spot_img

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je pivo primerno postreženo.

Mednarodni dan piva se vsako leto praznuje na prvi petek v avgustu, ki je do danes iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v globalno praznovanje, ki povezuje narode različnih kultur, ki se na ta dan združijo in prepletejo v različnosti njihovih vrst piva. V Sloveniji, ki zaseda deveto mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn letos obeležujemo četrtič.

Štirje glavni elementi

Glavne sestavine piva so voda, slad, hmelj in kvas. V Sloveniji smo lahko še posebej ponosni na vodo in hmelj, saj sodita med najbolj kakovostne na svetu. Ti štirje elementi dajejo pivu neskončno pestrost okusov, saj se sestavine od kraja do kraja močno razlikujejo, razlikujejo pa se tudi postopki varjenja in rezultat so različne lastnosti piv: okus, barva, stopnja alkohola, pena.

Zgodovina piva

Zgodovina piva naj bi se začela v Mezopotamiji, natančneje v 4. stoletju pr. n. št. Prve visoke civilizacije so pivo uvrščale med osnovna živila. V Mezopotamiji naj bi v pivo predelali kar 40 % vsega pridelanega žita.. V pisnih virih se pivo prvič omenja v Hamurabijskem zakoniku in v Himni boginji Ninkasi. Himna je bila nekakšne vrste molitev mezopotamski boginji piva in je služila tudi kot recept. Na srečo se je do danes ohranilo veliko mezopotamskih receptov piva, katerih posebnost so različni dodatki k drozgi v obliki aromatičnih rastlin in tudi medu.

Boginja Ninkasi

Prvotno pivo, ki ga imenujemo tudi prapivo, je bilo izdelano brez kuhanja in samo z alkoholnim vretjem. S pomočjo človeške sline so dosegli razgradnjo škroba iz žita, alkoholno vretje pa so dosegli s pomočjo gliv kvasovk iz zraka. Žito so v ustih dobro prežvečili in ga izpljunili v posode, kjer je zavrelo.

V začetku 3. tisočletja pr. n. št. so v sumerskih tempeljskih državah s pivom plačevali tudi delavce. Z enim litrom piva na dan je bil plačan preprost delavec, nižji uradnik je bil plačan z dvema litroma piva, višji uradnik in njegova žena pa sta bila na dan plačana s po petimi litri piva.

Arheologi so prve kemične ostanke piva izkopali na najdišču Godin Tepe v gorovju Zagros v zahodnem Iranu in se jih uvršča v čas med 3500 in 3100 pr. n. št.

Godin Tepe v gorovju Zagros

Kdaj natanko so pivo začeli točiti v Evropi, ni povsem znano, znano pa je dejstvo, da so pivo pridobivali že v zgodnji bronasti dobi okoli leta 3000 pr. n. št. Takratna piva so se od današnjih precej razlikovala, saj so vsebovala sadje, med, različne rastline in začimbe ter celo narkotične substance. Največja razlika med takratnim in današnjim pivo pa je ta, da takrat v pivo ni bilo hmelja. Slednji je kot prvič v pisnih virih omenjen šele leta 822, v zapisih nekega karolinškega meniha.

Pred industrijsko revolucijo so pivo izdelovali in prodajali v majhnih količinah predvsem od doma. V 7. stoletju se je pivovarstvo razširilo tudi v samostane, kjer so pivo izdelovati tudi v večjih količinah. Prve manufakture ki so proizvajale pivo so se pojavile v času med industrijsko revolucijo. Največji napredek so pivovarji v procesu varjenja piva doživeli z iznajdbo areometra in termometra, ki sta zagotavljala boljši nadzor nad procesi in posledično boljšo kakovost končnega proizvoda.

Pozitivni učinki piva

Pivo ima lahko na zdravje tudi pozitivne učinke, a le če ga uživamo v zmernih količinah. S tem ne spodbujamo k prekomernemu uživanju alkohola, ampak želimo informirati in pomiriti tiste, ki v pivu uživajo. Zmerno uživanje piva po definiciji je 0,5 l piva na dan za moškega in 0,33 l na dan za žensko.

Pivo vsebuje veliko vitaminov B (B2, B6, B9 in B12). Ti pozitivno vplivajo na presnovni proces, živčevje, mišice, prebavila, kožo, lase in oči. Zaradi visoke vsebnosti magnezija in nizke vsebnosti kalcija pomaga pri zaščiti pred razvojem žolčnih in ledvičnih kamnov.

Pivo je tudi ena izmed pijač, ki zmanjša tveganje za nastanek koronarnih bolezni srca in ožilja za kar 30–40 %. Zmerno uživanje alkohola koristno vpliva na redčenje krvi, zmanjšuje možnost oblikovanja strdkov v žilah in nastanek skleroze žil srca.

