali kako v šolah usklajujejo zdravo prehrano z otrokovo željo in okusom, glede na to, da se otroci radi poslužujejo t.i. »fast fooda«.

Hrana lokalnega izvora postaja vse bolj pomembnejša. To je moč opaziti tudi v turizmu, ki je v Laškem v velikem porastu. Podprimo lokalne pridelovalce hrane. Morda lahko veliko storimo že z obiskom STIK-ovega domačega kotička, kjer vsako sredo, od 9:00 do 11:00, na zgornjem delu Hotela Savinje poteka predstavitev in prodaja domačih dobrot in izdelkov. Z mesecem aprilom pa bo domači kotiček potekal tudi v popoldanskem času, vsak prvi četrtek v mesecu, od 16:30 do 17:30. Saj veste, domače in lokalno je za prebavo pravo! (NTJ)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik