spot_img

Čebele kot nov projekt Pivovarne Laško-Union

Ob svetovnem dnevu čebel se ljudje navadno spomnimo na pomembnost te majhne brenčeče živalce za naš obstoj. Najstarejši prikaz človekovega odnosa do čebel je nastal 20-30 tisoč let nazaj v Pajkovi jami v Valencii, medtem ko prve prave podobe čebeljih panjev segajo v leto 1240.

Prve potrebe po poslikavi končnic so se pojavile zaradi težav v skladovnicah panjev, Slovenija pa svojo bogato tradicijo panjske končnice datira v drugo polovico 18. stoletja, danes pa predstavlja pomembno umetniško vrednost.

Panji, ki sicer v prvotni namembnosti niso namenjeni umetnosti, saj predstavljajo dom čebeli, morajo biti postavljeni na primerni lokaciji, saj je ta pomemben faktor za preživetje čebeljih družin. Čebele so namreč usodno povezane z okoljem, ki jim mora dajati čim boljše zmožnosti za preživetje, razvoj in razmnoževanje, kar moramo imeti ob postavitvi čebelnjaka še posebej v mislih.

Čebelnjak pa so si tik pred svetovnim dnevom čebel umislili tudi v Pivovarni Laško-Union, ki so ga v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in čebelarsko družino Šolar, umestili v niz projektov, ki sodijo v strategijo »Varimo boljši svet«.

Pivovarna Laško-Union naj bi s tem projektom izkazala trajnostno usmerjenost v prihodnost, hkrati pa bodo med, ki ga bodo čebele pridelale uporabili za Laško medeno pivo.

Kar 350000 novim sodelavkam so nov dom poslikali umetniki Anja Kralj, Matija Cipurič, Neja Likar, Dejan Krfalj ter Roman Ražman, veselijo pa se jih tudi zaposleni v podjetju.

Neizpodbitno dejstvo je, da človeštvo brez čebel ne bo dolgo trajalo in da je njihova ohranitev tista, ki je za nas ključnega pomena. Njihovo dobro delo lahko poplačamo s pravilno oskrbo našega eko sistema, skrbjo za naravo, okolje in nenazadnje tudi  njihovega bivališča, pri čimer moramo poskrbeti za več dejavnikov, kot so klima, mikroklima, relief pa tudi dostopne pašne razmere v vsem letu. Čebela in hmelj kot blagovna znamka Laško torej odpirata povsem nov svet, začrtane kot projekt, za katerega upamo, da bo našim zanamcem omogočal doživeti bogastvo in barvitost našega planeta, kot so še zapisali v Pivovarni Laško- Union.

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik