Nekaj najlepšega je ko nam dom diši po piškotih. Ustvari se domače vzdušje, ki nas s čarobnostjo spremlja še v odraslo dobo. In da bodo letošnji prazniki dišali smo za vas pobrskali po receptih, po katerih boste imeli malenkost manj slabe vesti, okusni bodo pa isto, če ne še bolj.  Pri pripravi vam lahko pomagajo tudi otroške rokice, s katerimi boste ustvarjali spomine. Recepti so primerni tudi za alergike, ker so brez mleka in jajc.

OREHOVI ROGLJIČKI

SESTAVINE:

  • 250 g moke
  • 140 g masla ali bio margarine
  • 70 g mletih orehov
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 3 žlice vode (ali 2 in 1 ruma)
  • Ščepec soli
  • Mleti sladkor za posip

POSTOPEK:

V moki zdrobimo maslo, dodamo vse suhe sestavine in jih med seboj premešamo. Dodamo tekočino in zgnetemo testo. Takoj oblikujemo klobaso, jo narežemo na centimetrske kolobarčke in oblikujemo rogljičke.

Pečemo jih 10 minut v ogreti pečici na 180 stopinj. Pečene in malo ohlajene povaljamo v sladkorni moki z vaniljo.

HRUSTLJAVI VEGANSKI PIŠKOTI

SESTAVINE:

  • 85 g moke
  • 1 žlička tapiokine moke
  • 130 ml ovsenega mleka
  • Pol žličke vanilije v prahu
  • 1 žlička vinskega kamna
  • 11 g kokosove maščobe (stopljena pride 1 žlico)
  • 1 žlička trsnega sladkorja

POSTOPEK:

V skledi dobro premešamo vse suhe sestavine. Dodamo ovseno mleko in stopljeno kokosovo maščobo ter premešamo z ročnim mešalnikom. Premešano maso napolnimo dekorativno brizgalko in na peki papir nabrizgamo piškote velike približno 7 cm x 2 cm. Lahko si pravokotnike tudi zarišete na papir, da vam bo lažje. Pecite 15 minut v ventilacijski pečici na 160 stopinj.

PIŠKOTI S KOŠČKI ČOKOLADE

SESTAVINE:

  • 148 g kokosovega sladkorja
  • 20 g koruznega škroba
  • 75 g stopljenega kokosovega olja
  • 56 g mandljevega mleka
  • 1,5 žličke vanilijeve arome
  • 0,25 žličke sode bikarbone
  • 0,5 žličke pecilnega praška
  • 0,5 žličke soli
  • 185 g pirine moke
  • 80 g temne čokolade

POSTOPEK:

V skledi zmešamo sladkor in škrob. Dodamo kokosovo olje in dobro premešamo. Dodamo mandljevo mleko in vaniljo, ponovno dobro premešamo in pustimo stati 2 minuti.

V skledo z mokrimi sestavinami dodamo suhe sestavine; moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Dobro premešamo, da dobimo gosto in enotno testo brez grudic, v katero na koncu vmešamo še na koščke narezano čokolado.

Pripravljeno maso v kupčkih naložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in oblikujemo piškote. Pekač s piškoti za 20 minut shranimo v hladilnik.

Piškote pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 10 do 11 minut, nič več.

DOBER TEK!