spot_img

Pivovarna Laško Union skupaj s partnerji podpisala Zavezo za odgovorno pitje

Preteklo sredo so v Laškem predstavniki AMZS, Olimpijskega komiteja Slovenije, Gasilske zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Pivovarne Laško Union podpisali Zavezo, s katero so se zavezali za aktivno ozaveščanje javnosti o odgovornem pitju in zmernosti, ko gre za konzumacijo alkohola.

Zaveza za odgovorno pitje.

Vsi podpisniki Zaveze za odgovorno pitje so varnost in zdravje postavili na prvo mesto. Ob tem pa so predstavili tudi družbeno odgovorno partnersko iniciativo Varno je legendarno, katere namen je še toliko bolj pomemben, saj v Sloveniji v času poletja potekajo številni festivali, zabave in druženja.

Tega se zavedajo še posebej v Pivovarni Laško Union, je poudarila Tanja Subotić Levanič, direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union.

Manuel Pungertnik, vodja šole vožnje ter inštruktor varne vožnje pri AMZS poudarja, da je odgovorno pitje alkohola odgovorno življenje. V Sloveniji je največ prometnih nesreč predvsem zaradi alkohola, zato so tovrstne zaveze še toliko bolj pomembne.

O ozaveščanju javnosti o odgovorni vožnji AMZS dela že vrsto let, predvsem preko preventivnih akcij in izobraževanj.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je dodal, da so gasilci pogosto prisotni pri reševanju v prometnih nesrečah, zato vidijo konkretne posledice, ki jih povzroči alkohol. Kakšne pa so številke intervencijskih nesreč v cestnem prometu, pri katerih so morale posredovati gasilske službe v lanskem letu in koliko od teh se je zgodilo zaradi alkohola?

O ozaveščenosti voznikov, da sedejo za volan z 0,0 pa preko različnih akcij skrbijo tudi v Gasilski zvezi Slovenije.

Matic Švab, namestnik generalnega sekretarja za področji financ in marketinga OKS je poudaril, da v Olimpijskem komiteju Slovenije dajo veliko na zgled. Tu pa so največji zgled ravno športnice in športniki. Skozi mnoge aktivnosti, ki jih izvajajo v podporo in pomoč športnikom, bodo v prihodnje naslovili tudi tematiko odgovornega odnosa do pitja alkohola.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je dodal, da varnost in prekomerno uživanje alkohola nikakor ne gresta skupaj ne v gorah, ne v dolini, ne na cesti. S pristopom k Zavezi za odgovorno pitje podpirajo iniciativo in tako prispevajo k izboljšanju stanja na tem področju.

Na pobudo Pivovarne Laško Union je bila med mladimi izvedena raziskava »Kaj pomeni biti v svojih dvajsetih«, katera je pokazala, da se odnos do alkohola spreminja tudi v Sloveniji. V njej je sodelovalo več kot štiri tisoč dvajsetletnikov iz vse Slovenije. Raziskava je pokazala, da »okrog 20 % mladih alkohola ne pije zato, ker raje posegajo po bolj zdravih pijačah ali ker ne marajo okusa ali učinka, ki ga ima alkohol nanje. Veliko mladih raje kot po alkoholu posega po brezalkoholnih pijačah, kot je brezalkoholno pivo ali radler 0.0. Za to pijačo se odločijo vedno, ko vozijo, pogosto pa tudi na zabavah in ob druženju s prijatelji. Pri izbiri pijače so pozorni na kakovost izdelka, vsebnost sladkorja in naravne sestavine«.

»Gre za generacijo, ki je odrasla s spletom in se zaveda, da je njihovo vedenje nenehno dokumentirano, zato pazijo kakšne sledi puščajo za seboj. Skrbijo za svoje zdravje in vse bolj posegajo po brezalkoholnih pijačah, predvsem, ko se usedejo za volan«.

Povpraševanje po pivih v nizko – ali celo brezalkoholni izvedbi 0,0 % raste. Med slednjimi imajo potrošniki zahvaljujoč inovativni tehnologiji možnost kakovostne izbire. Pivovarna Laško Union je ena izmed izbranih Heinekenovih lokacij v Evropi, kjer to tehnologijo že uporabljajo.

Nina Tovornik Jurgelj

Vir: Pivovarna Laško Union d.o.o. Pridobljeno 15. 7. 2019, http://www.lasko.eu/.

Foto: Pivovarna Laško Union d.o.o.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik