spot_img

Usodna modrina – ljubezensko-erotični prvenec naše sodelavke

Avtorica je imela prvo predstavitev knjige v žalski knjižnici. (Foto: arhiv Maje Horvat)

Naša sodelavka, Maja Horvat, je pred kratkim izdala svoj prvi roman Usodna modrina. Gre za ljubezensko-erotični roman v dveh delih. Roman je Maja začela pisati pri 15 letih in ga je pisala 8 let. Po tem ga je še velikokrat predelala in preoblikovala, tako da so danes praktično ostali isti le rdeča nit zgodbe in glavni junaki knjige. Knjiga je že dostopna v različnih knjižnicah, tudi v Knjižnici Laško, pri avtorici ali v spletni založbi Dobri skupaj, za avtorico pa je tudi že prva uradna predstavitev knjige.

Majo so velikokrat spraševali, zakaj se je odločila objaviti prav ta roman, glede na to, da jih je za tem napisala še nekaj. Povedala je, da zato, ker je želela, da bi bil prvi roman, ki ga je napisala tudi prvi, ki bo izdan. Knjigo je dala še v predbranje, in ko so bralci povedali, da jim je knjiga všeč, je odločitev padla, knjiga pa je sedaj pred nami.

Pot do izdane knjige ni bila kratka

Usodna modrina je bila že večkrat na pragu izdaje. Najprej naj bi jo izdali v majhni založbi iz Šentjurja, vendar je zanjo v le-tej zmanjkalo denarja. Kasneje jo je Maja ponudila še v eno večjo slovensko založbo, in ko se tam niso odločili knjige izdati, ni obupala, ampak se je odločila, da bo poiskala pomoč v majhni založbi Dobri skupaj, kjer sicer z različnimi izdelki sodeluje tudi sama, in knjiga je ugledala luč sveta.

Naslovnica knjige je plod dela avtorice same, saj jo krasi fotografija, ki jo je sama posnela prav v Cornwallu, južnem delu Anglije, kjer se glavna zgodba 1. dela romana tudi dogaja, in lastnika založbe, Denisa Stražarja.

Usodna modrina – netipični ljubezensko-erotični roman

Ljubezensko-erotični roman Usodna modrina ni povsem klasičen roman tega žanra. Napisan je namreč v lepem jeziku, brez vulgarnih izrazov, zgodba pa je pravzaprav kompleksna, polna razdirajočih čustev ljubezni in sovraštva glavnih junakov Petre in Jasona ter notranjih bojev vseh vpletenih. Težko bi jo opisali kot klasični romantični roman, saj je v resnici celo nekoliko temačen, pa vendar slavi ljubezen v vseh njenih oblikah, četudi so nekatere med njimi na trenutke morda zelo nekonvencionalne.

Roman Usodna modrina, ki je sedaj razdeljen na dva dela, je bil v resnici napisan kot celota, a zaradi zapletov pri tisku se je avtorica odločila, da ga bo razdelila. K sreči je bila knjiga že pisana tako, da se lahko vsak del bere kot posamezna knjiga.

Prvi del knjige se bolj ali manj zgodi v treh mesecih prebivanja glavne junakinje v Angliji, drugi del knjige pa se raztegne na dolgih 10 do 15 let junakinjega odraščanja. V drugem delu tako junakinja postane zrelejša, nekoliko drugačna in ja, že sedaj vam izdamo, da se vrne v Anglijo, če tam tudi ostane…to pa boste morali ugotoviti sami. Drugi del Usodne modrine naj bi bil predvidoma izdan še letos.

Vabimo vas, da knjigo vzamete v roko tudi vi. Za enkrat si jo lahko spospodite v Laškem, Žalcu, Celju, Ljubljani in Kranju, kupite pa jo lahko pri avtorici, Maji Horvat ali v spletni založbi Dobri skupaj. Ali kot pravi avtorica sama: »Zaplujmo skupaj v Usodno modrino.« (Maja Horvat)

Povzetek Usodne modrine I

Neizkušena, a živahna najstnica Petra, se med učenjem o angleški grofovski družini Warnner vanje enostavno zaljubi in začne sanjariti, da jih bo nekoč srečala. Usoda ji nepričakovano izpolni željo in skupaj z najboljšo prijateljico Azro nekega poletja resnično obiščeta angleško podeželje Cornwalla, kjer spozna družino o kateri je sanjala, z njo pa tudi nadutega in hudičevo privlačnega mladega grofa, Jasona in kup drugih zanimivih likov. Med Petro in Jasonom se splete izredno zapleteno in vroče razmerje, ki Petro opomni, da je včasih potrebno paziti, kaj si želiš, da se ti to ne uresniči.

Maja Horvat

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik