spot_img

Svetovni dan zdravja posvečen medicinskim sestram in babicam

»Živi življenje, ko ga imaš. Življenje je namreč čudovito darilo. V tem ni nič majhnega.«

Florence Nightingale

7. april je že vse od leta 1948, ko so ustanovili Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), razglašen za svetovni dan zdravja. Verjetno ni potrebno poudarjati, kako zelo pomembno je zdravje v teh dneh, ko se soočamo s pandemijo virusa covid -19, ki je bil še včeraj tematika ameriških filmov in kako za zdravje skrbimo v času, ko je »ozračje« varno.

V tem času, ko moramo držati skupaj in ko človeška življenja za nas ugašajo na televizijskih in računalniških zaslonih, pa obstajajo junaki v belih haljah, ki se za življenja borijo v prvih bojnih vrstah, marsikatero ugaslo življenje pa pospremijo v zadnjih izdihljajih.

Ste že ugotovili kdo so to?

Letošnji svetovni dan zdravja je namreč posvečen vsem medicinskim sestram in babicam, tistim, ki v teh časih žrtvujejo največ.

»Letošnja tema tega dneva je podpora medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam pri njihovem delu. Ob spopadanju z epidemijo novega koronavirusa pa je v ospredju predvsem izražanje hvaležnosti za njihovo požrtvovalno delo.« so v poročilu za javnost zapisali na NIJZ.

Letošnje leto je namreč posvečeno 200- letnici rojstva britanske humanistke, medicinske sestre, političarke, Florence Nightingale, ki je poleg svojega dela poznana predvsem po Krimski vojni med letoma 1854 in 1855, saj je o grozotah vojne preko svojih poročil obveščala svetovno javnost.

Zavzemala se je za socialno zdravstvo ter bolj humane razmere v bolnišnicah, njen najpomembnejši doprinos pa je ustanovitev »Ženskega medicinskega kolidža«, ki sta ga leta 1869 ustanovili skupaj z Elizabeth Blackwell v Londonu.

Ravno tako kakor junakinja kateri je posvečeno letošnje leto, pa se v prvih bojnih vrstah za življenje naših pacientov borijo medicinske sestre in babice, ki pa so v Sloveniji za svoje delo premalo plačane. Delajo namreč v slabih razmerah in z nečloveškimi turnusi, v katerih se utapljajo v obilici dela.

In če so le te za razmere in svoje delo premalo plačane, pa jih pri njihovem delu močno ovira še zakonodaja, ki je v veljavo stopila s 1. septembrom 2019 in določa, da srednje medicinske sestre z manj kot dvanajstimi leti izkušenj ne smejo več opravljati svojega dela, medtem ko diplomirane medicinske sestre zaradi obilice dela ne zmorejo nositi bremena.

Zaradi trenutnih razmer se marsikatera sestra odloči delo poiskati izven meja naše države, kjer je njihovo delo spoštovano in plačano njihovemu vložku primerno, kar pa posledično povzroča pomanjkanje kadra v bolnišnicah po Sloveniji. V naših bolnišnicah je že pred izbruhom pandemije primanjkovalo več kot 1500 diplomiranih medicinskih sester, zaradi česar marsikje po Sloveniji zmanjšujejo število postelj na internističnih oddelkih.

V teh dneh se pomanjkanje kadra pozna še znatneje. Po prvi oceni na svetu trenutno primanjkuje okoli 6 milijonov medicinskih sester. Pri nas so denimo sprejeli ukrep, da so k sodelovanju povabili tudi medicinske sestre, ki so upokojene manj kot 10 let, a se zdravstveni delavci in delavke pri reševanju življenj in lajšanju tegob obolelih kljub temu spopadajo z nečloveškim naporom.

Zastrašujoče pa je tudi dejstvo, da medicinsko osebje v veliko odstotkih zboleva za virusom hitreje, kot ostali, saj pri stiku z obolelimi nimajo zadostnih količin zaščitne opreme, problem pa se pojavlja tudi zaradi dnevno naraščajočih količin obolelih, saj bolnišnice pokajo po šivih.

Vsekakor pa so medicinske sestre in delavke tiste, ki v teh dneh ob pacientih ohranjajo človečnost in kljub groznim razmeram bolečine lajšajo tudi s prijazno besedo in spoštovanjem do obolelega. Mnoge izmed njih pravijo, da je le to njihovo poslanstvo s katerim so na poti k pomoči potrebnemu pacientu storile vse, da bi življenje ohranile.

Pomembne so torej tudi pozitivne zgodbe, preko katerih vlivamo upanje tako bolnim, kot tudi tistim, ki zanje skrbe.

Za vas smo ob današnjem dnevu tako spregovorili tudi z upokojeno babico porodničarko ter medicinsko sestro Miroslavo Košar, ki je s svojim dolgoletnim delom v porodnišnici Celje na svet pomagala več kot 5000 otrokom.

Kakšno je po vašem mnenju poslanstvo medicinske sestre, babice?

»Poslanstvo zdravstvenih delavk, medicinskih sester in babic porodničark leži predvsem v njihovi osebni sreči, ki jo mora vzdrževati, da lahko uresniči svoje načrte- lajšati tegobe pacientu, mu rešiti življenje ali pa na svet pomagati novemu življenju. Znanje in izkušnje z ljubeznijo do poklica, ki ga opravljaš so torej recept za uspeh.«

Zakaj ste se vi določili stopiti na pot tega poklica ter kaj je tisto, kar vam je poklic na življenjski ravni podaril nazaj?

»Vsak človek se za svoj poklic odloči zaradi svoje zgodbe, ki sem jo imela tudi jaz. Zaradi teže, ki se je zgrnila nad mano v rosnih letih, sem v življenju začutila, da lahko s tem poklicem pomagam tistim, ki jim kot otrok nisem mogla…« je dodala Košarjeva, ki je med vrsticami spregovorila tudi o boleči izgubi matere, ki jo je za posledicami boja z rakom izgubila pri sedmih letih.

Za konec smo jo povprašali kaj je tisto, kar sporoča vsem sestram in babicam, ki se v tem trenutku z zahrbtnim virusom borijo v prvih bojnih vrstah.

»Le eno je pomembno. Ostanite zdrave. V vas je neverjetna moč, ljubezen in spoštovanje do človekovega življenja. Če je človek zdrav lahko z lahkoto daje sebe za bolne. Napredujte hitro, vendar previdno.«

Medicinske sestre in babice so hrbtišče zdravstva. Brez njihove pomoči bi bila borba za človeška življenja izgubljena s samim začetkom. Mi se vsem zdravstvenim delavkam in delavcem iskreno zahvaljujemo in jim izrekamo neprecenljivo spoštovanje.

In kaj lahko storite vi, da jim vsaj malce odtehtate težaško delo?

Ostanite doma! Spoštujte vse predpise in navodila in se ne ubadajte s teorijami zarote, predvsem pa se ne posmehujte ukrepom, ki so bili sprejeti zaradi varovanja vas. Z nespoštovanjem pravil zarijete nož v hrbet tistim, ki v tem času najbolj trpijo, zgoraj omenjenim junakom, ki rešujejo vaša življenja. Ne polnimo bolnišnic po nepotrebnem, pomagajmo, da bomo skupaj zmanjšali število obolelih in zdravstvenemu osebju- angelom v belih haljah omogočili, da bodo zadihali in na ta način lahko pomagali!

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik