spot_img

Laško ob prazniku podelilo visoka občinska priznanja

7. november je dan, ko Laščani obeležujemo svoj občinski praznik. Leta 1227 je bilo Laško namreč prvič omenjeno kot Laški trg v pisnem viru, listini Leopolda 6. o posvetitvi cerkve v Jurkloštru.

Tudi v letošnjem letu, 792 let kasneje, smo v dvorani Kulturnega centra Laško obeležili praznik s proslavo, na kateri je Občina Laško podelila 4 kristalne, en bronasti grb, 3 srebrne ter en zlati grb, podelili pa so tudi priznanja za najbolj urejena poslopja.

Tekmovanje za najbolj urejene vasi in objekte v občini Laško je letos zajemalo samo dve kategoriji, in sicer najlepša vas/zaselek/naselje/ulica in najlepša hiša. Vendar je zaradi majhnega števila prijav strokovna komisija ocenjevala samo hiše in izmed teh izbrala tri najlepše: 3. mesto: IDA IN MARJAN ZUPAN, SAVINJSKO NABREŽJE 12 (KS LAŠKO) 2. mesto: MARJETA LEVIČAR, CESTA NA SVETINO 16 (KS LAŠKO) in 1. mesto: HELENA IN PETER JURKOŠEK, PADEŽ 8 (KS MARIJA GRADEC).

Posthumno je bil podeljen tudi naziv častni občan, s katerim je naše mesto počastilo amaterskega zgodovinarja, kritika, novinarja, človeka ki je odkrival zgodovinska pričevanja o Laškem in širši okolici, Eda Jelovška.

Zlati grb občine Laško je za prispevek na področju turizma, kulturnega in družabnega življenja v laškem prejelo Turistično društvo Laško ob 130 letnici delovanja društva.

Srebrni grb občine Laško so prejeli Mojca Leskovar za uspešno poslovno delo in prispevek k razvoju in ugledu občine, Smučarski klub Laško za uspešno delovanje z mladimi na smučarskem področju ter Društvo upokojencev Laško za uspešno delo s starejšimi na socialno humanitarnem in družbenem področju.

Prejemnik bronastega grba je postal Marko Pavčnik za aktivno delo na družbenem in kulinaričnem področju. Kristalni grb pa je šel v roke Evi Ferlič, ki je postala zlata maturantka na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko, Tini Šmerc, ki je postala zlata maturantka na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko, Tjaši Videc, ki je postala zlata maturantka na Gimnaziji Celje-Center in Sari Čopar, ki je postala svetovna mladinska prvakinja v plezanju, pozneje pa še evropska prvakinja v kombinaciji, to pomeni, da je najboljša v treh kategorijah – težavnosti, hitrosti in balvanih.

Tokratni program sta popestrila glasba in ples. Na odru so se nam predstavile plesalke Glasbene šole Laško – Radeče, oddelek sodobnega plesa 6. razreda, glasbeni duet Gašper Salobir in Saška Nemec ter orkester z domačimi solisti, ki nam je pričaral utrinke s filmsko glasbo.

Ob takih praznikih ni pomembno koliko slabih reči je v preteklih letih obarvalo naše kraje, kot tudi ni pomembno, da tovrstne prireditve s pikrimi komentarji spremenimo v dogodke na katerih se znebimo svojih frustracij in jih delimo med širše občinstvo.

Pomembno je, da smo na svoj kraj ponosni, vsako leto je v našem zelenem mestecu ob Savinji vse več takih, ki si za svoje delo zaslužijo ne samo kristalnih, bronastih, zlatih in srebrnih grbov temveč tudi, da se jim preprosto izreče HVALA.

Špela Juhart

 

 

Glasbena podlaga: 
https://www.youtube.com/watch?v=PXis0PtqdXw
Glasba v tem videoposnetku
Skladba: Serenata
Umetnik:Orquesta Club Miranda
Album: Clásicos para Enamorados Vol. 1
YouTubu so licenco dodelili: The Orchard Music (v imenu glasbene založbe Andrius & Rospi Digital)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik