Nepriljubljeni ukrepi zaradi epidemije novega korona virusa trajajo že kar nekaj časa, posledično so odpadli vsi dogodki, koncerti, zaprte so vse restavracije in gostilne, prepovedano je druženje. Vsi smo že pogledali naše najljubše serije in filme ter prebrali nekaj knjig. Včasih ne vemo več kaj bi še pogledali ali prebrali, zato sprašujemo naše znance in prijatelje za nasvete. Pri MMC Tv Laško smo se odločili, da z vami delimo nekaj naših predlogov knjig, filmov in serij, ki se jih splača prebrati in pogledati.

Piše: Simon Božič

KNJIGE

Lord Chesterfield je nekoč dejal: »Najboljša knjiga je najboljša družba.« O tej trditvi bi se dalo razpravljati, težko pa zanikamo, da nam knjige v teh časih pridejo še kako prav, saj branje za mnoge predstavlja sprostitev, užitek in odmik v drug svet.

Se spomnite, da smo kot šolarji in dijaki, prebirali domače branje in pisali obnove. Marsikdo od nas zaradi pomanjkanja časa, ali kakšnega drugega izgovora, ni vedno prebral vseh knjig, zato je naš prvi predlog ta, da v roke vzamete katero od tistih knjig ki jih v času šolanja niste prebrali.

Naše ostale predloge pa si poglejte v nadaljevanju članka.

Sapiens – Kratka zgodovina človeštva

Večkrat ponatisnjena izjemna uspešnica enega najprodornejših sodobnih mislecev, ki razgrinja osupljivo in napeto zgodbo o sto tisočletni zgodovini vse od začetkov pa do trenutka, ko je Zemlji zavladal homo sapiens, vladar sveta. Knjiga se loteva velikih vprašanj: Kako smo zavladali našemu planetu? Kako je prednikom uspelo, da so se zbrali v tako velike skupnosti, ustanovili mesta, kraljevine, cesarstva? Kako smo začeli verjeti v bogove, narode in človekove pravice; zakaj zaupamo denarju, knjigam in zakonom? In zakaj smo postali sužnji birokracije, potrošništva in iskanja sreče? Kakšna je torej prihodnost naše nemirne vrste?Obvezno branje za vse razgledane posameznike/ce, in tiste ki bi to želeli/e postati.

Čarobno črevesje: Vse, kar morate vedeti o najbolj prezrtem organu

Sijajno napisana in ilustrirana knjiga se ukvarja tudi s kakci in spahovanjem, njeno sporočilo pa je seveda veliko globlje in daleč od smešnega. Naše črevesje je v resnici in po krivem najbolj prezrt organ našega telesa. Avtorica priročnika je mlada zdravnica Giulia Enders, ki znanstveno, a v razumljivem in duhovitem jeziku pojasni ogromno prebavnih pojavov, zapletov in bolezni, od alergij in netoleranc do bruhanja, zaprtosti in neprijetnega zadaha. Razloži vse o antibiotikih, prebiotikih in probiotikih in prinaša nova, prodorna dognanja o povezavi med možgani in črevesjem in ogromno praktičnih nasvetov: na katero stran se uleči, kadar vas tišči v želodcu, kako in kaj jesti. Knjiga je hitro po izidu postala svetovna uspešnica, prodali so jo v več kot milijon izvodih, prevedena je v več kot 30 jezikov. Zanimivo branje za vse, ki si želite vedeti več o svojem telesu.

Skrivno življenje dreves

Znani nemški gozdar Peter Wohlleben nam odstira pogled v skrito življenje dreves, ki bo marsikoga presenetilo: drevesa imajo spomin, si izmenjujejo sporočila, občutijo bolečino, dobijo lahko celo sončne opekline in gube. Marsikatere vrste, na primer hrast, se sporazumevajo prek kemičnih snovi: ko neko drevo napadejo škodljivci, začne oddajati vonjave in vsa drevesa na obsežnem območju, ki prestrežejo to sporočilo, se oborožijo proti napadalcem, tako da v sebi v nekaj minutah nakopičijo grenčine, s katerimi jih odženejo. Drevesa ljubeče skrbijo za svoj naraščaj in negujejo stare, betežne sosede. V skoraj neverjetne, a resnične zgodbe je avtor vključil tudi najnovejša znanstvena dognanja, ki potrjujejo njegove izkušnje.

Podobe časa – 100 fotografij, ki so spremenile svet

Fotografije, ki so postale ikone, opisujejo pomembne ali prelomne dogodke zadnjih 150 let. Zgodovinske podobe družbe, okolja in človečnosti, zabeležene na fotografski film, pričajo o usodah ljudi, dosežkih civilizacije, napredku tehnologije, preizkušnjah volje ter grozi vojnih spopadov. V tej knjigi so zbrane najslavnejše od vsepovsod, od prihoda parnega vlaka na železniško postajo do tragedije današnjih beguncev: sto najbolj prepoznavnih, pretresljivih in navdihujočih trenutkov, pospremljenih s podatki in opisom okoliščin, ki so spremenile svet in v katerih je bilo posnetih 100 fotografij. Zanimivo branje za ljubitelje zgodovine in fotografije.

Njegova temna tvar

Njegova temna tvar, je trilogija fantazijskih romanov avtorja Philipa Pullmana. Spremlja odraščanje dveh otrok, Willa Parrya in Lyre Belacque, ko tavata po različnih med sabo vzporednih vesoljih. V zgodbi nastopajo nekatere pravljične osebe, kot so čarovnice in oklopni medvedi. Prva knjiga v trilogiji je Severni sij, po tem romanu je bil posnet tudi film Zlati kompas (v izvirniku »The Golden Compass«). Naslednji roman v trilogiji je Pretanjeni nož, zadnji pa nosi naslov Jantarni daljnogled. Če ste ljubitelji fantazijskih knjig, so užitki ob prebiranju te trilogije zagotovljeni.

Narava ima vselej prav

Maurice Messegue je s svojo knjigo, v kateri je strnil bistvo zdravega življenja, spojenega z naravo, nadaljeval družinsko tradicijo. Avtor v veliki uspešnici Narava ima vselej prav zagovarja miselnost, da je vse v naravi urejeno in smiselno in da človek s svojimi neodgovornimi posegi v naravo podira ta red, kar se mu prej ali slej maščuje. Bralca spodbuja, da začne iskati vire svoje moči v naravi, zaveda pa se, da razvitih hudih bolezni ne more pozdraviti le s čaji in naravnimi zdravilnimi postopki, lahko pa jih blaži. Messegueja ljudje poznajo kot človeka s košarico in nožkom, ki živi v sožitju z naravo, kar odslikavajo tudi njegovi recepti za pripravo ocvrtega bezgovega cvetja, rdečega zelja z jabolki, čebulnega kolača, marmelade iz mošta ali namaza iz vijolic. Obvezno branje za vse, ki si želite živeti zdravo na naraven način.

FILMI

Za ljubitelje filmov smo izbrali nekaj filmskih poslastic, od dokumentarcev do grozljivk.

Enola Holmes

Zanimiv film v katerem Sherlocka spremljamo samo kot stranski lik in njegov svet spoznamo skozi pripoved njegove bistroumne mlajše sestre Enole, ki je zanimiv lik predvsem za mlajšo publiko.  Enolina mama ob njenem 16. rojstnem dnevu izgine in v njeno življenje se nenadoma vrneta brata Sherlock in Mycroft. Vendar pa je niti tako pretanjena uma ne uspeta zadržati, da se ne bi sama podala na pot iskanja svoje mame, pri čemer se na tej poti zaplete v precej nepričakovane spletke.

Oblika vode (naslov izvirnika: The Shape of Water)

Z oskarji nagrajena romantično fantazijska drama o nemi čistilki, zaposleni v tajnem, močno varovanem laboratoriju ameriške vlade. Njeno življenje se popolnoma spremeni, ko odkrije strogo zaupno skrivnost in se izpostavi veliki nevarnosti.

Skrivnostna sled (naslov izvirnika: The Prestige)

Skrivnostna sled, posneta po romanu Christopherja Priesta, je film o dveh čarodejih, ki v viktorijanski dobi, na prelomu stoletja, tekmujeta v tem, kdo bo izdelal boljšo iluzijo. Njuna tekmovalna obsedenost ju vodi predaleč. Napet in skrivnosten film, ki gledalca večkrat preseneti.

Izžarevanje (naslov izvirnika: The Shining)

Klasična psihološka grozljivka iz leta 1980, v kateri ne boste videli veliko krvavih prizorov, vas bo pa prestrašila na nekoliko drugačen način. Če ste ljubitelj/ica grozljivk ste si ta film verjetno že ogledali, v kolikor si ga niste, priporočamo ogled.   

Zemlja – naš dom (Home)

Dokumentarni film, sestavljen pretežno iz posnetkov iz zraka, nam pokaže kako raznoliko je življenje na zemlji in kako človeštvo negativno vpliva na ekološko ravnovesje našega planeta.

SERIJE

Za tiste z dovolj časa, ki bi si morda želeli pogledati kakšno zanimivo serijo, pa ne veste katero, smo pripravili izbor treh zanimivih serij.

The Witcher

Na osnovi knjige Poljskega pisatelja Andrzeja Sapkowskega je 2019 izšla prva sezona fantazijske serije  »The Witcher«. Mnogi so jo ocenili kot boljšo od vsem znane serije »Game of thrones«. Zgodba govori o lovcu na pošasti Geraltu, ki se kot izobčenec bori za svoje mesto v krutem svetu, kjer so ljudje pogosto bolj zlobni od pošasti.

Neverjetni Hulk (naslov izvirnika: The Incredible Hulk)

Starejša Marvelova televizijska serija iz leta 1978 pripoveduje zgodbo o znanstveniku Dr. Davidu Bannerju, ki potuje po svetu v iskanju zdravila za svojo nenavadno bolezen, metamorfozo zaradi katere se spremeni v razbesnjeno zeleno bitje nadnaravne moči, ki ga ne more nadzorovati. Serija za vse tiste, ki niste ljubitelji sodobnih efektov in si raje pogledate filmske klasike.

Oktoberfest (naslov izvirnika: Oktoberfest: Beer & Blood)

Nemška zgodovinska serija je kombinacija kriminalne drame in družinskega trilerja ter pripoveduje zgodbo o ambicioznem varilcu piva, ki uporablja brutalne taktike, da bi si zagotovil dominanco na dobičkonosnem Oktoberfestu.