spot_img

Dejan Kušer in Romanica Antiqua

Na četrtek, 25. 6., je nadžupnijsko cerkev svetega Martina v Laškem napolnil zvok harmonike.
V sklopu Festivala Romanica Antiqua Laško je za večerni koncert poskrbel mladi predsednik omenjenega društva, Dejan Kušer. Njegov repertuar je zajemal Padewskega, Bacha, pa tudi Piazzollo, Scarlatti in Albeniza.
Društvo Romanica Antiqua Laško je prostor koncerta izbralo tudi zaradi sovpadnosti arhitekture cerkve.
 Nadžupnijska cerkev, posvečena sv. Martinu, ki je od prvotne romanske zasnove ohranila masivni zvonik (korni stolp), glavno ladjo in značilno križno obokan strop, katerega podoben slog naj bi bil prvič uporabljen v kartuzijanski cerkvi v Jurkloštru, je bila večkrat prezidana. Po stilu sodeč je bila sezidana proti koncu 12. ali v začetku 13. stoletja in zato spada med pomembnejše romanske spomenike v Sloveniji. (V listinah je laška fara prvič omenjena razmeroma pozno, in sicer leta 1257, vendar se predvideva, da je že v 9. stoletju na tem mestu stala misijonarska postojanka.)

Njena notranjost je zato preplet romanike, gotike, baroka in moderne. Stranski ladji, v katerih sta danes kapeli sv. Antona in Božjega groba, sta bili namreč dograjeni v gotiki. Leta 1721 je bila dozidana še kapela sv. Frančiška Ksaverija v baročnem slogu s kupolo na vrhu, ki so ji čez petnajst let dodali še enako na severni strani-sedanjo križevo kapelo. Obe kapeli, Frančiškovo in križevo, je s freskami poslikal J. C. Vogl.

Vabljeni k ogledu koncerta, hkrati pa vabljeni, da si mojstrovino arhitekture ogledate tudi sami, morda v sklopu še kakšnega koncerta Festivala Romanica Antiqua Laško.

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik