spot_img

Jurklošter v izobraževanju skozi 160 let

Jurklošter. Kraj, ki je za naše malo mesto z zgodovinskega vidika pomembno že vse od druge polovice 12. stoletja.  V preteklem tednu pa so v Jurkloštru praznovali dogodek, ki je bil obarvan nekoliko drugače. Popestrilo ga je namreč otroško petje, saj so praznovali 160 letnico nastanka šole in 20 letnico vrtčevskega oddelka.

Jurklošter je bil v 19. stoletju namreč precej industrijska naselbina, a šolstvo se je tu uredilo sorazmeroma pozno. Leta 1856 je namreč na pobudo prvega župnika po ustanovitvi župnije, Martina Ivanča, finančno ministrstvo na Dunaju odstopilo tri sobe v tamkajšnji graščini, ki so bile namenjene učilnicam in stanovanju za učitelja. Kasneje je bila leta 1863 ustanovljena javna ljudska šola. Prvi učitelj je bil Rok Škorjanc, vpisanih pa je bilo 120 otrok.

Danes vse skupaj poteka drugače. Leta 2000 so v Jurkloštru odprli tudi vrtec, vpisanih je bilo 12 otrok. O tem, zakaj je pomembno, da se otroci šolajo v svojem okolju smo spregovorili tudi z ravnateljico vrtca, Jerico Laznik Mokotar.

Otroci so tisti v katere polagamo vse upe. Pomembno je, da se zavedamo, kaj za otroka pomeni šolanje v domačem okolju in kaj s tem prispevamo kraju samem.

 

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik