spot_img

Reševalci s celjske in trboveljske regije odlično usposobljeni

V soboto, 26. maja, se je na prvi pogled zdelo, da se je v Laškem zgodilo kup nesreč, vendar k sreči ni bilo tako. Po vsem mestu je namreč potekalo 24. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, civilne začite in Rdečega križa.

Organizatorji dogodka so se skupaj z Gasilsko zvezo Laško potrudili, da so reševalcem pripravili izzive, ki bi se v Laškem dejansko lahko zgodili. Reševanje je potekalo na 4 delovnih mestih – pri Pivovarni Laško, na vrtu Savinja in na dveh točkah na področju Thermane. Tekmovalci so tekmovali na 10 predstavitvenih točkah, reševali pa so kar 16 različnih poškodb, tudi utopljenca in udeležence v požaru.

Vseh sodelujočih, ki so pomagali pripraviti izzive in tako ali drugače sodelovali pri tekmovanju – organizatorjev, igralcev, maskerjev, spremljevalcev… – je bilo kar okrog 240.

Med tem, ko so po Laškem z odličnim reševalnim delom tekmovale reševalne ekipe, so se mimoidoči lahko ustavili še v mestnem parku, kjer so si lahko brezplačno izmerili krvni tlak in sladkor v krvi.Na stojnicah so lahko spoznali nekatere predstavnike različnih reševalnih služb, si ogledali notranjost reševalnega vozila ter vojaškega reševalnega vozila, predstavila se je tudi zelo dobro opremljena skupina za intervencije iz Rdečega križa Krapine, iz sosednje Hrvaške.

Podelitev priznanj na občinskem dvorišču

Dogodek se je zaključil na občinskem dvorišču, kjer so razglasili zmagovalne ekipe. Prireditev je povezoval Dejan Kranjc, tekmovalne ekipe pa so pozdravili številni gostje. Aleš Vrečko, predstavnik Rdečega križa Slovenije, se je tekmovalcem zahvalil za trud in poudaril, da je prepričan, da uvrstitvena mesta sploh niso pomembna, saj je najpomembnejša njihova želja po dodatnem izobraževanju, kljub temu, da delo že odlično opravljajo.

Preden so podelili nagrade najboljšim, sta Jožica Brilej, predsednica Rdečega križa Laško – Radeče, in Nuša Konec Juričič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje območne enote Celje, predali spominske skulpture soorganizatorjem dogodka. To sta bili Izpostavi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Celje in Trbovlje, Rdeči križ Slovenije Območno združenje Laško – Radeče in Občina Laško. Skulpturo sta izročili tudi posebnim gostom s Hrvaške.

Tik pred razglasitvijo zmagovalcev je zbrane nagovoril tudi primarij mag. dr. med. Igor Bizig, ki je bil tudi predsednik ocenjevalne komisije. Ta je povedal, da je z rezultati preverjanja zelo zadovoljen.

Ekipam izpostave Trbovlje sta priznanja podelila Aleš Vrečko in vodja izpostave Tbovlje, Uprave za zaščito in reševanje Slovenije, Boštjan Breznikar . 3. mesto si je prislužilo ekipa Rdečega križa Slovenije Območnega združenja Zagorje ob Savi 3, 2. mesto ekipa Območnega združenja Zagorje ob Savi 1 in 1. mesto ekipa Območnega združenja Zagorje ob Savi 2.

Ekipam prve pomoči Celje so priznanja podelili Aleš Vrečko, Boštjan Oprešnik, namestnik poveljnika civilne zaščite Zahodne Štajerske regije in Jožica Brilej. 3. mesto si je pridlužila ekipa Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Velenje. 2. so bili predstavniki Rdečega križa Območnega združenja Šentjur, Gasilske zveze in Civilne zaščite Šentjur. Prvaki pa so postali reševalci iz Gorenja, d.d..

Priznanje so dobili tudi reševalci prve pomoči Dobrna – Vojnik, ki so tekmovali izven konkurence.

Rezultati so bili odlični

V Rdečem križu Slovenije, območno združenje Laško, so z dogodkom zadovoljni. Še posebej so ponosni na odične rezultate tekmovalcev. Najboljše ekipe so namreč dosegle skoraj 97% oskrbo poškodb.

Vlado Marot, sekretar Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Laško,  je za konec povedal, da bodo v Laškem še ob kakšni priložnosti pripravili podobno demonstracijo, da bo čim več ljudi znalo nuditi prvo pomoč sebi in svojim bližnjim. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik