spot_img

Pravi super junaki v teh časih slišijo na ime prostovoljci

Kako zelo smo pomoči potrebni se zavemo šele takrat, kadar smo v nevarnosti. In če smo v Laškem zaenkrat še brez večje ogroženosti s strani virusa, pa na Rdečem križu Slovenije, kakor tudi na izpostavi Laško že močno čutijo posledice ogroženosti z epidemijo. Zaradi vseh varnostnih ukrepov so namreč mnogi ostali brez toplih obrokov. Starejšim vse težje dostavljajo hrano, hkrati pa je veliko tudi tistih, ki na robu preživetja mahajo s prepada obupa. Takšne za roko pred pogubo zgrabijo prostovoljci.

Spregovorili smo z Vladom Marotom, sekretarjem Območnega združenja RK Laško. Človekom, ki je svoje življenje posvetil pomoči potrebnim.

Piše: Špela Juhart

Vse občine po Sloveniji se zadnje čase ubadajo  z ukrepi glede epidemije koronavirusa. Nič drugače ni pri nas, kjer ste vrsto ukrepov sprejeli tudi sami, za kar vas izredno spoštujemo, saj ste v t.i. prvi fazi  sprejeli vse potrebno za zajezitev virusa v naši občini. Kako se spopadate z nastalo situacijo. Kako pomagate pomoči potrebnim?

»Na eni strani smo se najprej poučevali o vseh ukrepih, da do okužb ne bi prišlo, ker smo nenazadnje tudi informatorji, saj so nas ljudje o tem v začetni fazi veliko spraševali, klicali in zanje potrebujemo čimbolj natančne in pravilne informacije. Po drugi strani pa smo razmišljali tudi o vseh tistih naših ljudeh, občanih, ki se bodo zaradi prihajajočega virusa in vseh ukrepov, ki so nujni, znašli še v težji situaciji. Gre za ljudi, ki so že sicer osamljeni in ki bodo zaradi omejitev gibanja, zaradi zdravja težko “funkcionirali” , sploh če nimajo socialne mreže. Zato smo še posebej vsem našim prostovoljcem po Krajevnih organizacijah Rdečega križa laške in radeške občine naročili, naj napnejo vse sile in v mislih prečešejo celoten teren in preko telefonov ali mailov ali kako drugače, tudi osebno z varnostno razdaljo vzpostavijo stik z njimi. Oni sami najbolj vedo za razmere na terenu in tudi verjamemo, da znanim njihova  beseda vzpodbude, pogovora lahko veliko pomeni. RKS – Območno združenje Laško – Radeče je po enem od javnih pooblastil Zakona o Rdečem križu  Slovenije med drugim zadolženo za pomoč pri oskrbi ogroženega prebivalstva, zato nam je Štab za civilno zaščito občine Laško dodelil nalogo oskrbe tistih občanov, ki nimajo socialne mreže, da poskrbimo zanje z najnujnejšimi prehranskimi artikli, higienskimi pripomočki in zdravili. Štab pa nam pri tem pomaga, da smo kolikor toliko preskrbljeni z najnujnejšimi zaščitnimi sredstvi in z vsemi potrebnimi informacijami znotraj mreže Civilne zaščite. Zelo so skrbni in uvidevni. Dogovorili smo se, da naše delo opravljamo na način, da sprejmemo potrebo občana preko njihovega telefonskega klica, preko e – naslova ali pa nas o tem seznanijo predstavniki Krajevnih organizacij Rdečega križa preko svoje mreže. Za ene smo samo servis, da nabavimo, prinesemo, plačajo in se zaključi, spet drugi so, ki nimajo niti s čim plačati, pa nimajo pri nas statusa upravičenca do prejema pomoči in iščemo rešitve znotraj tega, saj hrane za takšne primere nimamo na zalogi, itd. To je trenutno najbolj aktualno stanje.«

Koliko pa je v občini Laško takih oseb, ki nujno potrebujejo vašo pomoč?

»Glede na razmere ocenjujemo, da je v občini le nekaj deset ljudi takšnih, ki nimajo nikakršne mreže – sorodnikov, domačih, znancev, sosedov in potrebujejo našo pomoč, večina pa ima mrežo lepo spleteno, kar je dobro v takšnih razmerah in uspešno rešujejo nastalo situacijo. Bolj je potem v ospredju strah, ker si tudi tisti iz njihove mreže ne upajo. Takrat pa rečem, mi pa smo pogumni, mi pa si upamo, ker mi pa nismo ranljivi. Tako ne moremo gledati na stvari in se izgovarjati. Mi seveda vsako prošnjo lokalno preverimo z našimi predsedniki Krajevnih organizacijah in se tudi dogovorimo za izvedbo logistične podpore.«

Zanimalo nas je, ali se v teh časih soočajo z zadostnim številom prostovoljcev, ali pa le teh primanjkuje.

»V okviru lastne mreže po Krajevnih organizacijah Rdečega križa je kar nekaj prostovoljcev, ki so pri močeh, niso starejši in so pripravljeni pomagati. Sicer pa se nam lepo javljajo tudi prostovoljci izven naše mreže, kar nas še posebej veseli in so trenutno “na čakanju”, če se nam bodo razmere poslabšale in bi nastopile večje potrebe, potem pa jih bomo z veseljem vključili. Trenutno s sodelavkama go. Janjo in go. Klavdijo še uspešno rešujemo vse sporočene potrebe naših občanov.«

Za konec smo se pozanimali tudi, kaj bodo storili, če se uresniči črn scenarij. Zaenkrat v občini Laško še ni potrjenih obolelih za virusom. Kako bo potekala dostava prehrane morebitnim obolelim?

»V primeru karantene bomo oskrbovali v dogovoru s Štabom za civilno zaščito tako, oz. podobno, kakor sedaj poteka z dostavo hrane. Nobenega stika, samo dostava in obvestilo, podobno, kakor to poteka drugod.«, je še sporočil gospod Marot, ki dodaja, da imajo zaščitne opreme zaenkrat za lastne potrebe in oskrbo ter nekaj prostovoljcev dovolj.

Mi se vsem, ki skrbe za šibke in obolele in ki se v teh časih žrtvujejo tako zanje kot za nas resnično zahvaljujemo. Morda je čas, da Marvelove in DC-jeve junake zamenjajo takšni, pristni in realni junaki, ki so v teh dneh in dneh ki prihajajo dokazali, da imajo super moči, vredne spoštovanja in zaupanja!

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik