spot_img

150 let prve čitalnice

26. september 1869. Izvoljen je prvi odbor laške čitalnice s katerim je bilo ustanovljeno narodno društvo Čitalnica v Laškem trgu. Točno 150 let kasneje so s prireditvijo in predavanjem v Knjižnici Laško obeležili ta pomemben dogodek, ne samo za naše malo mesto ob Savinji temveč slovenstvo nasploh.

Prireditev so pričeli z odkritjem spominske plošče na mestu, kjer je v takratni Slančevi hiši delovala prva laška čitalnica. Dogodek so pospremili moderatorka, Mojca Knez Jovan, nagovor župana občine Laško, Franca Zdolška, nastop kvarteta klarinetov Glasbene šole Laško-Radeče, recitacija Marije Lipovšek Schuller ter govor direktorja Knjižnice Laško, Mateja Jazbinška.

Obeležje so skupaj z županom in direktorjem odkrili otroci, ki danes prebivajo v hiši nekdanje laške čitalnice. Dogodek pa se je, kot se za obeležje takšnega značaja spodobi nadaljeval s predavanjem ddr. Igorja Grdine, slovenskega zgodovinarja, literarnega zgodovinarja in libretista, ki je velik del svojih raziskav namenil prav čitalništvu na slovenskem.

Čitalnice in besede so navadno glasbeno popestrili pevski zbori s pesmimi z narodno zavedno vsebino. Tokrat so se predavanju in njegovi vsebini primerno predstavili moški pevci, ki slišijo na ime Fantje iz Jožefovega hriba.

Ivan Cankar je zapisal: »Močan si, o slovenski narod! Tisoč in petsto let krvaviš, izkrvavel nisi! Narod mehkužnik bi dušo izdihnil, še sveče bi mu ne žgali, še bílj bi mu ne peli — ti pa, tisočkrat ranjen, v trpljenju utrjen, ti komaj zmaješ z rameni pod težko sovražno pestjo in praviš: „Nikarte! Ta burka je stara že tisoč let!“«

Prav je, da tovrstnim dogodkom namenimo veliko pozornosti, saj nas opominjajo na to, kako lep jezik imamo in kako so se za to, da ga danes prosto govorimo borili mnogi veljaki. O današnji rabi slovenščine tokrat ne bomo zgubljali besed, pomembno je, da se teže njenega nastanka zavemo in to predajamo tistim, ki se bistva njene lepote še učijo.

Špela Juhart

 

 

 

 

Glasba v tem videoposnetku:  Evelyn Stein Piano Chart for download: https://www.scribd.com/document/36878...
Skladba Quiet Resource
Umetnik Evelyn Stein
Album Quiet Resource
YouTubu so licenco dodelili:
The Orchard Music (v imenu glasbene založbe Catfish Records); Muserk Rights Management, ASCAP in toliko društev za glasbene pravice: 6

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik