spot_img

Je v Laškem zasvetila prva žarnica?

Elektrika. Nekaj povsem vsakdanjega in običajnega, nekaj brez česar v današnjem času enostavno ne zmoremo preživeti. Kako pa je bilo nekoč?

Ste vedeli, da je v Laškem zasvetila prva žarnica?

Laško je mesto, ki tako obiskovalcu kot domačinu ponuja mnogo. Velikokrat pa pogovor med domačini ob raznih reklamah domačega kraja nanese na situacijo, ko se zavemo, kaj vse v domačem kraju imamo in da v času svojega bivanja le tega še nismo uspeli videti. Eden takšnih biserov je zagotovo Muzej elektro-prenosa »Fala- Laško«, ki mu predvsem v lokalnem okolju posvečamo vse premalo pozornosti. Ste vedeli, da je v Laškem prva žarnica zasvetila že samo nekaj let po njenem izumu?

V muzeju elektro-prenosa smo se sestali s Srečkom Lesjakom, ki tudi je idejni vodja muzejske zbirke ter avtor dela knjižice o elektro-prenosu Laško. Z njim smo spregovorili o samih začetkih elektrike v Laškem, popeljal pa nas je tudi po pestri muzejski zbirki, ki je zanimiva tako za tiste najmlajše kot starejše ljudi, ki so dobršni del lahko videli in doživeli tudi sami.

Pestrost zanimivih eksponatov, ki nosijo zgodbe iz časov, ko je bilo Laško resnično najbolj oblegan turistični kraj. Iz časov vojnih grozot in novinarskih člankov, napisanih na pisalne stroje. Iz časov, ko smo se v našem majhnem mestecu ob Savinji lahko pohvalili z napredkom vrednim občudovanja. Kdo ve, morda je ravno na kateremu izmed pisalnih strojev nastala kakšna posebna zgodba, morda ljubezensko pismo, ali vojaški ukaz. Morda je kateri izmed sprejemnikov razrešil razplet pomembne bitke, jo začel ali končal. Po vse te skrivnosti pa se bo potrebno odpraviti v Muzej elektro-prenosa Fala Laško.

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik