spot_img

Letošnja proslava ob dnevu državnosti posvečena mladim

Oton Župančič je zapisal: »Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt.«

Pretekli petek se je v Kulturnem centru Laško odvijala proslava ob dnevu državnosti. Na njej smo se spomnili dogodkov izpred 28. let, ko smo stopili na samostojno pot in s tem dočakali sanje o svoji državi.

Slovenija je svojo državnost utemeljila s plebiscitom o samostojnosti, 23. decembra 1990, in jo ubranila z osamosvojitveno vojno, potem ko je 25. junija 1991 razglasila neodvisnost.

Program so v letošnjem letu pripravili učitelji in učenci OŠ Primoža Trubarja Laško. Predstavili so se z muzikal Čarovnija, ki govori o problemih najstnikov, ki se navzven včasih počutijo že zelo odrasle, v sebi pa so negotovi, saj ne zmorejo prevzeti teže odgovornosti, ki jih prinese odraslost. Predstava spodbuja k oblikovanju pozitivnega odnosa do sebe, svoje družine in družbe nasploh.

Slavnostna govornica na proslavi ob dnevu državnosti je bila Alja Kapun, ki jo vsi dobro poznamo iz malih zaslonov po vlogi Maje iz nadaljevanke Pod eno streho. Trenutno pa jo lahko gledamo v nadaljevanki Reka ljubezni v vlogi zdravnice.

Že tradicionalno so bili tudi letos nagrajeni zlati učenci, ki so v drugi in tretji triadi dosegli odličen uspeh oz. so razrede končali s povprečjem zaključnih ocen 4,5 ali več. Hkrati so v zadnji triadi na tekmovanjih dosegli najmanj 12 točk po Točkovniku o šolskih tekmovanjih, ki ga sprejme župan občine Laško. Letošnje leto je priznanje iz rok župana občine Laško, Franca Zdolška prejelo kar 26. zlatih učencev iz OŠ Primoža Trubarja Laško ter OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice.

Biti mlad pomeni imeti pred seboj nepopisan list papirja. Dovolite si sanjati, ostanite zvesti samim sebi in negujte svoje talente. Pot o uspehu ni podarjena, tlakovali jo boste sami, mi pa vam ob tem lahko zaželimo le obilico poguma.

Nina Tovornik Jurgelj

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik