spot_img

KORONAVIRUS ODNESEL FESTIVAL PIVO IN CVETJE

Tisti pravi Laščani leto vedno razdelimo na dve polovici. Prva polovica leta spada v del pred Pivo in cvetjem, drugi del leta pa pripada dogajanju po Pivo in cvetju. Legendarna prireditev, ki bi letos obelodanila že 56 let trajanja pa je letošnje leto odnesla epidemija koronavirusa.

Na uradni strani pivo in Cvetje Laško so sporočili, da so bili tik pred razkritjem nastopajočih primorani odpovedati največji slovenski festival. »/…/ situacija postavlja pod vprašaj poti mnogih nastopajočih, trenutno nihče od predvidenih tujcev ne more potrditi svojega prihoda.« So zapisali na svoji uradni Facebook strani in dodali, da bodo prireditev izpeljali prihodnje leto.

Mi smo za izjavo o odpovedi festivala prosili direktorico Centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, Tino Belej, ki je v lanskem letu prevzela niti organizacije festivala.

»Žal smo bili zaradi aktualnega dogajanja povezanega s pandemijo virusa COVID-19 primorani izvedbo festivala Pivo in cvetje Laško odpovedati in prestaviti na naslednje leto. Trenutne razmere onemogočajo začetek intenzivnega dela za izvedbo celotnega dogodka, prav tako situacija onemogoča kakršnokoli načrtovanje, saj je nemogoče napovedati konec pandemije in ukrepov za njeno preprečevanje. Stanje je negotovo tudi zaradi odpovedi turnej glasbenih izvajalcev. Naj spomnimo, da je festival lansko leto obiskalo več kot 75.000 obiskovalcev in varnost obiskovalcev, vseh udeležencev, izvajalcev in partnerjev je na prvem mestu.« je zapisala Belejeva, ki skrbi za vključenost vseh lokalnih predstavnikov, hkrati pa preko STIKA in Društva Šmocl pripomore k kvalitetnemu otroškemu programu festivala, Mavrični deželi, ki festivalu nameni tudi družinsko akonotacijo.

Na koncu si kot del organizatorske skupine dovoljujemo še lastni razmislek ob nastali situaciji.

Zakaj so tujci tisti, ki so pomembni za glasbene odre festivala, še ni znano, kot tudi dejstvo, da je mnogo sodelujočih krojilo festivalnost tudi čez dan. Le ti so bili navadno lokalni predstavniki društev. Omeniti je vredno Laško pihalno godbo z mažoretami in bobnarsko skupino, pa Zvezo kulturnih društev Možnar s svojim etnografskim programom ter tradicionalno ohcetjo po stari šegi, Hortikulturno društvo Laško s prekrasno tradicionalno okrasitvijo, Valentina Remsa z razstavo pip, Muzej Laško s svojo vsakoletno razstavo na tematiko Piva in cvetja, pa tudi Dan Laščanov – praznik, ki je za nas pomembnejši od kulturnega praznika naše občine in mnogih drugih, ki jih morda nismo omenili.

Kdo kroji usodo lokalnih predstavnikov, je znano, in medtem, ko le ti v svojem zapisu poudarjajo »svetlo prihodnost«, se tega, da je vanjo potrebno umestiti tudi lokalne ustvarjalce zavemo le redki.

Za konec dodajamo:

Laških gostincev in ansamblov, ki so nekoč polnili stojnice s kakovostno lokalno prehrano in domačim pivom ter odre s plesno glasbo, je dovolj, a so se zaradi visokih najemnin in prostorske sitiske, velik del zaseda namreč šotor na parkirišču pod Občino, raje umaknili. Vprašanje, ki ostaja pa je, ali je čas, da festivalnost prepustimo festivalnemu in lokalno, ki v zadnjih letih ni več prinašalo zadovoljstva organizatorski ekipi iz katere izvzemamo STIK Laško, ki se po svojih najboljših močeh trudi ohranjati zgoraj omenjeno zgodbo, morda prestavimo v kakšen drug, bolj “gušten” dogodek, ki se ga bodo z največjim veseljem udeležili tudi domačini, ki so bili v zgodbi, ki so jo spisali sami po več kot 50 letih odrinjeni v t.i. »back stage«.

 

Špela Juhart

 

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik