spot_img

50 let krajevne skupnosti Laško

V sredo, 9.5., se je v Kulturnem centru Laško odvijala predstavitev knjige ob 50-letnem jubileju krajevne skupnosti Laško.

Pogovor z urednikom in glavnim avtorejm knjige, Andrejem Mavrijem, je vodila Nina Pader Topole. Z avtorjem sta se zleknila v objem udobnega naslanjača, okolje »pravega Laščana«, in se prepustila obravnavi dela 50 let stare zgodovine krajevne skupnosti.

Vse skupaj se je začelo 30. oktobra 2016, ko so se glavni akterji, s čimer mislimo na soustvarjalce knjige, sestali v gustilni Šuhel. Tam so začeli zbirati ideje in se v domačnosti gostilne spomnili vseh preteklih anekdot in dogodkov.

Na dogodke je vsak izmed njih gledal drugače, saj se spomini med seboj razlikujejo. Ravno zaradi tega so prav Andreja Mavrija določili za glavnega avtorja in urednika.

Sama knjiga se začne s sistematično predstavitvijo naselij, ki jih je zajemala krajevna skupnost Laško. To so Brstnik, Bukovca, Debro, Doblatina, Jagoče, Kuretno, Ojstro, Požnica, Rifengozd, Strmca, Šmihel, Tovsto, Udmat in mesto Laško.

Avtorjeva želja je bila, da bi počastil ljudi s hribov, ki so delovali za krajevno skupnost Laško, saj so ljudje iz podeželja veliko naredili, ob svojih dogodkih pa se niso fotografirali. Avtor meni, da je to ena izmed redkih hib knjige, saj je njihovo delo lahko ovekovečil samo v besedi.

Pri zbrianju gradiva je avtor izhajal predvsem iz ustnih virov, med tem ko so slikovna gradiva za izdajo knjige prispevali dr. Jože Benedek, Marjan Grešak, Vlado Marot, Maja Štih, Muzej Laško, Knjižnica Laško in drugi.

Avtor se je v pogovoru o svojem delu med drugim spominjal obnove in izgradnje novih infrastruktur ter ključnih dogodkov,  ki so krojili 50 let pretekle zgodovine v Laškem. To je denimo obnova Kulturnega centra Laško, odprtje nove pošte, postavitev zunanjega bazena v Zdravilišču Laško in postavitev Thermane Laško, dograditev  pivovarne Laško, pa dograditev šole, postavitev dvorane Tri lilije v Debru in mnoge druge.

Obregnil se je tudi ob mnoge kulturne dogodke, kot so prireditev Pivo in cvetje in festival Pisanega balona, popisal pa je tudi mnoga društva in športne klube,  ki so bila ustanovljena v tej polpretekli zgodovini.

Dogodek so s svojo glasbo in glasovi popestrili pevci Moškega pevskega zbora Laško pod vodstvom Dejana Jakšiča ter trobilni kvintet Laške pihalne godbe.

Glede na to, da je kot glavni vir za nastanek knjige avtor izbral ustne vire, bi lahko dejali, da je knjiga popis spominov krajanov in krajank občine Laško, ki jih je avtor, ki je izhajal predvsem iz svoje osebne izkušnje in precepcije doživljanja lastnega kraja, strnil v zanimivo strukturo.

Uredništvo TV Laškega vas vabi, da si knjigo preberete sami, saj je dostopna za vse krajane na sedežu krajevne skupnosti Laško. (ŠJ)

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik