spot_img

Na voljo je veliko pomoči pri opuščanju kajenja

Danes beležimo svetovni dan brez cigareta. Kajenje v Sloveniji še vedno ostaja problem, čeprav se po nekaterih podatkih število kadilcev zmanjšuje. Najbrž je to tudi posledica  aktivnega dela Ministrstva za zdravje, ki si skupaj s stroko in civilno družbo z različnimi ukrepi prizadeva zmanjševati prisotnost kajenja v družbi.

Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so omenili, da je bilo do sedaj sprejetih že kar nekaj ukrepov, ki bi omejili uporabo tobaka pri nas. Denimo prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Z novimi zakonskimi ukrepi pa se je Slovenija pridružila najnaprednejšim državam v svetu na tem področju. Od januarja 2020 dalje bodo namreč cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo, obliko in velikostjo elementov na embalaži. Zaključujejo tudi z izdajo dovoljenj za prodajo tobačnih izdelkov. Obstaja pa tudi veliko brezplačnih programov za pomoč pri opuščanju kajenja.

Možnosti tudi v Laškem

Govorili smo z Lidijo Hrovat, dipl. med. sestro in vodjo Zdravstveno vzgojnega centra iz Zdravstvenega doma Laško, ki nam je povedala, da v Laškem vsekakor obstajajo možnosti, preko katerih si kadilci lahko poiščejo pomoč pri opuščanju kajenja. Na voljo so tako individualni posveti kot skupinske delavnice, v katere je vključenih okrog 10 ljudi. Za slednje je pripravljen letni plan, ki bo predstavljen v naslednji številki Laškega biltena.

»Za individualne posvete obstaja zelo veliko zanimanje, saj nas občani kar sami pokličejo, da bi poiskali pomoč. Težje pa dobimo ljudi, ki bi želeli sodelovati na skupinskih posvetih oz. delavnicah,« je za TV Laško povedala Hrovatova. Obojni posveti sicer potekajo skozi 6 srečanj, število individualnih srečanj na posamezni posvet je lahko celo večje.  »Pri individualnih posvetih smo ljudem tudi po tistih šestih srečanjih na voljo, da nas obiščejo ali nas pokličejo, včasih se nam pridejo tudi samo pohvalit, kako uspešni so. Tako jim vsaj s podporo lahko pomagamo nadaljevati njihovo pot opuščanja kajenja,« je še dodala.

Lani je bilo zanimanje približno enako tako med moškimi kot med ženskami, rezultati pa so bili zelo dobri. »Med zelo uspešnimi je bila gospa v zgodnjih srednjih letih, ki je preko posvetov zmanjšala porabo cigaret iz 40 na dan na 0,« nam je z veseljem zaupala Hrovatova.

Obstaja tudi spletna pomoč

V Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK) v sklopu projekta Zmanjševanje rabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov ter alkohola med prebivalci Slovenije prav tako  izvajajo različne preventivne programe, celo takšne spletne, lahko preberemo na NIJZ.

Tudi letos denimo ob Dnevu brez cigarete izvajajo skupinsko opuščanje kajenja preko spleta »Opusti in zmagaj 2«, ki je med udeleženci zelo priljubljeno. Delovanje skupine je usmerjeno v medsebojno spodbujanje udeležencev, da nikoli več ne prižgejo cigarete. Naslednja skupina bo s tovrstnim opuščanjem kajenja pričela v mesecu aprilu.

Savinjska nekje v povprečju

Savinjska regija je, po podatkih SURS-a iz leta 2017, po pogostosti kajenja nekje v povprečju oz. v sredini, glede na slovensko povprečje pa je odstotek kadilcev v Savinjski regiji celo nižji. V Sloveniji namreč vsak dan kadi 17% ljudi, občasno pa 5% ljudi. V Savinjski regiji pa je rednih kadilcev 16%, občasnih pa 4%.

Najvišji procent rednih kadilcev zaznamo v Podravski in Zasavski regiji – 20%, najmanjšega pa v Goriški regiji, 11%.

Dejstvo je, da je kajenje za zdravje škodljivo, vendar je odločitev o tem ali bo kadil ali ne odvisna od vsakega posameznika posebej. Če bi dejansko želeli opustiti kajenje, pa se le obrnite v Zdravstveni dom Laško ali na kakšno drugo institucijo, saj je rok, ki bi vam ponudile pomoč, resnično veliko. (Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik