spot_img

Študentje iskali VZOR s pomočjo fotografije

Člani Laškega akademskega kluba so letos že 12. leto zapored razpisali fotografski natečaj kLAK, v sklopu katerega so v petek, 15. aprila, v Muzeju Laško otvorili razstavo, na kateri so na ogled postavili najboljše fotografije in hkrati podelili nagrade najboljšim avtorjem fotografij, ki jih je izbrala letošnja strokovna komisija.

Tema letošnjega natečaja je bila vzor. Študentje so temo opisali takole: “Nekatere osebe v naših življenjih pustijo večji pečat kot druge. Občudujemo jih zaradi njihovih značilnosti, ki jih pozitivno vrednotimo in hkrati želimo posnemati. Takšni ljudje lahko postanejo vzor. Vzor poštenosti. Vzor delavnosti. Vzor prijaznosti. Vzor za nas, da se obnašamo po njihovem zgledu in jim sledimo. Vzor so lahko starši, prijatelji, slavne osebe, vzorno se lahko obnaša država.”

Komisija je izbrala tri najboljše opuse in tri najboljše posamezne fotografije, odločila pa se je podeliti tudi posebno diplomo v kategoriji posameznih fotografij. Strokovno žirijo so zastopali štirje člani, in sicer fotograf in vodja društva fotografov SVIT Žiga Gričnik, diplomantka umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti Nika Damjanovič, fotograf in član društva fotografov SVIT Rok Deželak, letos pa se je komisiji pridružil še četrti član, fotograf in ustanovitelj podjetij M20 in House of M20 Matjaž Očko.  V kategoriji posameznih fotografij so vzor v fotografski objektiv najbolje ujeli Matic Zorman, Vasja Doberlet in Nik Erik Neubauer, v kategoriji opusov pa so si prva tri mesta razdelili Mojca Cvirn, Igor Petaros in Janez Pelko. Posebno diplomo zaradi visokega nivoja tehnične dovršenosti je prejel Aleš Pipan. V spodnjih opisih si lahko preberete razlago komisije.

KATEGORIJA OPUSOV

1. mesto: Mojca Cvirn

Avtorica je organizatorjem zaupala, da je fotografija postala pomemben del njenega vsakdana leta 2008, od takrat pa je sodelovala že na številnih natečajih in prejela kar nekaj nagrad.  Fotografija je odprla vrata njeni radovednosti, predvsem pa svobodi izražanja, razmišljanja in življenja. Skozi objektiv namreč rada zbira vizualne podobe resničnega sveta, ki pa v sebi velikokrat nosijo skrita in tudi čustvena sporočila. V zadnjih letih svoje znanje uporablja tudi pri delu z otroki in jim omogoča, da se že v svojem najzgodnejšem obdobju srečajo s fotografskim aparatom in razvijejo svoje sposobnosti na tem področju.

Tehnika zmagovalnega opusa spominja na analogno fotografijo, s čimer avtorica obuja polpreteklo zgodovino. Vsebinsko gre za poigravanje z motivom vzora, saj se avtorica tematike loteva ironično. Vsaka fotografija deluje kot samostojna, šele v opusu pa tretja fotografija razkrije pomen celote. Tako kot v protestnem transparentu šele zadnji stavek razkrije sporočilo: »Naj živi predsednik države, naj živi predsednik vlade, naj živijo poslanci. Z delavsko plačo, če lahko!«

2. mesto: Igor Petaros

Avtor se je tematike lotil na zelo inovativen način. Svoj vzor je poiskal v literaturi in opus navezal na temo Kosovelovih pesmi. Čisto bistvo fotografij razumemo šele ob priloženih pesmih, a tudi brez slednjih učinkujejo zaradi svoje domiselnosti. Pri izdelavi montaž je avtor zelo iznajdljiv in tehnično precizen. Izbira motivov je skrivnostna. Večkrat je uporabljeno njihovo podvajanje oz. množenje. Uokvirjanje predstavlja mejo med naravnim zunanjim okoljem in nenavadnim notranjim dogajanjem. S tem, ko avtor odpira okna, nam dovoli vpogled v mračno intimo skrivnostnih upodobljencev.

3. mesto: Janez Pelko

Fotografije gledalca popeljejo v mističen in čaroben gozd, v katerem protagonist čarodej odkriva še neodkrite bisere narave. Pobeg subjekta v naravo sicer poudari njegovo majhnost, a mu hkrati nudi varno zavetje, navdih, mir in spokoj. Dodano vrednost predstavlja tudi avtorjev trud z umetno lučjo v naravi, s čimer je ustvaril igro toplih in hladnih tonov. Žirijo so navdušile tudi barve, saj mistični zeleno-modri in nenaravni toni naredijo naravo pravljično in gledalca odpeljejo v domišljijski magično-realistični svet.

 

 

KATEGORIJA POSAMEZNIH FOTOGRAFIJ

Posebna diploma (zaradi visokega nivoja tehnične dovršenosti): Aleš Pipan

Folklorni motiv nas popelje v preteklost, v idilo domačega kmečkega okolja in v čase, ko so pridne roke naših babic v krušni peči še pekle domači kruh. Fotografsko gre za visok nivo tehnične dovršenosti, v katerega je bilo vloženega veliko truda. Glavni subjekt na fotografiji je lepo uokvirjen z vrati peči, pohvalna pa je tudi postavitev ostalih elementov. Izstopajo močne linije kroga. Kruh v centru fotografijo uravnoteži, preostali pa ga obkrožijo in zapolnijo celotno fotografijo. Delo deluje na vse gledalčeve čute, pričara ne samo domače okolje, ampak tudi vonj in okus babičine hiše.

1. mesto Matic Zorman

Fotografiji se je posvečal že med študijem. Od prvega obiska Gaze leta 2010 je osredotočen na dokumentiranje humanitarnih kriz preko osebnih zgodb, ki ostajajo spregledane v poročanju konfliktov. Večkrat je obiskal Gazo, poleg tega pa na primer tudi Kairo in Libanon. Trenutno je Matic aktiven v Balkanski regiji, kjer dokumentira različne težave, s katerimi se regija sooča. Tudi on je za svoje delo prejel že številne nagrade.

Zmagovalno fotografijo uokvirjajo ruševine, gledalca pa v center pripelje medla svetloba laterne, ki ustvarja hladno-topli kontrast.  Vojni bedi dominira sla po življenju, saj se sredi groze zrušene preteklosti, deklica opira na znanje. Ob njej je mama, ki daje vzor in  upanje, da se bo uspela z znanjem rešiti bede, v katero so jo pahnile okoliščine. Sporočilo je tako pozitivno: prave vrednote – družinska toplina, ljubezen, spodbuda in znanje – so temelj za prihodnost, ki lahko premaga tudi vojno.

2. mesto: Vasja Doberlet za delo Obisk Albertine

Gre za izrazito grafično – likovno – fotografijo z močnim črno-belim kontrastom. Temni del z aktivnimi protagonisti pripelje gledalčevo oko proti centralnemu, belemu, pasivnemu delu. Pri tem gre za dvojni vzor. Manekenki na eni strani predstavlja vzor model na fotografiji, avtorju pa fotograf, katerega dela krasijo stene galerije.

3. mesto: Nik Erik Neubauer za delo Ulica

Fokus fotografije ni v prvem planu, temveč v ozadju, s čimer se ustvarja igra globine. Vendar pa zamegljenost subjekta v ospredju ni moteča. Avtor je namreč v center fotografije postavil otroka v varnem zavetju očeta. Pred njim je celotno življenje, oče pa mu bo v pomoč pri iskanju vzorov v življenju, ki jih bo nenazadnje postavljal tudi sam. Kazal mu bo pot, ki ga lahko popelje v različne smeri, od huliganstva, delavskega razreda do poslovnega sveta, kot namiguje fotografija. Sam se mora odločiti, kateremu vzoru bo sledil.

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik