spot_img

Koronavirus je tu. Kako pravilno postopati?

Po tem, ko so v Sloveniji včeraj zvečer potrdili prvi primer koronavirusa, sta do današnjega dne znani že dve oboleli osebi. Po dosedaj znanih podatkih  smo izvedeli, da je slovenski pacient  »zero«  star okoli 60 let, v Slovenijo pa je pripotoval iz Maroka preko Italije.

Vse Slovence, ki so bili 29. februarja na letu AT 938 iz Maroka v Benetke tako pozivajo, naj spremljajo svoje zdravstveno stanje, iščejo pa se tudi osebe, ki so bile med 20:00 uro in 21:30 uro tega dne na urgenci v UKC Ljubljana. Le te naprošajo, da se javijo na telefonsko številko 031619118 ali pa pokličejo osebnega zdravnika.

Najpomembnejše pa so seveda  informacije o tem, kako ravnati ob morebitni epidemiji v našem okolju.

Virus se prenaša kapljično, kar pomeni, da je za prenos potreben stik z okuženim. »Nevarna« razdalja je manj kot en meter in pol bližine. Na NIJZ pojasnjujejo, da več kot določena razdalja ne predstavlja tveganja.

Možna je tudi okužba ob stiku z onesnaženimi površinami, a to še ni dokazano, saj trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah, medtem ko prve informacije kažejo, da je doba nekaj ur.

Znano je, da razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prišel na človeka.

Pomembno pa je tudi rokovanje in uživanje živil, ki morajo biti zadostno toplotno obdelana.

Zaenkrat se strokovnjaki ne strinjajo tudi glede inkubacijske dobe. Po prvih znanih podatkih naj bi le ta znašala od dveh do dvanajstih dni, znan pa je tudi primer z inkubacijsko dobo 27 dni.

Do sedaj je znano, da je bolezen pri osemdesetih odstotkih obolelih potekala v lažji obliki, medtem ko je smrtnost po prvih ocenah 2-4 odstotna, saj je večina umrlih starejših in kroničnih bolnikov.

Večjo tveganost pa virus predstavlja za nosečnice, saj za novi koronavirus ni dovolj zanesljivih podatkov, medtem ko so pri drugih koronavirusi zaznali zaplete v nosečnosti, kot so splav in mrtvorojenost. Informacij o tem, ali se lahko virus prenese iz okužene matere na plod zaenkrat še ni, na NIJZ pa pojasnjujejo da je nedavna študija pokazala, da do tega ni prišlo.

Če so razkužilna sredstva in milo tisti sredstvi, ki sta ob preventivnih ukrepih nujno potrebna, pa za zaščitne maske tega ne moremo trditi, saj na NIJZ opozarjajo, da se zaščitne maske namočijo in so tako po krajšem preteku praktično neuporabne. Namesto mrzličnega nakupovanja le teh, je pomembneje da upoštevate sledeče znake.

Kaj lahko naredimo za preventivo?

Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

Ne dotikamo se oči, nos in ust.

Zelo pomembno je, da upoštevamo pravila higiene kašlja. Kašljamo v rokav ali robec.

Redno si umivamo roke z milom in vodo ter uporabljamo razkužilo za roke.

Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržujejo večje množice ljudi.

Redno spremljamo medije ter se sami ozaveščamo o bolezni. 

Na kaj moramo biti pozorni?

Če pri sebi opazimo znake, kot so vročina, kašelj, oteženo dihanje, je pomembno da ostanemo doma in se izogibamo stikom z drugimi ljudmi.

Zdravnika obvezno pokličemo PO TELEFONU in ne hodimo v ambulanto izbranega osebnega zdravnika. Če le ta ni dosegljiv, se obrnemo na najbližjo dežurno ambulanto in počakamo na ustrezna navodila.

Če bo zdravnik potrdil sum na okužbo, vas bo napotil v ustrezno zdravstveno ustanovo, t.i. vstopno točko za odvzem brisa.

Do zdravstvene točke obvezno dostopajte Z OSEBNIM AVTOMOBILOM in ne koristite javnih prevoznih sredstev, kot so vlak, avtobus ali taksi.

Kašljajte v robec ali rokav in si pred odhodom od doma obvezno umijte roke z vodo in milom!Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa in vas kasneje obvestil o nadaljnjih zdravstvenih ukrepih.

Pomembno je predvsem, da ob prebiranju raznih novic ohranimo mirno in trezno glavo. Panika je ob pravilnem postopanju in ravnanju odveč. Če pa se vam zdi, da niste prejeli zadostnih informacij ali pa si o bolezni želite izvedeti še več se lahko obrnete na naslednje strani in ustanove po še več potrebnih informacij. V primeru suma okužbe torej ostanite doma in se z zdravnikom posvetujte osebno! In zapomnite si, da zunanje težave pridejo, da končno spet odidejo. Notranji pogum pride, da ostane za vedno.

Kje lahko dostopamo do informacij?

Zdravstveni dom Laško

Na telefonski številki 03 734 36 00 ali preko E-pošte: tajnistvo@zd-lasko.si.

Splošna bolnišnica Celje
Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Na telefonskih številkah 01 478 6772 oz. 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino.

UKC Ljubljana
Za vprašanja glede koronavirusa sta na voljo telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

UKC Maribor
Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure.

Splošna bolnišnica Jesenice
Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo naj na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum za pregleda.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

Telefonska številka za nasvet 05 330 1117.

Splošna bolnišnica Brežice: osnovne informacije ob sumu na okužbo s korona virusom so na voljo: 07/46-68-246.Zdravstveni dom Nova Gorica
Za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke.
Med vikendi je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Izola
Ob sumu na koronavirus naj bolniki pred obiskom pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec
Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.

Zdravstveni dom Velenje
Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Za vprašanja glede preventivnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov vprasanja.mizs@gov.si.

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik