spot_img

PGD Laško, že 150 let v službi ljudi

Obstajajo ljudje, ki so se pripravljeni nesebično žrtvovati za sočloveka in ob tem ne zahtevajo nikakršnega plačila. Sebi v ponos in bližnjemu v pomoč, prežeti s pogumom in tradicijo. To so gasilci PGD Laško, ki so v soboto, 25. januarja v prostorih Kulturnega centra Laško obeležili že 150 let svojega delovanja.

Na dogodku so gasilci predstavili svoj film, ki sta ga skupaj z njimi pripravila Bojan in Boža Herek.  Slednja je bila tudi povezovalka slavnostnega večera, ki je minil v znamenju podelitve priznanj in odličij tistim, ki so zanje s svojim prizadevanjem na raznovrstnih področjih gasilstva tudi zaslužni.

Ob visokem jubileju so gasilci izdali tudi knjigo, ki je zanimiv zgodovinski in družbeni pregled izpod peresa Boštjana Vrščaja, avtorja dela z naslovom Nesebično v službi ljudstva.

Dogodek so kulturno popestrili najmlajši člani pod vodstvom Sabine Šmavc, na odru pa je kot gostja blestela Manuella Brečko, Manu, ki je v stilu kabareta stopila v čevlje Josipe Lisac.

Kolegom gasilcem so čestitali tudi prijatelji iz drugih gasilskih društev, prostovoljni gasilski društvi Laško in Stara Vrhnika pa sta podpisali tudi listino o sodelovanju.
Kot slavnostna govornika sta se na jubileju pridružila tudi poslanca državnega zbora Janja Sluga in Matjaž Han.

Tovrstni dogodki velikokrat minejo v znamenju velikih besed, medtem ko so zanje v resnici najpomembnejša dejanja. Pomešali smo se med slavljence večera in jih povprašali, kaj jim pravzaprav pomeni biti član prostovoljnega gasilskega društva Laško, društva z drugo najdaljšo tradicijo v Sloveniji.

Vljudno vabljeni, da se skozi jubilejno leto pridružite dogodkom, ki jih PGD Laško organizira v prihajajočih mesecih hkrati pa vabljeni, da preberete knjigo o ljudeh, ki vam ob poplavah in težavah nesebično priskočijo na pomoč.

Humanost je namreč tista vrednota, ki je med navadnimi smrtniki izven mode, medtem ko junakom tokratnega prispevka predstavlja največje poslanstvo. Z gasilskim pozdravom, na pomoč!

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik