spot_img

Laško preplavile pustne šeme

Besedo pust je poznal že Primož Trubar in se nanaša na čas pred Veliko nočjo, ko se začenja obdobje posta, pusta. Ljudje se takrat navadno našemimo v pustne šeme in maske, saj tradicija veleva, da naj bi z glasnim ropotom in šemljenjem pregnali zimo.

No zime nam letos res ni potrebno preganjati, je pa STIK Laško tako kot vsa leta dotlej ponovno organiziral pustno povorko po ulicah Laškega. Letošnje leto so se na STIKu še posebej potrudili saj so poleg organizacije same povorke okrasili tudi naše malo zeleno mesto, ki je v soboto postalo mesto šegavega pusta.

Na povorki je sodelovalo kar 19 prijavljenih skupin pustnih šem s skupno več kot 300 maskami,  ki so opozarjale na pereče problematike, medtem ko so mlajši izbrali podobe živalic ter se prelevili v junake iz velikih platen.

Glasbeno so povorko popestrili zdravniki iz Laške pihalne godbe ter lovci z godbe Vrh nad Laškim, z glasnim ropotanjem pa so zimo odganjali tudi kurenti s Ptuja.

Tudi letošnje leto je vse sodelujoče v povorki ocenjevala pustna komisija, ki tako kot leta poprej ni imela lahkega dela. Letos so zaradi izvirnosti najprej podelili posebni nagradi, ki sta ju dobila princesa Elza in njen snežak Olaf ter Diva iz filma Peti element, ki je na filmska platna prišel leta 1997.

Sledile so tri glavne nagrade. Tretje uvrščeni so postali Elektro Klošter, ki so prejeli nagrado Rimskih Term. Drugo mesto je pripadlo družini Transformerjev, ki so masko  v celoti izdelali doma in so prejeli nagrado Thermane Laško.

Prvo mesto pa je prejela lovska bratovščina in rdeče kapice z Vrha, nagrado pa je podelila v.d. direktorja Tina Belej.

Pust je čas mastnih ust, čas ko se za nekaj dni prelevimo v nekaj drugega. Čas ko lahko preko šem kritično sporočimo svoje mišljenje. Na svoj račun pridejo predvsem otroci, ki jim tovrstni dogodki predstavljajo pravo veselje. Prav je, da s tem živi kraj in da se tovrstnih zadev udeležijo tudi tisti, ki soustvarjajo obličje našega malega mesta.

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik