spot_img

V Laškem še zadnjič čistili Slovenijo

15. septembra je po vsej Sloveniji potekala očiščevalna akcija, ki je s svojim sloganom »še zadnjič očistimo Slovenijo« jasno sporočala namen pobudnikov akcije. Akcija je potekala v  sklopu svetovnega projekta World Cleanup Day 2018, oziroma Očistimo svet 2018.

Ekologi brez meja, so organizirali čistilno akcijo z namenom, da v Sloveniji, ki je sicer precej čista in urejena država, uredijo divja odlagališča, sprehajalne poti, predeli ob cestah, stanovanjske soseske, okolice šol in vrtcev ter tudi vode, nabrežine in obale.

K projektu so bili povabljeni tako posamezniki kot tudi občine. Letos je sodelovalo kar 134 občin, ki so prispevale 28.000 prostovoljcev, od tega pa je bilo kar 13.000 otrok, kar kaže na to, da so otroci zelo ozaveščeni o skrbi za okolje, med tem ko je odraslih precej manj kot prejšnja leta.

V Laškem je pobudo za akcijo prevzel Enej Kirn, ki je v preteklih čistilnih akcijah, ki so jih organizirali ekologi brez meja aktivno sodeloval že leta 2010 ter 2012.  Letos se je v organizacijo prijavilo kar nekaj društev, sodelovalo pa je okoli 70 ljudi.

V naši občini so prostovoljci nabrali vsega skupaj 680 kg odpadkov,  kar nam znova potrjuje, da je naše mesto čisto in urejeno. Za to skrbimo tudi sami, preko organizirane olepševalne akcije Turističnega društva Laško.

Naslov letošnje čistilne akcije je »ŠE ZADNJIČ«. Glede na razmah divjih odlagališč po Sloveniji pa upamo, da se izvedba takšnih akcij ne bo končala z letošnjo.

V Laškem se torej za čistočo ni bati. Podpora vseh lokalnih društev, ki navadno sodelujejo pri čistilnih in olepševalnih akcijah, je velika. Redno se takšnih akcij udeležujejo tudi mladi, saj preko športnih klubov KK Zlatorog ter nogometnega kluba pripomorejo k ozaveščanju za boljši danes in jutri.

Prav je, da podpremo organizatorje, ki se trudijo Laško ohraniti lepo in čisto, pa naj gre za akcijo Očistimo Slovenijo ali pa Olepševalno akcijo Turističnega društva Laško. Vrednote tovrstnih dogodkov niso namreč zgolj skrb za okolje, temveč tudi povezovanje, druženje ter solidarnost do sokrajanov in krajank.  (ŠJ)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik