spot_img

Metaljot Raspaljot pritegnil ogromno obiskovalcev

Metaljot Raspaljot je v Laško pritegnil skoraj 400 obiskovalcev. (Foto: Aleks Ocepek)

Prvi junijski petek je bil v Laškem rezerviran za ekstremno metal glasbo. Društvo ŠMOCL je namreč organiziralo že osmi festival Metaljot Raspaljot, tokrat prvič v open air izvedbi. S tem je Metaljot Raspaljot postal 2. največji open air festival metal glasbe v Sloveniji.

Letos so bili glavni zvezdniki festivala svetovno znana death metal zasedba s Poljske, Decapitated, ki so navdušili številne obiskovalce

8. Metaljot Raspaljot poln presežkov  

8. Metaljot Raspaljot je bil poln presežkov. Z novo obliko open air festivala, ki je bil postavljen v idilično okolje občinskega dvorišča v Laškem, je Metaljot Raspaljot pritegnil ogromno obiskovalcev. V Laško je namreč prišlo skoraj 400 ljubiteljev tovrstne glasbe, če prištejemo še organizatorje in nastopajoče, pa je bilo občinsko dvorišče resnično nabito polno. Tam je bilo namreč skoraj 500 ljudi.

Metaljot Raspaljot je odprla zasedba Valuk. (Foto: Aleks Ocepek)

Seveda pa so skoraj 400-glavo množico pritegnile tudi številne odlične zasedbe ekstremne metal glasbe. Prednjačili so seveda že omenjeni Decapitated, ki so postali prvo tako zvenečo ime, ki je nastopilo na Metaljot Raspaljotu. Nikakor pa ne gre zanemariti niti številnih drugih izjemnih zasedb.

Vsekakor je potrebno omeniti dve slovenski najbolj znani metal zasedbi, ki še nista skupaj nastopili na istem odru, Noctiferia in Interceptor, vse do našega festivala. Tokrat pa sta, vsaka ob svojem nastopu, poželi navdušenje obiskovalcev. Po dveh letih pavze so se na festivalu, v sklopu samo treh koncertov, predstavili tehnična death/thrash zasedba Paragoria s svojim novim avtorskim materialom. Po več kot 20 letih delovanja sta pred številnim občinstvom nastopili tudi belokranjska groove death metal zasedba Sarcom in dolgo neaktivna thrash metal zasedba KAOZ. S svojim pristnim in surovim brutal thrash metalom, pa je nastopila še zasedba Panikk. Prvi, ki so odprli dogajanje na občinskem dvorišču, so bili senzacija imenovano Valuk, ki je poskrbela za pravo mero poganskega black metala.

Zasedbe je vedno lažje pritegniti

Na festivalu je nastopila tudi legendarna slovenska metal zasedba, Interceptor. (Foto: Aleks Ocepek)

Dejstvo je, da velika imena vlečejo, pa naj bodo slovenska ali – še posebej – tuja. Govorimo seveda o nastopajočih na festivalih in na festivalu Metaljot Raspaljot je bilo kar nekaj pomembnih zasedb iz sveta metal glasbe. Kako pa jih je bilo mogoče sploh privabiti v takšno majhno mesto, kot je Laško? Boštjan Klemenčič, koordinator dogodka in del ekipe ŠMOCL-a, ki je tudi skrbel za nabor nastopajočih, nam je zaupal, da to postaja vedno lažje.

»Sprva je bilo težko, ker je Laško majhno mesto in tudi prostori niso bili tako veliki, zato smo se letos odločili za festival na odprtem. Tekom let je Metaljot Raspaljot zelo pridobival na renomeju tako v Sloveniji kot v tujini, tako da bandi in založbe že redno pišejo nam. Sedaj, ko je stvar utečena, tujih skupin ni težko dobiti, je pa res da tuji promotorji lažje dobijo ugodnejše datume (petek, sobota). To tokrat sicer ni bil problem, saj so glavni nastopajoči, Decapitated, prišli na ekskluziven nastop v Laško in se takoj po koncertu tudi vrnili domov.«

Laško tako in drugače postaja vse pomembnejša turistična destinacija v Sloveniji. Kot taka se trudi, da bi ponudila številne možnosti za domače in tuje turiste ter za domačine. S po novem open air festivalom Metaljot Raspaljot, ki ga organizira Študentski, mladinski in otroški center Laško – ŠMOCL, mesto dobiva še širši nabor možnosti za domačine in turiste. Z njim namreč polni še dodatno nišo, saj v Laško privablja ljubitelje metal glasbe vseh starosti iz vse Slovenije in tudi drugod, ki jih v resnici ni tako malo. To pa mesto še trdneje postavlja tudi na zemljevid festivalskih krajev. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik