V zadnjih nekaj dnevih smo dodobra zakorakali v toplo-hladen objem jeseni. S tem letnim časom pride tako kislo poslovilo poletja, kot tudi tista slajša opravila in sadeži, ki dokončno dozorijo v septembrskih dneh. Mednje spada tudi grozdje in z njim tudi eno bolj klasičnih slovenskih opravil, trgatev. Tako so tudi pomembni Laščani poprijeli po trtnih škarjah in sredi mestnega središča opravili sicer podeželsko opravilo.  

V petek 1. oktobra so tako na občinskem dvorišču priredili že 9. simbolično trgatev. Leta 2010 je bila namreč v Laškem posajena potomka najstarejše trte na svetu iz Maribora. Ta simbolična gesta je bila plod prijateljstva med županoma in s tem tudi občinama, prav tako je zanimiv dodatek k mozaiku turistične ponudbe Laške občine.  Za trto skozi leto skrbijo pridne roke Slavka Kozmusa, ki poleg spomladanskega obrezovanja skrbi tudi za tedensko vezanje trte ter odstranjevanje zalistnikov in zajedavcev.

Letošnjo jesen je potomka stare Mariborske trte obiskovalce posladkala z – grozdi. Ker je trta še mlada je število grozdov razmeroma majhno, skozi leta se bo tudi to povečalo in naše zeleno mestece ob Savinji se bo morda lahko pohvalilo z vinom prav posebnega stasa. Do takrat pa bodo v njihovi sladkobi uživali obiskovalci mestne trgatve. Običaj je spremljala glasba, za katero je poskrbela godba Gambrinus, za brbončice pa so poskrbele različne domače dobrote kmetije Kozmus. 

Grozdje je tako užilo vso svojo letošnjo slavo, trta pa je pripravljena na zaslužen zimski počitek. Samo tako bo lahko spomladi obrodila nove še večje in še bolj številčne grozde. Ta simbolična rastlina je opomin na sodelovanje z občino Maribor in na to da se moramo za rast, sodelovanje in obilne sadove truditi skozi celo leto in ne le tik pred trgatvijo.