spot_img

Laški gasilci v praksi preizkusili protipoplavno zaščito

Decembra na novo postavljena protipoplavna zaščitna ograja, je bila v pretekli soboti postavljena s strani gasilcev Gasilske zveze Laško. 165 m dolga zaščitna ograja, ki se razširi tudi na bližnje cestišče, je trenutno v Sloveniji najdaljša svoje vrste. V Laškem je bila postavljena v sklopu s prenovitvijo železniške proge Celje ­-Zidani Most, s strani Ministrstva za infrastrukturo, kot poplavna zaščita za bivalno naselje Marija Gradec.

Kot je omenil že glavni mož laške občine, bo skrb za postavljanje in shranjevanje protipoplavne ograje prevzela Gasilska zveza Laško, čemur je bilo namenjeno tudi sobotno urjenje. Vodna ovira, ki jo je moč postaviti v pičle pol ure je sicer dobra rešitev v najhujših trenutkih, a nam brez potrebnega predznanja o postavitvi ne more koristiti.

Približno 20 gasilcev je svoje znanje pridobilo tistega dopoldneva, ko ograja sicer ni bila življenjskega pomena, a so se kljub temu potrudili in pokazali veliko zanimanja, tako za pravilno postavitev, kot tudi za skladiščenje dokaj nove pridobitve levega brega malega zelenega mesteca ob Savinji.

Laško je po širšem območju znano kot poplavno zelo ogrožena občina, kar poskuša rešiti z več vodnimi ovirami in regulacijami strug. Kljub temu pa nas poplave vedno znova presenetijo. Upajmo, da bo vsaj ta uspešno zaščitila naselje Marija Gradca in bo tako vredna svojega slovesa.

Lara Pavčnik

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik