Doma Kultura Prireditve, festivali in dogodki V Laškem v dneh praznika postavili mlaje ter organizirali tradicionalno prvomajsko srečanje...

V Laškem v dneh praznika postavili mlaje ter organizirali tradicionalno prvomajsko srečanje na Šmohorju

32

Laško je v času prazničnih dni zavezano k tradicionalnim dogodkom in obujanju običajev, ki nas opominjajo na svobodo našega naroda ter obeležitev praznika delavskih pravic. Z našo ekipo smo bili med prazniki na terenu, kjer smo za vas ujeli utrinke postavitve mlaja na Šmohorju, se v praznik prebudili z budnico Laške pihalne godbe ter se udeležili prvomajskega srečanja na Šmohorju.

Na prazničen dan, ko smo po Sloveniji obeležili dan upora proti okupatorju, so na Šmohroju izvedli že tradicionalno postavitev mlaja, ki je v ponos mnogim slovenskim vasem in krajem. Tradicija postavitve se po krajih razlikujejo, vsem pa je skupno, da tradicionalna postavitev poteka ročno. Tudi letošnje leto so člani moškega pevskega zbora z Matjažem Piklom na takšen način postavili mlaj, ki je okrašen z zastavo ponosno pričakal pohodnike prazničnega dne.

V praznik dela pa smo se ponovno prebudili z Laško pihalno godbo, ki ohranja tradicijo godbeniških budnic s konca 19. stoletja in tako simbolno krepi narodno zavest, hkrati pa s svojim igranjem počastijo obeležitev praznika delavskih pravic.

Letošnje leto so prvomajsko srečanje organizirali člani planinskega društva Laško skupaj z ekipo Doma na Šmohorju, ki so z odlično organizacijo ter tradicionalnim golažem nagradili pohodnike.

V slavnostnem govoru pa nas je pozdravil tudi župan občine Laško, Marko Šantej, ki je zbrane opomnil na začetke borcev za delavske pravice, hkrati pa poudaril aktualne problematike delavstva, kjer se je osredinil na plačna nesorazmerja, poudaril pa tudi problematiko neskladij z različnimi obilkami dela, kjer je v ospredju govora postavil prekarno delo.

Vsekakor je namen delavskega praznika predvsem druženje in srečevanje ljudi na dogodkih, ki jih za pohodnike skrbno organizirajo na raznih planinskih kočah. Pomembno je, da na ta dan ne pozabimo tudi na vsebino tega pomembnega praznika. Če so se delavci in delavke nekoč borili za osemurni delavnik in boljše pogoje dela, pa današnje raziskave kažejo, da resen problem predstavlja predvsem izgorelost delavcev. Pomembno se je zavedati, da je potrebno spoštovati vsako delo, hkrati pa razumeti, da naziv delodajalca ne prinaša zgolj ragiranja na plačni lestvici. Na koncu vam želimo, da bi edino izgorelost predstavljali samo kresovi in bi delavske pravice dosegle svobodo mogočnosti prazničnih mlajev.