spot_img

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM

Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z epidemijo koronavirusa, nemalokrat kršene, delavci pa porinjeni v nečloveške pogoje in oblike dela.

Mnogi delavci so čez noč ostali brez dela, mnoge so delodajalci postavili na čakanje, z 80 % plače, medtem pa delavci na »čakanju« v resnici delajo.

Povsod po svetu namreč beležijo rekordne roke nezaposlenih. V ZDA so se denimo v aprilu spopadali s kar 3,28 milijona nezaposlenih, medtem ko se tudi v Evropi z žalostjo lahko »pohvalimo«, da za »sotrpini čez lužo« tokrat ne zaostajamo veliko.

Kriza, ki je prizadela slovensko gospodarstvo je med 9. in 22. marcem terjala 2370 na novo prijavljenih brezposelnih oseb, ki se je do konca meseca marca povečala še za 2132 oseb.

V obdobju od 1. do 26. marca se je na zavodu kot brezposelna oseba evidentiralo skupaj 6143 oseb, kar je število brezposelnih v Sloveniji do konca meseca marca dvignilo na 76.594.

V največjih škripcih se trenutno gibljejo kulturni delavci in samostojni podjetniki, katerim delo je čez noč izpuhtelo skozi okno, mnogi pa do pravičnih povračil sredstev še niso prišli, saj bodo le ti dodatki izplačani kasneje.

Je mar Slovenija država v kateri kot »priznano« panogo smatramo samo gospodarstvo? Ali smo v teh časih na kulturo popolnoma pozabili?

V stiski so se znašli tudi marsikateri starši, katerih delodajalci ne razumejo, da imajo doma otroke, katerim varstva v trenutnih razmerah ne morejo zagotoviti, saj njihovi običajni varuhi, dedki in babice, spadajo v ranljivejšo skupino. In če je ministrica včeraj za odprtje šol in vrtcev oznanila datum 18. maja, se mnogi starši v skrbi za ohranitev služb na delo podajajo že v prvem delu po praznikih. Kje bodo ta čas njihovi otroci, ni znano. Ponekod po Sloveniji je namreč že organizirano varstvo za otroke staršev, ki doma ne morejo ostati.

In kdo ščiti pravice tistih ranljivih, ki si zaradi groženj delodajalcev ne upajo upreti?

Praznik dela, znan kot prvi maj, pa je opomin na čase, ko so se delavci upali upreti nečloveškim razmeram in spomin na krvavo zatrte demonstracije v Čikagu, leta 1886. Krvave demonstracije, znane tudi kot Haymarketski izgred, poznamo tudi kot največje praznovanje socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Hkrati praznik zaradi vsebine nosi tudi pridih levo usmerjenih strank, saj je skozi zgodovino služil za demonstracije socialističnih, komunističnih in različnih anarhističnih skupin.

V Sloveniji se praznik dela pred drugo svetovno vojno ni praznoval. Obstajale so manjše neuradne slovesnosti, ki pa so jih oblasti navadno prepovedale.

Prvo uradno praznovanje je bilo, zanimivo, obeleženo ravno pod nacistično oblastjo leta 1941. K nam so ga namreč prinesli ravno nacionalsocialisti, ki so praznik praznovali že leta 1933.

Danes praznik prvega maja praznujemo s prazničnimi kresovi in rdečimi nageljni, na praznik dela pa nas navadno prebudi budnica iz korpusov godb.

In kako se bomo v praznik dela, ki ga tokrat praznujemo v senci brezposelnosti, krize in tratenja delavskih pravic, prebudili letos?

Budnica v letošnjem letu bo!

Četudi so v državi na kulturnike in kulturo mnogi v tem obdobju malce pozabili, pa nas kulturniki opominjajo, da kultura ostaja. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, v nadaljevanju JSKD, ki je skupaj z VAL 202, RTV SLO, Zvezo slovenskih godb ter mnogimi posamezniki zaslužen za izvedbo prvomajske budnice, pa bo ohranil tudi teden ljubiteljske kulture, ki se bo tokrat prestavil na splet.

Vodja OI JSKD Laško, Gašper Salobir, nam je zaupal, da bi v letošnjem letu, tako kot vsako leto v tednu ljubiteljske kulture, praznovali tudi v Laškem.

»Pripravili bi likovno razstavo, organizirali bi koncerte pevskih skupin, nekaj nastopov pa bi izvedle tudi domače pihalne godbe.« nam je zaupal Salobir.

»Letošnja rdeča nit tedna ljubiteljske kulture je namreč inštrumentalna dejavnost. Žal nam je, da je letošnja otvoritev, ki bi potekala v Krškem, odpovedana. Nastopil bi namreč Slovenski mladinski pihalni orkester s stalnimi člani ter člani, ki so se v preteklem letu udeležili seminarja Musica creativa, izvedli pa bi skladbe s preteklih tekmovanj skladateljev Emila Glavnika, Vinka Štrucla, Tomaža Habeta, Bojana Adamiča in Roka Goloba. Kot novost bi predstavili Baletni valček mladega slovenskega skladatelja Tilna Slakana, a bomo to zadevo prestavili na prihodnje leto, ko se bo Teden ljubiteljske kulture združil z novo dejavnostjo, ki pa je še v izboru.« še dodaja Salobir, ki bi združenemu orkestru na prireditvi tudi dirigiral.

Gašper Salobir bo tokrat ostal zvest domači dirigentski paličici, a o tem malce kasneje. Spregovorili smo tudi z ambasadorjem letošnjega Tedna ljubiteljske kulture, še enim Laščanom, Dejanom Krajncem, ki nam je zaupal več o tem, kaj pripravljajo.

Letos teden ljubiteljske kulture poteka nekoliko drugače. Kljub temu, le ta ostaja s to spremembo, da se seli na splet. Ti si ambasador letošnjega TLK. Kaj to pravzaprav pomeni?

»Zelo sem počaščen, da se je JSKD spomnil name in me izbral za letošnjega ambasadorja TLK-ja. Predvsem kot klarinetist sem do danes izkusil že marsikateri oder v najrazličnejših glasbenih zasedbah in žanrih. Rdeča nit letošnjega festivala ljubiteljske kulture in umetnosti je inštrumentalna glasba. Sam bom poskrbel za večjo promocijo med mladimi in mladimi po srcu, predvsem preko videoposnetkov, kjer bomo igrali, peli in govorili, pa tudi na socialnih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram, kjer mi sledi veliko ljudi.«

Na kakšen način pa bomo letos lahko sodelovali v TLK?

»Kulturna društva in ostale organizacije, zveze, umetniške skupine, posamezni ustvarjalci lahko sodelujete s prijavo spletnih vsebin ali dogodkov na spletni strani tlk.jskd.si. Do letos ste prijavljali kulturne dogodke vseh vrst, javne vaje, dneve odprtih vrat, okrogle mize, predavanja. Zaradi specifične situacije pa letos lahko prijavite spletne vsebine, ki ste jih ali jih še boste pripravili od doma v času karantene. Dogodek prijavite po klasičnem postopku, le dodajte povezavo na spletno vsebino, ki jo želite prijaviti. Dogodek naj ima trajanje od dneva prijave do 15. junija. V kolikor bodo v času od 15. maja in 15. junija dovoljeni tudi klasični kulturni dogodki, seveda prijavite tudi te. Najbolj domiselne stvaritve v času karantene in tudi po njej pa bomo tudi posebej izpostavili na vseh naših informacijskih spletnih kanalih.«

Kaj pa je tisto, kar ste do sedaj že pripravili?

