spot_img

So moški res mučeniki?

Na današnji dan, 10. marca, v odgovor na dan žena, obeležujemo 40 mučenikov. Krščansko tradicijo štiridesetih moških, ki se je žrtvovalo za svojo vero. Med leti 308 do 324, naj bi cesar Licinij zaradi spora s Konstantinom Velikim, ki je sprejel krščansko vero, sprejel odlok, s katerim je zahteval smrt ali spreobrnjenje vseh kristjanov.

Darilo za dan mučenikov

Odloku se je uprlo 40 pripadnikov njegove elitne legije, ki so bili za vero pripravljeni umreti. V eni najhujših zim na območju takratne Armenije, naj bi vojake odpeljali do zmrznjenega ribnika, kjer so jih pometali v vodo.

Legenda pravi, naj bi jim Cesar pred smrtjo ponudil rešilno bilko, saj naj bi jim v zameno za spreobrnitev ob ribnik namestil toplo kopel. Eden izmed vojakov naj bi ponujeno sprejel, a ga je zaradi temperaturnega šoka zadela kap.

Od kod torej 40 mučencev, če je eden svoje žrtvovanje zamenjal za toplo kopel?

Mučencem naj bi se v ribniku pridružil eden izmed vojakov, ki ga je mučenje kolegov ganilo. Trupla mrtvih vojakov, naj bi kasneje, na današnji dan zažgali na grmadi.

Od tod sledi, da 40 mučenikov morda res obeležujemo v spomin na hrabre vojake, ki so umrli za svojo vero, a dandanes njihovo žrtvovanje obeležujemo bolj kot povračilo za dan žena. Če smo torej 8. marca spregovorili o enakopravnosti žensk, ki je še vedno nekje daleč, pa s tovrstnimi prazniki kaj hitro najdemo ravnovesje. Moškim tako na ta dan v spomin na smrt 40 mučencev podarjamo klobase, suhe slive in trnje.

Vsem moškim voščimo vesel dan mučenikov in jim želimo, da se ob tem spomnijo, kako so njihovi predstavniki zaradi svojih prepričanj trpeli nekoč, medtem ko ženske po svetu zaradi tega, trpijo še danes.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik