V času pandemije, ko se je svet praktično ustavil, smo ljubitelji športa ostali prikrajšani tudi za užitke, ki nam jih mnogokrat prinašajo uspešni slovenski športniki. Eden izmed njih je prav gotovo tudi deskar na snegu, Rok Marguč. Pravi da se je za čas karantene z družino umaknil na vikend, kjer mu dela okoli hiše ne zmanjka, kondicijo pa ohranja z vsakodnevnim tekom v bližnjem gozdu. Seveda nas je najprej zanimalo kako sedaj gleda na situacijo okoli virusa saj je bil eden izmed prvih, ki je na nevarnost opozarjal.

»Takrat sem bil jezen nase, ker se mi je zdelo, da sem ustvaril nepotrebno paniko. Da bi bilo verjetno bolje če bi bil tiho. Ampak glede na to kaj se dogaja po svetu, smo imeli res srečo. Če je k tem pripomogel tudi moje opozorilo sem še toliko bolj vesel. Jaz osebno mislim, da tega ne bo konec tako hitro kot bi si vsi mi želeli.«

 

Dobitnika štirih medalj iz svetovnih prvenstev smo povprašali tudi o tem kako je zadovoljen s prejšnjo sezono in kaj si želi v prihodnje.

»Nisem zadovoljen s prejšnjo sezono. Najslabša sezona od kar tekmujem. Slaba zima. Izredno pomankanje kvalitetnih treningov, kar se je seveda na koncu odražalo na rezultatih. Glede na to, da dejansko celoten šport stoji in se ne ve kako hitro se bomo lahko vrnili v ustaljen ritem življenja je tudi šport zelo na prepihu. Kdaj bodo tekmovanja dovoljena ne ve nihče. Po nekaterih napovedih šele leta 2021 jeseni, ko bo na voljo cepivo/zdravilo. Jaz si želim, da bi bilo to prej. Da bomo lahko trenirali že letos jeseni in normalno tekmovali pozimi. Trenutno ne moremo trenirati na snegu. V tem spomladanskem času veliko treniramo in testiramo.«

 

Za konec nam je zaupal, da sam ni povsem prepričan o reku »ostanite doma«.

»Pravijo, da vsem bolnikom izrazito primanjkuje vitamina D, le tega pa dobimo samo s soncem. Preberite kakšno dobro knjigo in poslušajte manj poročil saj pomenijo manj stresa. Pomembna sporočila boste v vsakem primeru dobili.«

Piše: Andraž Žibret

Foto: Rok Marguč, osebni arhiv

Kako preživljaš čas v karanteni in kako skrbiš za fizično pripravljenost?

Z družino smo na vikendu od kar so razglasili epidemijo. Dela okoli hiše nam ne zmanjka. Za fizično pripravo v tem času tečem po gozdu, kjer ne morem srečati nikogar.

Kako sedaj gledaš na situacijo okoli virusa glede na to da si bil eden izmed prvih ki so opozarjali na nevarnost?

Takrat, sem bil jezen nase. Ker sem mi je zdelo, da sem ustvaril nepotrebno paniko. Da bi bilo verjetno bolje če bi bil tiho. Ampak glede na to kaj se dogaja po svetu, smo imeli res srečo. Če je k tem pripomogel tudi moje opozorilo sem še toliko bolj vesel. Jaz osebno mislim, da tega ne bo konec tako hitro kot bi si vsi mi želeli.

Kako si zadovoljen s prejšnjo sezono?

Nisem zadovoljen. Najslabša sezona od kar tekmujem. Slaba zima. Izredno pomanjkanje kvalitetnih treningov, kar se je seveda na koncu odražalo na rezultatih.

Kakšni so cilji za naprej?

Glede na to, da dejansko celoten šport stoji in se ne ve kako hitro se bomo lahko vrnili v ustaljen ritem življenja je tudi šport zelo na prepihu. Kdaj bodo tekmovanja dovoljena ne ve nihče. Po nekih napovedih šele 2021 jeseni, ko bo na voljo cepivo/zdravilo. Jaz si želim, da bo prej. Da bomo lahko trenirali že letos jeseni in normalno tekmovali pozimi. Trenutno ne moremo trenirati na snegu. V tem spomladanskem času veliko treniramo in testiramo.

Imaš kakšno sporočilo za naše bralce?

Ostanite doma. Nisem čisto siguren v to. Pravijo, da vsem bolnikom izrazito primanjkuje vitamina D, le tega pa dobimo samo s soncem. Dobra knjiga. Manj poročil pomeni manj stresa. Pomembna sporočila boste v vsakem primeru dobili.