KAJ POČETI V KARANTENI S PREDŠOLSKIMI OTROKI?

2086

Smo v drugem tednu izolacije in presenetil nas je sneg. Za starše šolajočih otrok smo že spisali članek, res pa je, da je z njimi v določeni meri lažje, saj imajo plan po katerem morajo delati. Kako pa je s predšolskimi otroci? Na pomoč nam je priskočila vzgojiteljica, Tjaša Hohkraut, ki je ustvarila čudovit članek o tem, kaj vse početi doma s predšolskimi otroci, hkrati pa preko slik olajšala delo.

Upamo, da vam bomo na ta način olajšali delo in da boste te mrzle zimske dni, ki so nas presenetili v prvem pomladanskem tednu, preživeli lažje tudi z našo pomočjo.

OSTATI DOMA S PREDŠOLSKIM OTROKOM? NIČ LAŽJEGA! ZA VSE, KAR LAHKO POČNETE Z NJIM, BO ZMANJKALO ČASA..

Vrtec je zaprl svoja vrata. Kaj zdaj? Kje se bo otrok naučil nove pesmice? Kdo bo otroka naučil reči prosim, hvala, oprosti? Kdo bo otroka naučil rezati s škarjami in risati avto, konjička, človeka? Hej, kdo ga bo naučil pravilno držati žlico, zavihati rokave in sleči mokro majico? A ti si znaš že sam obuti čevlje?!

Hiter tempo življenja in številne obveznosti so nas privedle do tega, da smo stvari začeli jemati za samoumevne. Odnosi so postali površinski, v hitenju med službo, družino in vsemi ostalimi obveznostmi pa se vse težje ustavimo, zadihamo, prisluhnemo.

Mogoče je sedaj idealna priložnost za spremembe. Da upočasnimo tempo življenja, vdihnemo in ponovno začutimo, kaj je pomembno. Da poskrbimo zase, za druge in predvsem – svoje otroke. Strah, da ne bomo zmogli in bo z njimi 24/7 doma dolgčas je odveč. Prisluhnite jim, prepustite se njihovi domišljiji, raziskujte z njimi sebe in njih, podarite jim svoj čas.

Da boste v času izolacije lažje organizirali svoj čas z otrokom, vam ponujam nekaj idej in možnosti, ki vam utegnejo priti prav.

Ustvarite dnevno rutino

Rutina je za otroke zelo pomembna. Kljub temu, da ostajate doma, si poskusite ustvariti dnevni red obveznosti. Tako bo otrok vedno vedel, kaj sledi. Rutino lahko celo zabeležite in skupaj oblikujete na list papirja, tako bodo otroci lahko vsak dan sproti preverjali, kaj jih čaka, kaj so že opravili in kaj še morajo.

Bodite super junaki

Otroci zelo dobro poznajo junake iz risank. Ni otroka, ki ne bi poznal vsaj enega risanega super junaka. Od Spidermana, Batmana, Pikapolone in Črnega mačka, pa Elze in številnih drugih, ki s svojimi neverjetnimi super močmi burijo njihovo domišljijo. Vprašajte jih, če obstajajo tudi super junaki v resničnem svetu. Pogovarjajte se z otrokom tudi o resničnih super junakih, izkoristite trenutno situacijo, kot naprimer zdravstveno osebje zdravi bolne, ki so se okužili z virusom, otroci so super junaki ker se ne igrajo s prijatelji na igralih in s tem varujejo sebe in druge. Pomagajte otroku ločiti resnični svet od domišljijskega.

Z otrokom se lahko igrate zdravnike. Pobrskajte doma za kakšnimi starimi povoji. Izmislite si, kaj vas boli, otrok pa naj vam pregleda, operira, povije, namaže.

Igrajmo se vrtec

Usedite se po turško, namesto otrok posedite v jutranji krog nekaj plišastih igrač, otrok pa naj bo vaš vzgojitelj. Če boste prisluhnili otroku, ga opazovali pri igri, boste lahko zelo hitro ugotovili, kako poteka njegov dan v vrtcu. Kaj hitro boste začutili utrip vrtca, odnose med otroki, mogoče pa bo otrok uprizoril celo kakšno situacijo od doma in pred vas nastavil ogledalo, ko ga boste ujeli v trenutku kako za vami ponavlja določene vzgojne ukrepe. Nezavedno vam bo postregel s celo paleto čustev, občutkov, mišljenj, idej. Jutranji krog lahko izkoristite tudi kot motivacijo, če želite sami povabiti otroka k določeni dejavnosti, ga vključiti v igro.

Pomoč pri gospodinjskih opravilih

 Že zelo majhen otrok vam lahko pomaga pri številnih gospodinjskih opravilih, kot so:

 • zlaganje posode v pomivalni stroj
 • razvrščanje perila
 • iskanje parov nogavic

»Kaj je boljšega od pomočnika pri iskanju parov nogavic, ki ob vsem skupaj še uri finomotoriko?«

 • sesanje stanovanja

»Ima vaš sesalec ime? Ali pa morda velike oči? Mogoče je skrajni čas, da mu odprete pogled na svet in ga poimenujete, tako bo otroku sesanje še bolj zabavno«

 • umivanje oken

»Pobrskajte po spletu za recepturo doma izdelanih čistil iz kisa in limone, ki so za otroka nenevarna, podajte mu v roke krpo in naj vam pomaga pri čiščenju.«

Prisluhni naravi

Otrok naj zapre oči, prisluhne naravi in našteje čim več zvokov, ki jih lahko sliši. Igro lahko izkoristite tudi za razvoj govora, tako da otrok zvoke iz narave tudi posnema. Kot na primer brnenje motorja, čivkanje ptic, traktor, žaganje dreves, zvok kosilnice, mijavkanje sosedove mačke in podobno.

Kaj vidiš skozi okno

Opazujte živali, promet, štejte avtomobile, naštevajte barve. Presenečeni boste, kaj vse opazimo, če dovolj  dobro pogledamo.

Pomoč v kuhinji

(PREDLOG: Mali šef, knjiga z recepti)

Otroci si v vrtcu vsak dan znova želijo, da bodo spet prišli na vrsto za dežurstvo. Izkoristite to priložnost doma, da vam pomagajo pri pripravi mize, povabite jih, da vam pokažejo, kaj vse mora dežurni otrok postoriti v vrtcu. Naj preštejejo družinske člane in v skladu s številom pripravijo pribor in krožnike, zaželijo dober tek.

Vključite otroka v pripravo obrokov. Vložite minuto ali dve več v izgled in izdelajte vizualno privlačen krožnik, s katerega bo otrok z užitkom pojedel hrano. Skupaj načrtujta, kaj bo danes, jutri, pojutrišnjem za zajtrk, kosilo ali večerjo.

Moj najmlajši je strašno rad v kuhinji. Vedno želi vedeti in videti vse, kaj se dogaja. Ob kuhanju se vedno pogovarjava in opisujeva, kaj se dogaja, zato pozna že ogromno izrazov: voda zavre – brbota, olje ‘cvrči’, jajčka se ‘šprudlajo’, v pečici se peče, čebulo se praži in podobno. Obvezno mora hrano začiniti sam, pomagati narezati krompir, mešati da se ne prismodi. Izkoristite otrokovo radovednost in mu zaupajte kakšno pomembno nalogo, seveda pa zagotovite tudi varnost.

Če otroke težko pripravite, da bi jedli sadje in zelenjavo, se lahko z njimi igrate igro “Kdo je pogumen, da poskusi?” Tako za igro izberete nekaj živil, ki želite da jih otrok poskusi in tudi nekaj, ki jih ima otrok rad. Čez oči mu nadenete prevezo, otrok pa naj poskuša ugotoviti, kaj ste mu dali za poskusiti.

Čutila

Tipamo skrite predmete v vrečki, prisluhnemo od kod prihaja zvok.

Razgibaj jezik

Prav je, da v času, ko smo doma ne zaspimo tudi v smislu razgibavanja jezikovnih nalog, zaradi česar sem pripravila nekaj nasvetov.

 1. Muca pije mleko: Otrok posnema muco, tako, da steguje jeziček iz ust in konico obrača navzgor proti nosu.
 2. Muca se umiva: Z jezikom krožimo po zgornji in spodnji ustnici, najprej v desno, nato še v levo.
 3. Brisalci brišejo okno: Otrok naj posnema avtomobilske brisalce-jezik je obrnjen navzgor in se premika desno – levo po zgornji ustnici. Čim hitreje se jezik premika, tem bolje je!
 4. Ližemo bonbonček: Otrok ima zaprta usta; jeziček premika gor in dol po notranji strani ličk.
 5. Umivamo si zobe: Z jezikom si umiva zobe, tako da masira dlesni in dela podobne gibe kakor z zobno ščetko.
 6. Ura tiktaka: Otrok naj posluša tiktakanje budilke, nato pa naj jo poskuša posnemati tako, da čim hitreje in jasneje izgovarja zloge: TIK-TAK-TIK-TAK
 7. Palček skače: Jezik mora biti dvignjen in se hitro premika naprej T in nazaj D: TI-DI, TI-DI, TI-DI

Obstaja še nešteto tovrstnih vaj, ki jih na podoben način lahko izvajate sami in otroku pomagate premostiti težave z izgovorjavo.

Ne pozabi, znova uporabi

 Roki, otrokom dobro znani risani junak iz Tačk na patrulji, nosi pomembno sporočilo: “Ne pozabi, znova uporabi!” V svojem tovornjaku vedno skriva odpadni material, stvari, ki se jih da znova uporabiti. Če malce pobrskate po stanovanju boste hitro našli prazno škatlico zobne paste, ki z malo domišljije in barve lahko postane semafor, prazen tetrapak mleka, ki se lahko spremeni v ptičjo hišico, prazne škatlice topljenih sirčkov, ki lahko postanejo kolesa avtomobila, pritrjena na večjo škatlo, prazne rolice papirja, ki lahko postanejo sovice, če jih zlepimo skupaj pa celo garažna hiša za avtomobilčke. Uporabite otrokovo radovednost, ustvarjalnost in domišljijo.

 

Lego izziv

Verjetno ima vsak otrok doma kakšen zaboj lego kock. Lego kocke niso primerne le za sestavljanje, temveč za marsikaj drugega! S pomočjo lego kock se lahko otroci učijo graditi po načrtih, lahko jih uporabite za učenje matematike, učenje barv.

(dodatek: lego challenge cards)

Družabne igre

Zelo priročne za krajšanje časa so družabne igre, če pa jih nimate doma, jih lahko izdelate tudi sami. Če zbirate zamaške, si lahko hitro in enostavno izdelate “Človek ne jezi se”, iz kamenčkov, ki jih najdete ob poti na sprehodu pa si lahko izdelate igro XO. Pobrskajte po spletnih straneh, ogromno idej najdete na Pinterestu pod diy kids activities, diy family games.

Zabavne ustvarjalnice notri in zunaj

 

(predlog: Pinterest – DIY kids activities, art, /Mamice ustvarjajo z otroki na fb, totscholling)

Ravsanje, pačenje, žgečkanje

 Ko otroci izgubijo stisk sami s sabo, ko jim postane dolgčas in so naveličani vsega, ko odtavamo v svoje misli ali preprosto zaradi gospodinjskih opravil nimamo časa za igro z njimi, lahko postanejo divji, razigrani, nagajivi. Takrat se je zelo pomembno umiriti, trikrat vdihniti in se pomiriti z dejstvom, da so samo otroci. Pomembno je, če imamo le možnost, da takrat prenehamo s svojo dejavnostjo ter si vzamemo trenutek zanje – za žgečkanje, ravsanje, pačenje. Za smeh in zabavo.

Pravljica, objem in lahko noč

(PREDLOG: Lahkonočnice.si ).

Ko ležete v posteljo, se z otrokom pogovorite o dogajanju čez dan. Otrok naj pripoveduje, kaj se mu je čez dan smešnega zgodilo, lepega, neprijetnega, kako se je v določenih situacijah počutil. Pred spanjem naj otrok iz knjižnega kotička izbere svojo najljubšo pravljico. Če mu je dobro poznana, jo lahko pripoveduje tudi sam, sicer mu jo preberite vi. Če ste preutrujeni za branje, se preprosto privijte v otrokom objem ter prisluhnite pripovedovalcem iz YouTuba ali spletne strani Lahkonočnice. Pokažite otrokom, da vam je čas z njimi dragocen, da so za vas pomembni. In najpomembnejše – da jih imate radi.

Mi dodajamo še predlog Boštjana Gorenca Pižame, ki vsak večer čez teden od 18.30 ure dalje, otrokom pripoveduje zgodbe na svoji facebook strani!

Tako smo se zabavali mi:

Mi se Tjaši za njen prispevek izjemno zahvaljujemo. Pomembno je, da bo otrok z vašo pomočjo sledil napredku, ki mu drugače sledi v vrtcu s pomočjo strokovno usposobljenih vzgojiteljic. Na ta način boste olajšali delo sebi, vložili v otrokovo prihodnost, hkrati pa olajšali delo vzgojiteljicam, ki bodo tako lažje nadaljevale delo, ko bo izolacija minila.

Ostanite pozitivni, Preko otrok se lahko tudi sami marsikaj naučite in ne pozabite, ostanite doma!

Špela Juhart