spot_img

V Laškem proslavili osrednji kulturni praznik

Brez kulture in s tem povezane svobode, se zdi še tako popolna družba kot džungla. Zato je pristna kreacija darilo prihodnosti, je zapisal Albert Camus.

Na predvečer kulturnega praznika je v Kulturnem centru Laško potekala osrednja občinska prireditev, na kateri so podelili Aškerčeva priznanja za najvišja priznanja v kulturi. Letošnji prejemniki so postali Ženski pevski zbor Laško, edinstvena glasbeno- tolkalna skupina StrojMachine in Rudolf Kocman, upokojeni profesor trobil in akademski pozavnist.

Slavnostni govornik večera je bil Feri Lainšček, pisatelj, pesnik, scenarist, dramatik in avtor filmskih predlog, ki se je v svojem govoru zavzel predvsem za jezikovne manjšine, kakršni smo bili in še danes smo tudi Slovenci.

Na slovesnosti pa so bila podeljena tudi priznanja Zlati Možnar, ki jih je podelila Urška Knez, predsednica programskega sveta Etno odbora Jureta Krašovca. Priznanji sta prejeli  Tea Repovž in Marija Hrastnik, za dosežke na področju etno kulture.

Glasbeni program so povezovali učenci in učenke Glasbene šole Laško- Radeče, medtem ko je niti proslave preko moderiranja v rokah držala Mojca Knez Jovan, ki nas je opomnila, da je kultura v vsem kar počnemo in ne zgolj tisto, kar vidimo na razstavah, odrih, beremo v knjigah.

Kultura ni zgolj kliše, ki se ga oprijemamo in se z njim postavimo na kulturnih prireditvah, kultura so srce, oči, misel in jezik nekega naroda, ki brez le te, propade. Kultura je nekaj, kar je potrebno vzdrževati. Do kulture je nujno potrebno biti kulturen. Kultura je vsa resnica, ki jo premoremo in dokler smo, kot je dejal Cankar, zvesti resnici, smo zvesti samim sebi.

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik