V petek, ko smo se vsi skupaj zavedali, da bomo morali ostati doma, smo verjetno najprej pomislili: »Odlično! Sprehodi v naravi, malo službenih obveznosti, pa bo!« Po dveh dejanskih delovnih dneh pa marsikateri starš ugotovi, da vse ne bo šlo tako zlahka. Otroci ne bodo popustili, vi pa morate vseeno postoriti svoje službene obveznosti. Ste eni tistih, ki ne veste, kako boste doma zdržali cel čas karantene? Ne veste kako pomiriti otroke, ki so za razliko od ostalih dni še posebej divji? Če vas malce podražim, zdaj vese, kakšno uslugo vam v šolah opravljajo vzgojitelji, učitelji in profesorji, kajne? In prav je, da smo jim vsaj malce hvaležni!

Da vam delo olajšamo, smo se odločili spregovoriti s profesorico razrednega pouka, Barbaro Jančič, ki zagovarja dejstvo, da morajo otroci imeti svoj urnik. Četudi delamo od doma, je prav, da se tudi otroci zavejo, da morajo od doma marsikaj postoriti tudi starši. Kako do teh rezultatov?

Otroka zbudimo ob uri, ko bi navadno šel v šolo. Skupaj pojemo zajtrk in se pogovorimo o dnevu, ki je pred nami. Smotrno razdelimo naloge in otroka opozorimo, da je dopoldan čas, ko bo mogel opraviti delo, ki ga navadno opravi v šoli in da bosta svoje obveznosti opravila tudi starša. Pomembno je, da otrok točno ve, kdaj je čas, ki je namenjen igri, kdaj je čas za sprehod, obroke in kdaj je čas, ko dela za šolo.

»V času, ko moramo biti doma, je veliko šol s starši in učenci vzpostavilo delo na daljavo. To pomeni, da za učence pripravljamo različne naloge, vsebine ter jih dnevno nalagamo na spletišče ali se pošiljajo po e-pošti. 

Tak način dela bo seveda marsikomu v velik izziv. Sedaj lahko otroci pokažejo veliko mero samostojnosti, odgovornosti do šole ter si v čim večji meri sami razporedijo urnik čez dan, kdaj bodo naredili vso nalogo. Zagotovo imajo starši trenutno ogromno skrbi, zato je zelo dobrodošlo, da otroci, ki to zmorejo, naredijo zaposlitve čim bolj samostojno. Večkrat je bilo v medijih že poudarjeno, da to niso počitnice. Starši imajo v tem času vlogo, da otroke spodbujajo, jim pomagajo, preverijo ali naloge res delajo. Tako bo prehod nazaj v šolo veliko lažji. Zaposlitve si naredite tudi čim bolj zabavne, z vmesnimi odmori, sprehodi…« je zapisala Jančičeva.

Da bo vse skupaj lažje izpeljati, pa nam je Jančičeva priložila tudi nekaj napotkov kam se obrniti v času, ko nam zmanjka idej.

»Poleg šolskega dela je zelo pomembno, da starši otroke osveščajo o tem, da trenutno ni čas za druženje z drugimi otroki po igriščih. Za to obliko druženja bo še ogromno priložnosti, zdravje vseh nas pa je trenutno najpomembnejše. 

 Ne smemo pozabiti na čim več gibanja v naravi. Vreme nas trenutno kar kliče, da gremo na svež zrak. V naravi si lahko otroci najdejo veliko aktivnosti, imajo učilnico na prostem, gredo v bližnji gozd – si postavijo “bunker” itd. 

Na YouTube kanalu lahko poiščemo ogromno aktivnosti za gibanje – Just dance, Yoga for kids, Brain Gym, Zumba, Brain breaks action …

Veliko založb trenutno nudi brezplačne vstope in dostop do različnih učnih gradiv ter interaktivne vsebine. 

Na spletu najdemo tudi pravljice za otroke: https://podcasti.si/lahko-noc-otroci/ .

Če vam zmanjka idej za likovno ustvarjanje, jih lahko poiščete na: 

– http://igrivarhitektura.org/

– https://www.pinterest.com/

– http://krokotak.com/

– http://www.mladirod.at/

Otroci naj s svojo domišljijo, ki jo imajo zelo veliko, sami naredijo različne namizne igre iz odpadne embalaže, preberejo knjigo, si izmislijo nov ples in se predvsem zabavajo. Za vsak dan si lahko postavijo en izziv ter se naučijo nekaj novega npr. izdelajo origami, žonglirajo, naredijo čarovniški trik, TikTok ples, naredijo zemljevid do skritega zaklada …«

 

In kar je najpomembneje, ostanite doma, še dodaja Jančičeva. Mi se ji za vse napotke, za katere upamo, da so bili koristni tudi za vas iskreno zahvaljujemo. V prihodnjih dneh bomo podobne nasvete o tem kako motivirati otroke in hkrati tudi sebe delili še s profesorico športa, defektologinjo, magistro glasbe ter vzgojiteljico, ki nam bo smiselne napotke in didaktične metode delila tudi za predšolske otroke.

Upamo, da vam bomo s temi nasveti vsaj malce olajšali karanteno. Pomembno je, da čas preživljate v svoji izolacijski skupini, da se posvečate sebi in svojim otrokom in da v tem času ne obiskujete drugih!

Ostanite doma, ostanite zdravi!

Špela Juhart

Do deljenih internetnih povezav v prispevku si ne pridružujemo nobenih pravic. Delimo jih, da vam olajšamo čas, ki ga preživljate doma!