Doma Okolje Naravne nesreče Vaščani Stopc v strahu pred evakuacijo

Vaščani Stopc v strahu pred evakuacijo

4301

Pred dvema dnevoma smo za vas poročali o plazu v vasi Stopce, a smo članek zaradi premalo podatkov umaknili. Danes smo bili v stiku z našimi bralci, ki so nam o plazu sporočili točne podatke in informacije, tako da sedaj v celoti objavljamo prispevek o grožnji vaščanom s strani narave, ki v Stopcah še ni rekla zadnje.

Plaz za seboj odnaša tudi drevesa. Bodo sledile hiše?

Prestrašena bralka nam je namreč zaupala, da vaščani v strahu pred plazom čakajo na rešitev pristojnih, a so zaenkrat ostali še brez potrebnih informacij.

Naj vam osvežimo spomin:

Obilno deževje preteklega tedna in tedna pred njim je namreč povzročilo, da sta se del gozda in travnika začela premikati proti bližnjim hišam.

Vse skupaj se je začelo pretekli vikend, kjer so se zaradi obilice dežja pričele premikati zemeljske zaplate. Na travnati površini na fotografijah je moč videti razpoke in blatne zaplate s podrtimi drevesi, na travniku pod gozdom pa se vidi daljša razpoka.

Sprva so vaščani stopili v stik z Občino in geologom, ki pa jim je najprej pojasnil, da plaz samih vaščanov naj ne bi ogrožal.

Stanje se je kaj kmalu poslabšalo, saj je naravna ujma poskrbela za odtrganje cevi javnega vodovoda, ki naj bi jo sicer takoj sanirali. Drugače je z vaškim vodovodom, ki ostaja uničen, zaradi česar so se vaščani bili primorani priključi na javni vodovod, katerega usoda je vse bolj vprašljiva, saj sta oba rezervoarja že nagnjena, kar se vidi na gladini vode.

»Bojimo se, da bomo čez noč ostali brez tekoče in pitne vode. O strahu pred najhujšim in evakuacijo najraje ne razmišljamo«, nam je zaupala bralka.

Vaščani so nam zaupali, da so z Občino ter geologom sicer že govorili, da pa niso naleteli na plodna tla, saj so vaščani še vedno brez vsakršnih informacij o njihovih usodah.

Blažitev situacije sedaj poteka v dogovoru med Občino in Komunalo Laško ter lokalnim izvajalcem, ki je doma na območju Stopc.  Po navodilih geologa je potrebno odvečno vodo speljati stran od plazu ter sčistiti odvodne kanale materiala, ki ga je nanosil plaz. Lotili so se namreč speljevanja vode s plazu, da ta ne bi zatekala v smeri nesrečnega plazenja.

Pa si oglejmo še fotografije nastale škode, ki nam jih je posredovala bralka. Na le teh je razvidna tudi smer plazenja, ki so jo vaščani orisali s pomočjo ortofotografskega posnetka.

Zadnji ogled s strani občine naj bi v četrtek opravil gospod Pikl, ki pa je vaščanom uspel povedati le, da »iščejo rešitve«.

Žal ostaja le pri besedah, vaščani pa v »udarniških samostojnih akcijah« po priporočilu geologa z besedami: »slabše pač ne mora biti«, blažijo bližajočo se nevarnost.

Dolžina plazu na današnji dan meri že več kot 600m, medtem ko širina v spodnjem delu presega 200m.

»Hitrost plazu je v preteklih tednih znašala tudi do 30m na teden«, nam je zaupal eden izmed vaščanov, medtem ko oddaljenost plazu do prve hiše znaša manj kot 100m.

Vaščani tako v strahu pred novimi padavinami lahko zgolj čakajo. Kaj med tem počnejo pristojne službe ni znano. Je že tako, da je slajše spati, če tla pod vzglavjem ostajajo na svojem mestu.

ŠJ