Topli napitki za hladne dni

365

Tople napitke smo navajeni piti predvsem pozimi in kadar se nas loteva prehlad, čeprav bi nam koristili skozi vse leto. Med najbolj znanimi zimskimi napitki je vroča čokolada, ki jo obožujejo tako otroci kot tudi odrasli. Dobro poznan je tudi zeliščni čaj z dodatkom ruma, s katerim so se radi okrepčali planinci. Tudi šipkov čaj s sokom pomaranče,  cimetom in Jägermeistrom se sliši dobro, kajne? Topli napitki nas ne samo pogrejejo ampak nas tudi zbližajo in pričarajo nasmeh, kadar pa so zraven še začimbe, je čarobnost še toliko večja. V situaciji kot smo ji priča v zadnjem času, je zelo pomembno, da stopimo skupaj in se zbližamo, da se sprostimo z našimi najdražjimi. Poleg smeha in topline nam napitki lahko pomagajo tudi pri imunskem sistemu, če jih pripravimo pravilno in s pravimi sestavinami. Ponujamo vam nekaj preprostih receptov, lahko pa si jih izmislite tudi sami, saj je možnosti toliko kot je zvezd na nebu.

MEHIŠKA VROČA ČOKOLADA

Vroča čokolada, ki jo dobimo v gostilnah je po navadi polna dodatkov, ki jih ne želimo zaužiti, zato je najbolje, če si jo pripravimo sami. Ponujamo zelo nezahteven in okusen recept, ki ga lahko naredi vsak. Z dodatkom začimb vas bo prijetno ogrela in razpoložila.

Za 3 osebe potrebujemo:

  • 125g navadne temne čokolade
  • 470 ml mleka
  • 0,25 žličke mletega cimeta
  • 2 kapljice vanilijeve esence
  • 1 dl sladke smetane

Priprava:

V vodni kopeli stalimo čokolado, ki smo jo prej nadrobili. Čokolado malo mešamo, da dobimo popolnoma tekočo in gladko zmes. Vmes v kozici segrejemo mleko do vretja. Vmešamo čokolado in mleko skupaj, dodamo cimet in vaniljo in na zmernem ognju še kuhamo 2 minuti. Vročo čokolado odstavimo in z ročno metlico mešamo toliko časa, da se na površini začne delati pena. Nalijemo v skodelice in po vrhu dodamo stepeno smetano.

KURKUMINO MLEKO

Zlato mleko ali kurkumino mleko ima veliko receptov, od najbolj osnovnega z dvema sestavinama, kurkumo in mlekom, do bolj dodelanih. Kadar kurkumo pripravimo pravilno z ostalimi začimbami nastane sinergijski učinek, ki bistveno poveča njeno delovanje. Z vami bomo delili recept, ki je nam najljubši. Zlato mleko je naravna pomoč za krepitev imunskega sistema in pomaga ubežati prehladom, gripi in kašlju, če ga pijemo vsakodnevno. Ampak pozor, kurkuma v večjih količinah redči kri, zato previdno vsi tisti, ki uporabljate zdravila za redčenje krvi.

Za dve osebi potrebujemo:

  • 2 skodelici mandljevega mleka (lahko tudi kravje mleko)
  • 1 žlička kokosovega olja (če uporabite kravje mleko, preskočite olje)
  • 6 klinčkov
  • ½ žličke cimeta in ingverja
  • Ščepec sveže mletega črnega popra
  • 1 zvrhana žlička kurkume
  • Po želji žličko medu ali kakšnega drugega sladila

Priprava:

V kozici segrejemo mleko, v katerega smo dodali začimbe in kokosovo olje. Dobro premešamo in počasi segrevamo do vretja. Odstavimo, prelijemo skozi cedilo v skodelice in počakamo, da se malo ohladi. Po želji sladimo.

TOPLA LIMONADA Z INGVERJEM

Vitamin C je pomemben celo leto, še več pozornosti pa mu je dobro nameniti v zimskih mesecih. Najdemo ga v papriki, peteršilju, brokoliju, kiviju, jagodah, cvetači, ohrovtu, špinači in seveda citrusih kot so limone. In ker se v hladnih dneh paše malo pogreti in ker seveda pišemo o napitkih je najbolje pripraviti toplo limonado z okusom.

Za dve osebi potrebujemo:

  • 2 skodelici vode
  • 1 cm sveže korenine  ingverja (če nimate svežega lahko uporabite1/2 žličke mletega)
  • 1 limona
  • Po želji žlička medu ali kakšnega drugega sladila

Priprava:

Ingverjevo korenino olupimo in narežemo na tanke rezine. Če delate to prvič vam svetujemo, da uporabite manj ingverja in ga povečujete po potrebi, saj ima zelo oster in pekoč okus. V posodo dodamo vodo in narezan ingver katerega segrevamo na majhnem ognju do vretja. Občasno premešamo. Ko voda zavre ugasnemo ogenj in prelijemo v kozarce. Počakamo, da se malo ohladi in dodamo sok stisnjene limone.