Doma Iz domačih krajev Na Strmci se je spisala nova »Medena pravljica«

Na Strmci se je spisala nova »Medena pravljica«

1874

Na sončni strani Laškega, med sadovnjaki starih sort hrušk in jabolk, čebele s svojim plesom ustvarjajo medeno pravljico družine Šolar. Tako se je na Strmci spisala nova Medena pravljica. Govorimo o novem projektu Čebelarstva, lectarstva in apiturizma Šolar. 15. novembra so namreč na domačiji uradno odprli prenovljeno trgovino, katero bo, skupaj z ostalimi projekti, vodila Darja Šolar.

Mlada podjetnica si je zastavila številne cilje in mnoge med njimi že dosegla. Med drugim so pod njenim vodstvom Šolarji znatno povečali število čebeljih družin ter imajo še en dodatni čebelnjak, Šolarjeva pa se je izobrazila tudi za apiterapevtko in okuševalko medov.

Medena pravljica obsega več dejavnosti

Danes Šolarjeva Medena pravljica obsega čebelarstvo, lectarstvo in apiturizem. V sklopu slednjega na domačiji Šolar nudijo medene masaže, vdihovanje aerosolov iz čebelnjaka ter počivanje v panju ob zvoku čebel in vonju medu ter satja. V svoji novi trgovini, ki je sicer nekoč že stala, vendar drugje in v manjši obliki, pa danes ponujajo številne raznolike izdelke, kot so medenjaki in druga medena peciva, izdelke iz lecta, medice in medene likerj ter druge edinstvene izdelke, seveda pa tudi med.

Darja Šolar želi svojo dejavnost še nadgrajevati, ob enem pa je povedala da, »napredek vidijo v povezovanju in pisanju skupnih zgodb.«

Pester program

Otvoritev trgovine so popestrili številni gostje. Za začetek so s pesmijo Čebelar vse zbrane pozdravili mladi pevci iz Osnovne šole Primoža Trubarja Laško ob spremljavi harmonike Nare Lendero in pod mentorstvom Petre Velikonja. Ob spremljavi treh članov ansambla Okrogli muzikanti pa sta vsem znano Golico zaigrala David in Jernej Polanc.

Obiskovalcem je celotno Medeno pravljico predstavila Darja Šolar, ki je postala mlada prevzemnica domačije. Zbrane goste pa so pozdravili župan občine Laško, Franc Zdolšek, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, mag. Aleš Rodman, direktorica STIK-a Laško, Janja Urankar Berčon ter seveda Franc Šolar, ki je predstavil svojo čebelarsko zgodbo.

Program sta zaključili Ema in Iva Šolar s svojo zanimivo čebeljo točko sodobnega plesa, pod mentorstvom Špele Medved. Ob koncu programa so se obiskovalci lahko sprehodili še po trgovini in se podružili ob medenih dobrotah. (MH)