spot_img

Lovska družina Rečica pri Laškem organizirala že 52. memorial »Vezjak – Horjak«

Lovska družina Rečica pri Laškem je preteklo nedeljo organizirala že tradicionalni Memorial »Vezjak – Horjak«. Letošnji, že 52. memorial se je odvijal na strelišču Šmohor, kjer se dogodek odvija že vse od leta 1976, predhodno pa je tekmovanje potekalo v Hudi jami.

Strelsko tekmovanje spada med eno najstarejših v Sloveniji, katerega lovci izvedejo v spomin na dva velika lovca Vezjaka in Horjaka. Na tekmovanje pa so poleg lovcev vabljene tudi njihove družine, saj neokrnjena narava na Šmohorju nudi obilo možnosti za lep družinski izlet.

Strelskega tekmovanja se je udeležilo 70 tekmovalcev, ki so lahko tekmovali v ekipah ali posamezno. Ekipo so morali sestavljati trije člani iz iste lovske družine. Prijava za ekipo ali za posameznika je bila le ena, izjeme so bile članice, veterani in super veterani. Ti so lahko tekmovali v članski konkurenci in konkurenci članic, veteranov ali super veteranov, vendar v vsaki le po enkrat.

Člani so tekmovali v streljanju dvajsetih glinastih golobov iz poljubnega položaja, 10 strelov tarče srnjaka iz proste stoje 35 metrov in 10 strelov pomične tarče merjasca iz lovskega položaja.

Članice, veterani in super veterani pa so tekmovali v streljanju dvajsetih glinastih golobov iz poljubnega položaja in 10 strelov na veteransko tarčo.

Ekipe so tekmovale za trajno prehodni kristalni pokal. Prve tri ekipe pa so dobile še spominske kristalne pokale v trajno last, prav tako pa je pokal pripadal tudi zmagovalcu v posameznem tekmovanju. Članice, veterani in super veterani so tekmovali za lepe praktične nagrade, med katerimi so se znašli lovski pribori, ki so jih lovskemu društvu podarili sponzorji, najboljši tekmovalci pa so bili nagrajeni tudi z denarnimi nagradami.

Lovstvo je veliko več kot sam lov. Obsega tudi številne druge zelo pomembne dejavnosti, ki pomagajo krepiti zavest lovske in nelovske javnosti, da je lovstvo pomembno za naravo in družbo. Zato jih stereotipna predstava o lovcu kot nekom, ki ves čas ždi v grmovju in čaka, da bo pritisnil na petelin žalosti. Lovci namenjajo svoj prosti čas in denar, da bi ohranili naravo in jo ohranjeno predali naslednjim generacijam.

 

Nina Tovornik Jurgelj

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik