spot_img

V Laškem testirali največjo mobilno protipoplavno zaščito

Mobilna protipoplavna zaščita kot sestavni del protipoplavnih ukrepov

Preteklo soboto smo tudi v Laškem po vzoru uspešno izvedenih projektov v tujini preizkusili protipoplavno zaščito, ki je postala sestavni del projektov zaščite območij in objektov pred uničujočimi posledicami poplav. Naj spomnimo, da je  občina Laško ena poplavno najbolj ogroženih občin, saj so jo v zadnjih dveh desetletjih prizadela več kot tri večje poplave. Število projektov za povečanje poplavne varnosti se je v Sloveniji  v zadnjih letih močno povečalo. Dejstvo, da so vsa večja mesta zgrajena ob vodotokih, povečanje intenzivnosti padavin v kratkih obdobjih pa kar kliče po uveljavitvi številnih idej, kot je mobilna protipoplavna zaščita.

In kako to zgleda v praksi? Preko ceste je umeščena mobilna stena z dvema odstranljivima stebroma, razdeljena na tri enaka polja. Med stebričke se v vsako odprtino vstavi 15 zaporednih lamel, s skupno višino 225 cm. Čas potreben za postavitev take protipoplavne zaščite je dve uri, pri postavitvi pa navadno deluje šest oseb. Drugače pa je s prikazom postavitve zaščite v prispevku. Za tako postavitev preko cestišča je potreben čas 25. minut s štirimi osebami, kar predstavlja hitro in efektivno rešitev v času nevarnosti.

Zaradi vse višjih temperatur se vodna bilanca povečuje. Znanstveniki napovedujejo, da se zimske padavine ne bodo več ohranile v obliki snega, temveč bodo sproti odtekale v doline in porečja. To pomeni, da bo pomladi in poleti manjkalo vodne zaloge, če ne bomo našli načina, da jo ustavimo – za kar so najbolj primerna prav naravna mokrišča, ki so veliki zadrževalniki vode.

Ravno zaradi tega bo potrebno razmišljati tudi o strategijah, kako bi pustili vodi več prostora, da se neškodljivo razlije po poplavnem območju, saj so tovrstne, sicer učinkovite rešitve, kot je mobilna protipoplavna zaščita kratkoročni ukrep.

(ŠJ)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik