50 let krajevne skupnosti Laško

V sredo, 9.5., se je v Kulturnem centru Laško odvijala predstavitev knjige ob 50-letnem jubileju krajevne skupnosti Laško.

Pogovor z urednikom in glavnim avtorejm knjige, Andrejem Mavrijem, je vodila Nina Pader Topole. Z avtorjem sta se zleknila v objem udobnega naslanjača, okolje »pravega Laščana«, in se prepustila obravnavi dela 50 let stare zgodovine krajevne skupnosti.

Vse skupaj se je začelo 30. oktobra 2016, ko so se glavni akterji, s čimer mislimo na soustvarjalce knjige, sestali v gustilni Šuhel. Tam so začeli zbirati ideje in se v domačnosti gostilne spomnili vseh preteklih anekdot in dogodkov.

Na dogodke je vsak izmed njih gledal drugače, saj se spomini med seboj razlikujejo. Ravno zaradi tega so prav Andreja Mavrija določili za glavnega avtorja in urednika.

Sama knjiga se začne s sistematično predstavitvijo naselij, ki jih je zajemala krajevna skupnost Laško. To so Brstnik, Bukovca, Debro, Doblatina, Jagoče, Kuretno, Ojstro, Požnica, Rifengozd, Strmca, Šmihel, Tovsto, Udmat in mesto Laško.

Avtorjeva želja je bila, da bi počastil ljudi s hribov, ki so delovali za krajevno skupnost Laško, saj so ljudje iz podeželja veliko naredili, ob svojih dogodkih pa se niso fotografirali. Avtor meni, da je to ena izmed redkih hib knjige, saj je njihovo delo lahko ovekovečil samo v besedi.

Pri zbrianju gradiva je avtor izhajal predvsem iz ustnih virov, med tem ko so slikovna gradiva za izdajo knjige prispevali dr. Jože Benedek, Marjan Grešak, Vlado Marot, Maja Štih, Muzej Laško, Knjižnica Laško in drugi.

Avtor se je v pogovoru o svojem delu med drugim spominjal obnove in izgradnje novih infrastruktur ter ključnih dogodkov,  ki so krojili 50 let pretekle zgodovine v Laškem. To je denimo obnova Kulturnega centra Laško, odprtje nove pošte, postavitev zunanjega bazena v Zdravilišču Laško in postavitev Thermane Laško, dograditev  pivovarne Laško, pa dograditev šole, postavitev dvorane Tri lilije v Debru in mnoge druge.

Obregnil se je tudi ob mnoge kulturne dogodke, kot so prireditev Pivo in cvetje in festival Pisanega balona, popisal pa je tudi mnoga društva in športne klube,  ki so bila ustanovljena v tej polpretekli zgodovini.

Dogodek so s svojo glasbo in glasovi popestrili pevci Moškega pevskega zbora Laško pod vodstvom Dejana Jakšiča ter trobilni kvintet Laške pihalne godbe.

Glede na to, da je kot glavni vir za nastanek knjige avtor izbral ustne vire, bi lahko dejali, da je knjiga popis spominov krajanov in krajank občine Laško, ki jih je avtor, ki je izhajal predvsem iz svoje osebne izkušnje in precepcije doživljanja lastnega kraja, strnil v zanimivo strukturo.

Uredništvo TV Laškega vas vabi, da si knjigo preberete sami, saj je dostopna za vse krajane na sedežu krajevne skupnosti Laško. (ŠJ)

 

Sorodni prispevki

Mladi skozi korona krizo

Mladi. Tisti prekrškarji, ki so največkrat na udaru kritikov, predvsem starejših, ki nemalokrat pozabljajo, da so tudi sami nekoč razmišljali z drugačnimi...

Policisti s povečanim obsegom dela, a v Laškem ne beležijo težjih kršitev

V teh dneh, ko vsi okoli sebe vidimo samo še prepovedi in omejitve ter jezno pogledujemo proti organom pregona pa se nemalokrat...

Pomisliti je potrebno tudi na starostnike

Vse več zadnje čase govorimo o šolanju na daljavo in problemih otrok in mladostnikov, a pozabili smo na tiste, ki nekako tudi...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se