Raziskave so tudi potrdile, da imajo ljudje, ki na dan zaužijejo do dva kozarca alkohola 30 % manj možnosti za razvoj alzheimerjeve bolezni. Prav tako imajo manjšo možnost za razvoj demence, saj alkohol preprečuje oženje krvnih žil v možganih.

Zmerno uživanje alkohola ima tudi psihoterapevtske učinke, vendar je takšne učinke težko znanstveno dokazati.

Miti o pivu

Pivski trebuh

Vsak od nas je že kdaj slišal za človeka kateremu trebuh štrli čez pas, da ima pivski trebuh.

Pa je res vsega krivo le pivo?

Prevelik trebuh je posledica maščobe in nima svojega izvora le v pivu. Znanstveno je dokazano, da so med pitjem piva jetra preveč zaposlena s presnavljanjem alkohola in ne maščob, ki se posledično absorbirajo v telo, ravno tako pa se ob prekomernem uživanju alkohola poveča želja po mastni hrani.

Pivo je bistveno manj kalorično kot večina drugih alkoholnih pijač. »Če si na večernem klepetu s prijateljicami privoščite kozarec piva, boste, če primerjamo enake količine pijače, spili pol manj kalorij kot prijateljica, ki pije rdeče vino, in kar dve tretjini manj kot tista, ki pije gin s tonikom«, navajajo na spletni strani Pivovarne Laško Union.

Glavni problem se skriva torej v prekomernem zaužitju kalorij, ki jih telo ne more porabiti in se shranijo v obliki maščobe in ne v magični sestavini, ki bi spodbujala nastanek pivskega trebuha.

»Brezalkoholna« piva

Brezalkoholna piva, kljub besedi »brezalkoholnano« lahko vsebujejo nekaj alkohola. Tudi uradna definicija brezalkoholnega piva navaja, da lahko le to vsebuje do 0,5 % alkohola.

Seveda pa lahko danes na trgu najdemo brezalkoholno pivo, ki alkohola sploh ne vsebuje, a vsa niso takšna. Obstaja tudi ingverjevo pivo, ki je kljub temu, da se imenuje »pivo«, povsem brez alkohola.

Grenkoba v pivu

Znanstvene raziskave so potrdile, da grenka živila pripomorejo k boljši prebavi in absorpciji hranil. V medicini so jih tudi predpisovali za preprečevanje zastajanja vode v telesu.

Grenkobo v pivu ustvari hmelj in kolikor je različnih piv toliko je tudi različnih grenkob. Močnejša piva so praviloma tudi bolj grenka. Savinjski golding, ki je tradicionalna slovenska stara sorta hmelja, ima izjemno fino harmonijo okusa in grenčice, navaja dr. Iztok Košir z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Prav zaradi tega je Savinjski golding izjemno cenjena sorta hmelja na svetovnem pivovarskem trgu, grenčico izpred šestdesetih let pa danes ponovno obuja pivo Laški Golding.

Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti – kultur, jezika, kot tudi vrst piva. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva (Lesjak, 2017, str. 1).

Nina Tovornik Jurgelj

Vir: Danes obeležujemo mednarodni dan piva (2018). Pridobljeno 2. 8. 2019, https://www.dnevnik.si/1042835112. Kočar Mlinarič, N. (b. d.): Pozitivni učinki zmernega uživanja piva. Pridobljeno 2. 8. 2019, http://www.zpslo.si/pivo-zdravje/; Lesjak, A. (2017): Četrti avgust 2017 je mednarodni dan piva. Pridobljeno 2. 8. 2019, http://www.zpslo.si/; Mit št. 16: brezalkoholno pivo ne vsebuje alkohola (b. d.). Pridobljeno 2. 8. 2019, https://www.izberisam.org/alkopedija/miti/mit-st-16-brezalkoholno-pivo-ne-vsebuje-alkohola/; Razbijamo mite o pivu (2019). Pridobljeno 2. 8. 2019, http://www.lasko.eu/si/dogajanje/vse/razbijamo-mite-o-pivu; Pivo (b. d.). Pridobljeno 2. 8. 2019, https://sl.wikipedia.org/wiki/Pivo; Pivski trebuh mit ali resnica? (b. d.). Pridobljeno 2. 7. 2019, http://www.zpslo.si/pivo-zdravje/.

Foto: Pivovarne Laško Union d.o.o. Pridobljeno 2. 8. 2019, http://www.lasko.eu/; Združenje slovenskih pivovarn. Pridobljeno 2. 8. 2019, http://www.zpslo.si/.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik