spot_img

Mažorete Laško že 30 let v ponos

Ste že slišali za pojem, v katerem na enkrat prepoznamo eleganco, ponos, vztrajnost, disciplino in uspeh?  V Laškem pod tem pojmom prepoznamo “Laško mažoreto”.

Prelomno leto 1989. V našem zelenem mestu ob Savinji so prvič zaplesale laške mažorete. Tega leta se je začela zgodba o uspehu, predanosti in prijateljstvu.

Vsi bi se strinjali, da so Mažorete Laško ena izmed gonilnih sil kulturnega dogajanja – ne samo v Laškem, temveč v celotni Sloveniji in Evropi. Ko vkorakajo na tekmovališče, v dvorano, na oder, se začuti tisto pravo povezanost, tisti pravi ekipni duh.

Veliko zeleno družino trenutno sestavljajo tri starostne skupine: cici, kadet in senior skupina. Laščani in Laščanke smo lahko ponosni na tako čudovit cvet deklet, ki navdušuje občinstva. V tridesetih letih delovanja so nanizale mnogo uspehov, do katerih so jih pripeljali trdo delo, mnoga odrekanja ter volja in želja po doseganju najboljših rezultatov.

Laške mažorete so pretekli teden praznovale svojo že 30. obletnico obstoja. Spomine na svoje zlato zelene uspehe so obeležile v prostorih Thermane Laško, kjer se je mudila tudi ekipa TV Laškega.

Pa se vrnimo na začetek. Vsi poznamo dobro znano zgodbo o tem, zakaj so nastale Laške mažorete. A o tej anekdoti kdaj drugič. Mažorete so bile od samega začetka neločljivo povezane z Laško pihalno godbo.

Mažorete pa so z leti in uspehi, ki so jih nizale na tekmovanjih in gostovanjih postajale vse bolj samostojna sekcija. Laške mažorete so se postavile ne samo v sam vrh Slovenije, njihove odlike so prepoznali tudi v Evropi.

Danes so laške mažorete ene izmed najprepoznavnejših mažoretnih skupin v Evropi. Rezultatov ne dosegajo več samo mažorete v »elitni skupini«, temveč tudi mlajše sekcije. Kako pa je voditi ustroj takšnih mažoret so nam zaupale tudi trenerke.

Najbolj predanim in zvestim članicam mažoretne skupine Laško pa so na obletnici podelili tudi priznanja, ki sta jih predala mentorica Sabina Seme in predstavnik Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Gašper Salobir.

Mažorete Laško pa so bile na svojem večeru nagrajene tudi s strani Mažoretne zveze Slovenije, saj so prejele zlati znak za 30-letno uspešno delo društva.

Katere lastnosti mora posedovati vsaka mažoreta? Samozavest, urejenost, olika, smisel za ritem, spretnost palice. Toda nič ni pomembnejšega kot predanost, ki jo čuti, ko skupaj z ekipo stopi pred občinstvo in z vsem srcem odpleše koreografijo.

Laška mažoreta pooseblja vse našteto. Za nas, Laščane predstavlja tako turistični produkt, kot tudi ponos, obličje našega mesta, patriotskost. Najlepše je gledati, kako vse te vrline uspešno predajajo mladim dekletom, ki s ponosno dvignjeno glavo ter z malimi koraki stopajo po stopinjah zelenih škornjev Laške mažorete. Z gotovostjo in ponosom lahko rečem, da je lepo biti del njihove zgodbe. Vse najboljše, zelene rakete, uspešno, ponosno in elegantno še nešteto let!

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik