Smo ujeli zadnji trenutek za reševanje planeta?

1014

Na današnji dan po svetu praznujemo Svetovni dan Zemlje. Tokrat ga obeležujemo pod sloganom »restore Earth« oziroma obnovitev Zemlje, ki pa bi ga po letošnjem letu, ko smo svet dejansko ustavili, lahko imenovali tudi ponovni zagon Zemlje.

O pomembnih tematikah glede okoljevarstva smo spregovorili z Barbaro Zorko, z Društva Ekologi brez meja. Zanimalo nas je, ali je začasna ustavitev letalskega in potniškega prometa ter ukinitev masovnega turizma pustilo vpliv na »zagon planeta«, hkrati pa smo se obregnili tudi na težavo zaradi naraščanja embalaž ob povečanju spletnega nakupovanja. Ob vsem tem smo se pozanimali, kaj za embalažo pomeni tudi nedavno sprejet zakon na embalažnino, ter opozorili na prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih, ki se bo odvijal 23. aprila.

Na koncu smo se dotaknili tudi vročega dokumentarca na Netlfixu z naslovom Seaspiracy ter preverili, ali podatki držijo, ali pa gre morda za malenkost posplošen pogled ustvarjalcev, ki pa vendarle opozarja na pereč problem, o katerem je potrebno spregovoriti.

Podnebna kriza nas je, kljub temu, da se ta za mnoge zdi le marketinško orožje, na koncu le ujela. Če tudi se veliko poudarka daje na ločevanje odpadkov in zmanjšano porabo plastike pa smo zabredli tako daleč, da je problem postal širši. Morda je smiselno razmisliti o nedotakljivosti globalnih organizacij ter nekaterih držav, za katere se zdi, da jih problematika okoljevarstva še ni zadela in tako brezbrižno in brez pravil ogrožajo planet in hkrati prihodnost človeštva. Četudi so v zadnjih letih premik na področju okoljevarstva naredili v šolstvu, pa se problem poraja pri vprašanju, ali ne bi bilo morda smiselno otroke poučevati tudi ekologije in tako s celotno naravnanostjo izobraževalnega sistema stremeti k preobrazbi v boljše ljudi, ki jim bo za naš planet dejansko mar.  

(ŠJ)