spot_img

Ministrica Pivčeva prisluhnila lokalnim kmetovalcem

Na idilični turistični kmetiji Šolinc se je v torek 9. junija mudila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Namen obiska, kot je poudaril podžupan Občine Laško, Matjaž Pikl, je bil predvsem predstaviti novosti na področju kmetijstva hkrati pa ministrstvo seznaniti s problematiko lokalnih kmetov.

Dr. Pivčeva je tako spregovorila o zaskrbljujočih statistikah, ki se odražajo v demografski problematiki, težavah s ciljno usmerjenostjo kmetijstva ter nizko produktivnost kmetijstva v zadnjih petnajstih letih.

Pivčeva je predstavila tudi strateške načrte ter omenila, da bo velik korak potreben predvsem pri birokratizaciji ter izboljšanju evalvacije po razpisih. Zadnje čase je namreč veliko govora o tem, da so neposredne pomoči v kmetijstvu nekoliko uspavale prejemnike.

Kmete pa je poleg standardnih težav s škodo, ki jo povzročajo zveri, ter problematiko prijav na razpise, ki ne ustrezajo majhnim kmetijam, po žepu udarila še kriza, ki jo je prinesla korona in za katero nadomestila so bila zgolj do konca maja. Težave pa se pojavljajo tudi pri borbi za manj kakovostnejše ter cenejše izdelke, ki se pojavljajo na trgu ter tako rekoč odžirajo dobiček slovenskemu kmetu. Hkrati se podoben problem pojavlja tudi pri etiketiranju z medom.

Zdi se, da kmetje v času po epidemiji končno dobivajo sogovornika, ki so ga potrebovali že nekaj časa. Nekoga, ki jim prisluhne osebno. A vendar je do zavedanja, da je podpora lokalnega in samooskrba med ostalim prebivalstvom še daleč. V občini Laško za promocijo in pomoč kmetom skrbijo na večih ravneh.

Vsaka kriza za seboj pušča rane, tokratna jih je nekaj tudi zacelila. Pomembno je, da kupujemo lokalno in podpremo slovenskega kmeta, ne zgolj ker je bio in eko in, ampak zaradi tega, ker je to bolj zdravo, bolj odgovorno in naravno. Naslednjič ko kupujete v velikih trgovskih centrih  premislite ali je tistih 30 centov, ki jih privarčujete ob nakupu madžarske solate res vredno odšteti namesto, da bi z nakupom pri lokalnemu kmetu podprli slovensko.

Špela Juhart

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik