Vaščani Stopc v strahu pred evakuacijo

Pred dvema dnevoma smo za vas poročali o plazu v vasi Stopce, a smo članek zaradi premalo podatkov umaknili. Danes smo bili v stiku z našimi bralci, ki so nam o plazu sporočili točne podatke in informacije, tako da sedaj v celoti objavljamo prispevek o grožnji vaščanom s strani narave, ki v Stopcah še ni rekla zadnje.

Plaz za seboj odnaša tudi drevesa. Bodo sledile hiše?

Prestrašena bralka nam je namreč zaupala, da vaščani v strahu pred plazom čakajo na rešitev pristojnih, a so zaenkrat ostali še brez potrebnih informacij.

Naj vam osvežimo spomin:

Obilno deževje preteklega tedna in tedna pred njim je namreč povzročilo, da sta se del gozda in travnika začela premikati proti bližnjim hišam.

Vse skupaj se je začelo pretekli vikend, kjer so se zaradi obilice dežja pričele premikati zemeljske zaplate. Na travnati površini na fotografijah je moč videti razpoke in blatne zaplate s podrtimi drevesi, na travniku pod gozdom pa se vidi daljša razpoka.

Sprva so vaščani stopili v stik z Občino in geologom, ki pa jim je najprej pojasnil, da plaz samih vaščanov naj ne bi ogrožal.

Stanje se je kaj kmalu poslabšalo, saj je naravna ujma poskrbela za odtrganje cevi javnega vodovoda, ki naj bi jo sicer takoj sanirali. Drugače je z vaškim vodovodom, ki ostaja uničen, zaradi česar so se vaščani bili primorani priključi na javni vodovod, katerega usoda je vse bolj vprašljiva, saj sta oba rezervoarja že nagnjena, kar se vidi na gladini vode.

»Bojimo se, da bomo čez noč ostali brez tekoče in pitne vode. O strahu pred najhujšim in evakuacijo najraje ne razmišljamo«, nam je zaupala bralka.

Vaščani so nam zaupali, da so z Občino ter geologom sicer že govorili, da pa niso naleteli na plodna tla, saj so vaščani še vedno brez vsakršnih informacij o njihovih usodah.

Blažitev situacije sedaj poteka v dogovoru med Občino in Komunalo Laško ter lokalnim izvajalcem, ki je doma na območju Stopc.  Po navodilih geologa je potrebno odvečno vodo speljati stran od plazu ter sčistiti odvodne kanale materiala, ki ga je nanosil plaz. Lotili so se namreč speljevanja vode s plazu, da ta ne bi zatekala v smeri nesrečnega plazenja.

Pa si oglejmo še fotografije nastale škode, ki nam jih je posredovala bralka. Na le teh je razvidna tudi smer plazenja, ki so jo vaščani orisali s pomočjo ortofotografskega posnetka.

Zadnji ogled s strani občine naj bi v četrtek opravil gospod Pikl, ki pa je vaščanom uspel povedati le, da »iščejo rešitve«.

Žal ostaja le pri besedah, vaščani pa v »udarniških samostojnih akcijah« po priporočilu geologa z besedami: »slabše pač ne mora biti«, blažijo bližajočo se nevarnost.

Dolžina plazu na današnji dan meri že več kot 600m, medtem ko širina v spodnjem delu presega 200m.

»Hitrost plazu je v preteklih tednih znašala tudi do 30m na teden«, nam je zaupal eden izmed vaščanov, medtem ko oddaljenost plazu do prve hiše znaša manj kot 100m.

Vaščani tako v strahu pred novimi padavinami lahko zgolj čakajo. Kaj med tem počnejo pristojne službe ni znano. Je že tako, da je slajše spati, če tla pod vzglavjem ostajajo na svojem mestu.

ŠJ

Sorodni prispevki

Pomisliti je potrebno tudi na starostnike

Vse več zadnje čase govorimo o šolanju na daljavo in problemih otrok in mladostnikov, a pozabili smo na tiste, ki nekako tudi...

Občinska seja v znamenju financ

Kljub razmeram v katerih so tovrstna srečanja sicer omejena so se včeraj že dvanajstič sestali svetniki in zaposleni na Občini in v...

Martinovo tokrat v krogu družine

Danes po Sloveniji pa tudi drugod po Evropi praznujemo praznik, za katerega smo lahko zahvalni Martinu Tourskemu...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se