Piše: Sanja Musar

V današnjih časih je še kako pomembno, da ostanemo zdravi. Ampak ne samo z maskami, razkužili in distanco, začeti moramo pri sebi, pogledati naš življenjski slog. Odgovornost je v prvi vrsti na nas. Če se mi počutimo dobro in skrbimo za svoje fizično in psihično zdravje, nam tudi virusi ne morejo do živega.

Med drugim je za naš imunski sistem zelo pomembna zdrava in polnovredna hrana. Hrana, ki zraste iz žive, brez kemikalij prepojene zemlje, iz ne gensko spremenjenih in osiromašenih semen, sonaravno vzgojena. Hrana, ki si jo vsak lahko pridela sam doma. Metoda pridelovanje hrane na takšen način je Biodinamična metoda. Večina ljudi dobro pozna setveni koledar po tej metodi, in to je setveni koledar po Mariji Thun. Najbolj natančen in verodostojen je Setveni priročnik Marije Thun, ki ga danes vodi njen sin, Matthias Thun. V njem lahko poleg koledarja najdemo osnovne informacije o obdelovanju vrta ali njive po tej metodi.

KAJ JE BIOLOŠKO-DINAMIČNA METODA ALI NA KRATKO BIODINAMIKA

Njen začetnik, ali oče kot pravijo poznavalci, je bil dr. Rudolf Steiner, filozof, pesnik, pisatelj, prevajalec. Velja za enega najvplivnejših in  najbolj vsestranskih družbenih reformistov in inovatorjev 20. stoletja.  Bil je utemeljitelj Goethejevega inštituta in začetnik Antropozofije, antropozofske medicine, euritmije, biodinamičnega kmetijstva in Waldorfske šole.

Pred skoraj stotimi leti, leta 1924, je organiziral Kmetijski tečaj, na katerega je povabil največje kmetovalce v Nemčiji. Opozarjal je na resne posledice uporabe kemičnih sredstev, umetnih škropiv in gnojil, ki so jih takratni kmetovalci uporabljali ter na nespoštovanje naravnih ciklov v kmetijstvu, ki se je takrat že začelo industrializirati. To je bil začetek drugačnega kmetijstva, katerega temelj je dojemanje, da živali, rastline in človek predstavljajo celoto na katero učinkuje celotno vesolje, Kozmos. Je sonaraven način kmetovanja, način življenja in življenjska filozofija, ki jo težko strnemo v par besed. Bolj ko razumemo in upoštevamo te naravne ritme in njihove zakonitosti, bolj smo sposobni pridelati zdravo in živo hrano.

Kmetija po biodinamičnih načelih je samooskrbna v vseh pogledih, na njej se prideluje hrana, lastna semena za nadaljnjo reprodukcijo, s kolobarjenjem se ohranja naravno ravnovesje in raznovrstnost rastlin, z naravnimi pripravki in biodinamičnimi preparati ščiti in krepi rastline ter s kompostom trajno oživlja tla.

RECEPTA

Zahvaljujemo se avtorici receptov gospe Topolovec in Društvu Ajda Posavje, ki so nam zaupali dva zdrava recepta za kruh, katera z veseljem delimo z vami. Za še več informacij o biodinamiki lahko malo pobrskate po spletu ali se obrnete na najbližje društvo Ajda v vaši okolici, kjer se lahko udeležite kakšnega predavanja ali delavnice na to temo.

ZELO DOBER ZDRAV PIRIN KRUH BREZ KVASA

Zdrav kruh posebej za tiste, ki imajo težave s povečano vsebnostjo kandide v telesu oziroma zakisan organizem in posledično ogromno težav, bolečin ter utrujenosti po kosilu. Lahko se ga je toplega.

Sestavine:

 • 600 g pirine polnozrnate moke
 • 100 g ajdove moke ali črne pšenične moke (ali druge)
 • 100 g ržene mehke moke  ( lahko tudi pirina moka)
 • 1 zavitek vinskega kamna (Alnatura – v Dm, ali v trgovini Sončnica)
 • 2 mali žlički soli – 600 ml  mlačne vode (več ali manj odvisno od moke)
 • razna semena po želji (sezam, mak, luščene bučnice, sončnična semena) 2 ali 3 velike žlice

Navodila:

1. Segrejte pečico na 210 °C

2. V posodo dodajte suhe sestavine in jih dobro premešajte, nato dodajte vodo.

3. Vse skupaj z mikserjem zmešajte v gladko testo. Ko je testo homogeno zmešano, ga razdelite na štiri dele. Vsak del posebej premesite na pomokani površini, oblikujte 4 hlebčke ter jih postavite na pekač, obložen s papirjem za peko. Oblikovane hlebčke dvakrat rahlo zarežite, da se med peko lepo odprejo in ne razpokajo. Pustite peči v predhodno ogreti pečici 45 minut na temperaturi 200 °C.

4. Ko je kruh pečen, preverite spodnjo stran hlebčka tako, da nanj potrkate. Lep, doneč zvok pomeni, da je pečen.

5. Nato ga zavijte v čist prtiček iz blaga in obrnjenega položite na leseno desko, da se ohladi.

ENOSTAVEN IN ODLIČEN PIRIN KRUH Z RADENSKO

Topel, dišeč in sveže pečen, takšen kruh je najslajši. In po našem enostavnem receptu, si ga lahko ustvarite tudi vi. Od tradicionalnih receptov se naš razlikuje po tem, da ne vsebuje kvasa, niti sladkorja ter ne potrebuje gnetenja. Poskusite.

Potrebujemo:

 • 500 g pirine moke
 • 1 čajno žličko soli
 • zavitek vinskega kamna (Alnaturav Dm, ali v trgovini Sončnica)
 • 0,5 dl olivnega olja
 • 4 dl radenske

Moko, sol, vinski kamen in olivno olje zmešajte v posodi in zraven postopoma prilivajte Radensko. Mogoče jo boste potrebovali celo manj kot 4 dl, saj je količina le-te odvisna od lastnosti moke. Vse sestavine dobro premešajte, da dobite gladko, ne pretrdo, lepljivo maso (jaz mešam z mikserjem s palicama za mesiti)

Majhen pekač (kot za marmorni kolač) obložite s peki papirjem in vanj položite maso za kruh in jo nato 30 minut pustite počivati na hladnem (zelo pomembno!!) najboljše v hladilniku. Pred peko z ostrim nožem 3× zarežite v testo. Pecite 50 minut pri 180 stopinjah (jaz pečem na spodnji rešetki).

Po želji lahko kruh obogatite še z raznimi semeni (jaz umesim dve jedilni žlici semen v testo), ali pa ga spečete iz katerekoli druge moke.

DOBER TEK!