 »Do danes smo pripravili že ogromno vsebin, kjer predstavljamo inštrumentalne zasedbe na Slovenskem, skladatelje, aktualno dogajanje v kulturi pri nas in v svetu ter dogajanje na drugih področjih kulture, ki jih pokriva JSKD.  Vsi, ki bodo obiskali Facebook stran in Instagram profil TLK, bodo deležni nagradnih iger z zanimivimi in atraktivnimi nagradami.«

Kje pa lahko spremljamo vse dejavnosti TLK? 

 »Žal trenutna situacija ne omogoča združevanja, posledično so onemogočene vaje in priprave na dogodke. A nič zato! Glas o ljubiteljski kulturi bomo širili še naprej po drugih kanalih. Pridružite se nam na Facebook strani ali Instagram profilu Tedna ljubiteljske kulture in spremljajte naše objave.«

 »Svet se spreminja, ampak KO ZAIGRA KULTURA je spet vse po starem, :)« je še dodal Dejan Krajnc, ki ga lahko spremljate na njegovih družbenih kanalih za še več informacij o Tednu ljubiteljske kulture.

 

 

Kako pa se bomo prebudili v prvi maj?

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb vse slovenske glasbenike, godbenike in simpatizerje vabijo, da v tudi v letošnjem letu popihajo na ljudska srca?

Laško pihalno godbo boste lahko danes ob 17.00 videli najprej na oddaji POP TV, ob 19.00 pa še v rubriki POP IN. Ne pozabite jim prisluhniti tudi 1. maja naprej ob 6.00 na VAL 202, ob večernih urah pa jih lahko zasledite tudi v oddaji Slovenski pozdrav ob 20.00.

Kot zaključek za poslastico sledi še Slovenski pozdrav ter oddaja Dobro jutro na RTV SLO.

Če nas godbe torej v fizični obliki s svojim sprevodom po mestnem jedru ne bodo utegnile prebuditi na prvomajsko praznično jutro, jih bomo lahko spremljali preko medijev.

Laška pihalna godba nam je skupaj z Mažoretami Laško pripravila zelo zanimiv program!

Prvi maj kot praznik dela nas torej opominja na to, da je s pravicami dela kršena tudi človekova pravica do dostojnega življenja. Žal se mnogi tega zavejo prepozno, šele takrat ko nastopijo zdravstvene težave, ali pa se odnosi v družinah poslabšajo do te mere, da le te razpadejo.

Pomembno je, da se svojih pravic zavemo, da se zanje borimo in da nanje opozarjamo tiste, ki jim bodisi niso pomembne, bodisi so preplahi, da bi nanje opozorili pristojne.

Praznik dela torej ni le praznik piknikov in praznik spomina na leto 1886. Je praznik kulture, praznik, ko se zavemo svojih pravic in praznik, ko godbe v nas prebudijo duh socialnih vrednot, na katere premnogokrat pozabljamo.

Na koncu ne zmoremo preko letošnjih maturantov, ki bodo za esej na maturi svoje znanje pokazali preko del Ivana Cankarja in preko že tisočkrat prežvečenih Hlapcev. Verjetno se snovalci mature še zdaleč niso zavedali, kako zelo bodo citati Cankarja ponovno sovpadali z dogodki preteklih dni. Mi za konec dodajamo le to Cankarjevo misel:

»Ker narod potrebuje v teh težkih časih vse svoje sile, kliče vse in vsakogar! Če kdaj, v teh časih je potreba, da si zvesto pogledamo iz obraza v obraz, da si sežemo v roke, se strnemo v eno vrsto. – Strahopetec je, kdor zdaj trepeče, da bi se mu ob takem zbližanju morda ne odkrhnila ta ali ona mrvica njegovih strankarskih načel ali njegovega svetovnega naziranja

Biti človek pomeni biti človeški do sočloveka.

Ekipa MMC TV Laško vam želi lepe praznike.

Upamo, da jih bomo preživeli nedelovno, kot se vsaj za ta dan spodobi. Odpočijte se od skrbi, dela in se posvetite stvarem, ki jih radi počnete in ob tem ne pozabite prisluhniti Laški pihalni godbi!

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik