spot_img

BOLJŠI JUTRI ALI OKOLJE OHRANJAMO ZASE

Zemlja ne pripada nam; mi pripadamo Zemlji. –  Marlee Matlin

Na današnji dan obeležujemo Svetovni dan okolja, ki ga je leta 1972 razglasila generalna skupščina Združenih narodov (UNEP). Le ta je namenjen ščitenju okolja in ozaveščanju o pomembnosti varstva okolja in je v letošnjem letu posvečen biotski raznovrstnosti, ki podpira vse življenje na Zemlji, vključno s človeškim.

Dan, ki bo tekel pod sloganom »čas je za naravo«, bo minil v znamenju dogodkov ter predavanj, hkrati pa si lahko na Facebook strani Ekologi brez meja ogledate tudi slovensko spletno premiero filma The story of Plastic (Zgodba o plastiki).

Film si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://www.eventbrite.com/e/zgodba-o-plastiki-the-story-of-plastic-tickets-104973510596?fbclid=IwAR1vAYn_4FpaStSMLy_ZqdrLZUn6_mXiHEFa0yE0oh7YBU4I19kdX4ugRgY.

Redkokdo namreč pomisli na to, da je plastika- človekov izum,  tista, ki nas bo stala življenja, saj se biotska raznolikost krči ravno zaradi vse večjega števila odpadne plastike. Zastrašujoča statistika nas namreč lahko ohromi že s podatkom, da v oceane vsako leto odvržemo kar osem milijonov ton plastike, ki kar največkrat konča bodisi v želodcih, bodisi vratovih živalic. Hkrati s tem, ko uživamo naravo, plastiko zaužijemo tudi sami. Koliko?

Nova raziskava Svetovnega sklada za naravo (WWF) je pokazala, da posameznik tedensko v svoje telo vnese okrog 2000 delcev plastike, kar na mesečni ravni znaša 21 gramov – za primerjavo, to je proporcionalno količini ene kreditne kartice. Na leto tako zaužijemo kar četrt kilograma plastike.

Z “zastrupljanjem narave” torej zastrupljamo tudi sebe. Pa se tega zavedamo vsi?

Letošnji Svetovni dan okolja v Sloveniji mineva tudi v znamenju protestov za okolje in proti »razprodaji okolja«, sloganom, ki je pozival k protestom pred stavbo državnega zbora. V skopem naj bi šlo namreč za omejevanje nevladnih organizacij, med njimi tudi tistih ki se zavzemajo za obrambo okolja iz gradbenih postopkov. Sporni amandma pa je kljub protestnikom naletel na »gluha ušesa«, saj so ga poslanci v odboru sprejeli z 12 glasovi za in s sedmimi proti. Enako so glasovali za predlagane spremembe zakona o ohranjanju narave v celoti.

Kako in zakaj se je narava znašla na razprodaji v svežnju »protikoronskih ukrepov« ne vemo, smo pa ob Svetovnem dnevu okolja spregovorili z okoljsko aktivistko, Barbaro Zorko, ki deluje pri Ekologih brez meja:

»Prav vsak izmed nas lahko naredi kaj koristnega za naše okolje. Vsakič, ko izdelke popravimo, namesto da bi takoj kupili nove, zmanjšamo zavržke hrane ali zavrnemo plastične izdelke za enkratno uporabo, prispevamo svoj del. Ob letošnjem svetovnem dnevu varstva okolja vabljeni k ogledu filma Zgodba o plastiki, ki vam bo pojasnil razsežnosti plastičnega onesnaževanja in vas motiviral k pozitivnim spremembam.« je za naš medij ob dnevu okolja povedala Zorkotova.

Narava torej ostaja brez svojih zagovornikov, zaradi česar je ohranjanje in zaščita nje same ostala v rokah nas ljudi,  tistih, ki si jo včasih sebično lastninimo in ji v zameno za njeno gostoljubje vračamo z uničevanjem, stradanjem, hiranjem. Slovenija namreč slovi kot eden izmed redkih biserov, ki ostajajo ohranjeni, a se s tovrstnim odnosom vodilnih lahko tudi sama kaj kmalu znajde na seznamu ogroženih.  Pomembno je, da poleg apeliranja na politike in odločevalce o našem okolju zanjo poskrbimo sami in da z ozaveščanjem o naravi pričnemo zelo zgodaj, pri najmlajših, takrat, ko še lahko vplivamo.

Poudarjanje človeške neumnosti o tem, da človek s svojimi dejavnostmi ne ogroža zgolj okolja temveč tudi sebe kot del njega, je odveč. Varovanje okolja je naša pravica in dolžnost, a je zanjo potreben pogum. Resnični heroji se bodo torej pokazali ravno v tem času, članek pa naj zaključimo z mislijo Viktorja Hugoja: »Žalostno je pomisliti, da narava govori in da človeški rod ne posluša.« Na nas je, ali bomo znali prisluhniti!

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik