spot_img

ŠE EN’ ČLANEK O PRVEM ŠOLSKEM DNEVU

Prvi septembrski ponedeljek je tu in za šolske klopi, četudi jih v šolah že zdavnaj ni več, so sedli tisti najmlajši, pa tudi tisti, ki jih bodo čez dobrih devet mesecev za vedno zapustili.

V občini Laško se bo v letošnjem letu šolalo 1.081 otrok, od tega jih bo 736 obiskovalo osnovno šolo v Laškem in 345 v Rimskih Toplicah. Kar 116 pa je letos takšnih otrok, ki bodo prag hrama učenosti prestopili prvič. OŠ Primoža Trubarja Laško bo sprejela kar 83 prvošolčkov, medtem ko bo v OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice zakorakalo 34 takih otrok.

Poslušajte svojega otroka

Na spletu je na prvi šolski dan moč prebrati nešteto člankov, ki zagovarjajo otroke, drugič v slabo luč mečejo »prevzetne starše«, tretjič svojo grajo ali pa hvalo namenjajo učiteljem. Pomembno je, da v času šolanja poslušate svojega otroka. To kar vaš otrok zmore in kar v šoli prikaže sta lahko dva raznolika si pojma, a tisto, kar si starši morate zapomniti je, da ste vi svoje šolanje že zaključili.

Nihče od vas ne pričakuje, da boste poleg svoje napisali še dve diplomi in tri magisterije.

Velik stres pa prvi šolski dan predstavlja tistim, ki danes šolski prag prestopajo prvič. Specialni pedagog, Marko Juhant ugotavlja, da je ta dan mnogo bolj stresen za same starše kot otroka. Pomembno je, da otroka s svojim nervoznim ravnanjem ne obremenjujete temveč mu pot lajšate s podporo, ki jo mali šestletnik več kot potrebuje.

Na spletu je na prvi šolski dan moč prebrati nešteto člankov , ki zagovarjajo otroke, drugič v slabo luč mečejo »prevzetne starše«, tretjič svojo grajo ali pa hvalo namenjajo učiteljem.

V nekem članku sem  v jutranji evforiji glede današnjega dne zasledila intervju s tretješolko, ki je v tem letu dopolnila sedem let, kar kaže na to, da je z devetletkami šola posegla v obdobje otrokove igre, v čas, ko naj bi otroci znanje osvajali še preko igralnih uric. Ravno zato je pomembno, da otroku s prvim dnem šole namenimo posebno pozornost:

  • Preživite ta dan z lepim doživetjem po pouku.

Za vsakega otroka prvi dan pomeni posebno vzhičenje. Otroka v popoldanskem času zato ne obremenjujte z vprašanji glede šole. Tega nikakor ne počnite v času obeda. Otroku po pouku privoščite sproščeno popoldne, da lahko svoje misli zopet preusmeri v igro in se tako pripravi na drugi dan, ko gredo stvari z uvodnega spoznavanja v usvajanje snovi.

  •  Ne pospravljajte igrač

Otroci vse do štirinajstega leta še vedno živijo v svetu, ko določene segmente še vedno spremljajo preko igre. Prav je, da z dnem ko napoči šola igrače ostanejo na svojem mestu. Otrok namreč v prvem razredu še vedno pripada svetu domišljije in igre in zanj novi logični pojmi do določene mere ostajajo abstraktni. Pomembno je, da se uči in znanje usvaja predvsem v šoli skupaj z učitelji. Nikakor pa učiteljeve vloge starši  ne prevzemajte še doma. Otroka preusmerite v igro in ga pustite v svetu domišljije saj bo takrat osvajal zanj pomembnejše vrline. Igrače naj ga po pouku preusmerijo kot nekakšna nagrada za »delo«, ki ga je brez njih opravil v šoli.

  •  Navdušite jih nad nalogami

Dajte otrokom možnost, da se ob pisanju domače naloge počutijo pomembni. Učitelj je nalogo namreč zaupal vašemu otroku in ne vam. S tem ga je postavil v pomembno vlogo samostojnosti. Otrok se bo preizkusil v reševanju problema in le če ga bo odpravil samostojno, se bo o njem nekaj naučil. S tem ne poudarjamo, da morete otroka pri opravljanju naloge pustiti samega. Pomagajte mu, ko začutite, da otrok pomoč potrebuje. S tem bodo naloge postale zabavnejše tako zanj kot za vas. Otroka po nalogi tudi pohvalite in mu povejte, da je »odgovoren«. S tem se bo počutil pomembnega, vam pa se bo ob problemu lažje zaupal in se ob vas ne bo čutil nadzorovanega ali nesposobnega.

  • Otrok potrebuje prosti čas, namenjen samo lenarjenju

Tudi otroci potrebujejo čas, ki ga bodo namenili samo lenarjenju. Včasih se ravno med lenarjenjem, ali »časom samo zame« porodi genijalna ideja, ki jo sproža čas, ko se »družimo« s svojimi mislimi. Šola je za otroka precejšnja obremenitev. Dovolite, da otrok sam »sprocesira« dogodke preteklega dne.

Nasvet kako to početi si lahko skupaj z otrokom preberete v zabavnih dogodivščinah medvedka Puja, ki pravi, da početi »NIČESAR« lahko vodi do velikega »NEKAJ«.

  • Otrok naj uživa v otroštvu in naj ne bo zgolj »šolar«.

Zgornji zapis ne pomeni, da otroka poleg šole vpišete na balet, košarko, z njim pogledate še k novinarskemu krožku, ga vpišete v glasbeno šolo in atletiko. Skupaj z njim odkrijte kaj je tisto, kar ga navdušuje. Dobro je spoznati v čem je otrok dober, saj lahko področje na katerem je krepak pripomore k dobremu uspehu v šoli, lajša stres ter pripomore k premagovanju »padcev«. Včasih je otrok lahko dober zgolj v sprehajanju po gozdu in ugibanju različnih drevesnih vrst ali živali. Vaš otrok ne potrebuje prve medalje na  mladinskem svetovnem prvenstvu (kar še ne pomeni, da mu to preprečite, če si tega želi). Pomembno je, da otrok ne postane zgolj »šolar«. Z znanjem, ki mu je bilo predano v šoli lahko preko igre in dejavnosti poseže po tistem, kar ga odlikuje!

Za konec ne pozabite poskrbeti za varnost

Naj bo vaš otrok na poti v šolo in domov varen! Agencija za varnost v prometu je v letošnjem letu poskrbela za posebno akcijo s katero želijo zagotoviti še boljšo vidnost otrok na cesti. S sloganom #VarnoVŠolo so preko rumenih balonov za prvošolčke voznike opozorili na varnost na cesti. Akcijo so podprli tudi nekateri naši politiki, varnost v prometu pa podpiramo tudi mi, saj bo v Laškem vse od 16.-22. septembra potekal Evropski teden mobilnosti. Več o tem si lahko preberete na občinski spletni strani (https://www.lasko.si/sl/dogodki-kategorija/5477-evropski-teden-mobilnosti-2019)

Po pouku v Otročji center

Po varnem prečkanju prehoda za pešce za OŠ Primoža Trubarja Laško čaka stavba rumene barve. Otročji center Laško pričakuje otroke vsak dan, od 11.00 do 15.00, kjer bodo otroci na varnem počakali na prihod staršev, se poigrali z vrstniki ali pa dokončali domačo nalogo, da bo v popoldanskem dnevu glava pripravljena samo na igro.

Ekipa MMC TV Laškega vam želi nepozabno šolsko leto. Ne pozabite na igrače, ne pozabite na igro in smeh in pomnite, da en otrok, ena knjiga in en učitelj lahko spremenijo svet!

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik