spot_img

Evropski teden mobilnosti tudi v Laškem

Sodoben življenjski slog ni trajnosten. Od ljudi zahteva večjo mobilnost, zaradi česar se povečuje odvisnost od avtomobilov. Kljub tehničnim izboljšavam avtomobilov se s povečanjem števila registriranih vozil iz leta v leto povečujejo tudi izpusti toplogrednih plinov v ozračje. Na slednje je potrebno še posebej opozoriti, zato vsako leto v septembru poteka projekt Evropski teden mobilnosti  kateremu se pridružijo mnoge slovenske občine.

V omenjenem projektu že vrsto let sodeluje tudi Občina Laško, ki je v preteklem mesecu med 16. in 22. septembrom organizirala več različnih dogodkov, s katerimi je želela opozoriti na letošnji slogan GREMO PEŠ! Iz samega slogana lahko takoj razberemo, da smo v septembru slavili hojo. Na spletni strani Evropskega tedna mobilnosti so zapisali, da nas hoja sicer res premika od točke A do B, a hkrati poskrbi tudi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti.

Občina Laško je v evropskem tednu mobilnosti svojim občanom in občankam ponudila več različnih dogodkov. V ponedeljek ste se lahko preizkusili v hoji na 2 km in v sredo v nordijski hoji. V četrtek ste se lahko pridružili vodenemu izletu po mestu in ogledu Muzeja Laško. Hiša generacij je v petek ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni organizirala sprehod za spomin, s katerim je želela ozavestiti o demenci, bolezni, ki ne izbira ne kraja, ne časa in ne starosti. V soboto je v okviru dogodka Laško Guštfest 2019 potekal dan brez avtomobila. Tako je bilo popoldan staro mestno jedro zaprto za vozila, na isti dan pa ste se lahko pridružili tudi Pohodu po poti treh cerkva.

Tudi OŠ Primoža Trubarja Laško se je pridružila Evropskemu tednu mobilnosti. Ta je v petek organizirala dogodek Peš v šolo, v ponedeljek 23. septembra pa zaključno prireditev. V avli šole so učenci pripravili razstavo, po tem ko so risali in ustvarjali na temo mobilnosti, v zabavnem programu so zaplesale plesalke Šolskega plesnega festivala in plesalci s točko Tutti frutti, Vita, Veronika in Andraž pa so prebrali sestavek o tem, kako pomembno je hoditi peš.

Hoja je tisti najmanj spektakularen način premikanja, ki je hkrati tudi najbolj naraven, najbolj zdrav in vedno znova presenetljivo sproščujoč. Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev, ki jo v veliki meri spodbuja pretirana raba osebnih avtomobilov. Zato je toliko bolj pomembno, da smo v septembru slavili hojo. Vi pa poskrbite, da jo boste tudi v ostalih mesecih.

 

NTJ

 

Vir: Evropski teden mobilnosti. Pridobljeno 30. 9. 2019, https://tedenmobilnosti.si/2019/; Občina Laško. Pridobljeno 30. 9. 2019, https://www.lasko.si/sl/.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik