spot_img

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov.

A kaj se zgodi, ko kultura umolkne, ko ni prireditev, ko se praktično nič več ne dogaja. Kdo in kaj postanemo in predvsem kaj preostane kulturnikom?

Spregovorili smo z največjimi soustvarjalci in organizatorji kulturnih dogodkov v občini Laško, kjer je korona odnesla praktično vse, ukrepi pa so zadevam dodali še piko na i.

Vlada je to poletje sprejela Odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji. Ta je stopil v veljavo 30. junija 2020 in je začasno prepovedoval zbiranje več kot 50 oseb. Nato je 8. julija Vlada sprejela nov odlok, s katerim je uveljavila prepoved zbiranja več kot 10 ljudia ob tem veljajo izjeme, ki so pomembne tudi za kulturne prireditve. Izjeme, ki potrjujejo pravila in imajo nemalokrat dvojna merila.

Molk kulture pa prinaša velik odmik od realnosti tudi za mlade in najstarejše. Morda pa bi bilo smiselno bone, ki jih pridno koristimo za oddih, nameniti tudi  za reševanje slovenske kulture?

Tako nekako je izgledalo naše poletje s kulturnim molkom, ki bo glede na kulturno naklonjenost tistih, ki sprejemajo odloke na državni in odločitve na lokalni ravni, trajal še nekaj časa.  Morda pa se bodo mnogi šele sedaj začeli zavedati, da se v Laškem je dogajalo, da so prireditve bile in da bomo, ko bodo le te spet dovoljene morali stopiti skupaj, jih obiskati in narediti nekaj več za obiskanost, si s tem razširili obzorja in pomagali slovenski kulturi, brez katere kot narod ne zmoremo obstajati. Do takrat pa, uživajte v tišini.

(ŠJ)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik