spot_img

V LAŠKEM POVEČANO ŠTEVILO VLOMOV V STANOVANJSKE HIŠE

Poletni meseci so navadno namenjeni izletom, dopustom in sprostitvi v naravi, kar pa pomeni tudi daljšo odsotnost z doma. Le to privablja številne poglede tistih, ki vedo kako izkoristiti priliko. Zadnje dni posebno veliko število ropov beležimo tudi v občini Laško, zaradi česar smo se obrnili na Policijsko postajo Laško, po več koristnih informacij o tem kako prepoznati vlomilce, kaj storiti pred daljšo odsotnostjo z doma ter predvsem kaj je tisto, kar tatovi kar največkrat odtujijo.

Za naš medij je spregovoril Robert Bezamovski, vodja policijskega okoliša Policijske postaje Laško.

»Policijska postaja Laško v zadnjem času beleži povečano število vlomov v stanovanjske hiše, predvsem v večernem času, ko dan prehaja v noč, kjer storilci izkoristijo odsotnost domačih in nasilno vlomijo v samo notranjost, iz katere pa odtujijo predvsem denar, nakit. Prav tako  storilci izvajajo tatvine iz stanovanjskih hiš na način, da pozvonijo na vratih in se izdajajo za delavce različnih podjetij (telekom, elektro…) ali pa le prosijo za vodo, kruh. S tem oškodovano osebo zmedejo oziroma zamotijo, v tem času pa drugi storilec, ki ga oškodovana oseba ne vidi, iz notranjosti hiše odtuji nakit, denar.  

Že s samim preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko precej zmanjšate priložnosti za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete takim neljubim dogodkom.«

Pomembno je, da naša prebivališča ne dajejo občutka, da nas dlje časa ne bo. Zakaj?

»Na žalost še vedno velja, da »prilika dela tatu« in  vlomilec tako raje izbere tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba v kateri ni nikogar, ker so stanovalci odsotni že dlje časa, sam videz stavbe pa daje vtis, da dejansko ni nikogar doma, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno “vabljiva” za vlomilce pa so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop, na primer zaboji ali pa lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd., vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje.«

In kaj je tisto, na kar moremo biti še posebej pozorni?

Policist Bezamovski nam je na tem mestu podal nekaj napotkov, kako ravnamo ob daljši odsotnosti z doma, ali pa krajši odsotnosti v mraku in temi:

 • zaklenite vrata in zaprite okna,

 • pred daljšo odsotnostjo ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta),

 • vklopite alarmno napravo, če jo imate

 • ključev ne puščajte na “skritih mestih”, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,

 • ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),

 • o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listkih),

 • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov…)

 • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,

 • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,

 • z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,

 • povejte sosedom, kako ste dosegljivi,

 • zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete  idr.)

 • v okolici stanovanjskih hiš ne puščajte nezavarovanega orodja niti koles, koles z motorjem ali odprtih osebnih vozil,

 • na dvorišča stanovanjskih hiš namestite senzorske luči, morebitne akviziterje in druge nepoznane osebe, ki vas sprašujejo za informacije, s pogledom spremljaje vse do odhoda z vašega dvorišča

 

Posebno pomembno obvestilo velja tudi za otroke in starejše osebe, ki ostajajo doma sami:

 • zaklepajte vrata,
 • ne odpirajte vrat neznancem,
 • varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami!

»Bodite pozorni kaj se dogaja okoli vas in v primeru opažanja takšnih ali drugačnih nenavadnih (»sumljivih«) okoliščin, najprej poskrbite za lastno varnost, pri tem pa si poskušajte zapomniti čim več kar se tiče neznancev, vozil idr. (opis osebe, morebitna znamenja kot so brki, brada, tetovaže…, oblačila, barva vozila, registrska tablica, število oseb…) in čim prej obvestiti PP Laško na telefonsko številko 03/7344830 ali 113.« še dodaja  Bezamovski, ki se mu za vse koristne informacije iskreno zahvaljujemo.

Posebno v zadnjih dneh, ko naši domovi ostajajo prazni zaradi koriščenja zadnjih toplih dni, je pomembno, da tovrstne informacije izkoristimo za povečano pozornost. Kriminalna dejanja z vlomi v stanovanjske hiše, pri čemer opažajo, da tatovi okolice ogledujejo predvsem v znamkah dražjih avtomobilov višjega cenovnega razreda, s čimer dajejo oškodovancem lažno percepcijo o njihovem namenu, so na v Savinjski regiji postala  nekakšna stalnica.

Ostanite varni, za vse morebitne informacije ali sumljive okoliščine pa se najprej obrnite na PO Laško, veseli pa bomo tudi vašega odziva v komentarjih ali pa informacij na naš elektronski naslov urednistvotvlasko@gmail.com.

(ŠJ)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik