Doma Gospodarstvo Občinske investicije Starejši in gibalno ovirani občani do brezplačnega prevoza

Starejši in gibalno ovirani občani do brezplačnega prevoza

1734

Občina Laško je od danes naprej bogatejša za nov projekt, Prijateljstvo.

Pretekli teden je na Občini Laško  potekala novinarska konferenca, kjer so župan Občine Laško Franc Zdolšek, podžupan Matjaž Pikl in direktorica Občinske uprave Tina Rosina predstavili projekt Prijateljstvo, ki ga Občina Laško uvaja z današnjim dnem.

Župan Občine Laško Franc Zdolšek, podžupan Matjaž Pikl in direktorica Občinske uprave Tina Rosina ob predstavitvi projekta Prijateljstvo (foto: Občina Laško)

Gre za dobrodelno gesto, ki bo starejšim in gibalno oviranim občanom omogočala večjo mobilnost, saj jim bo ponujen brezplačni prevoz. Marsikateri starejši ali invalidni občan namreč zaradi svojih težav težje dostopa bodi si do trgovine, zdravnika, pokopališča ali drugih javnih ustanov, zaradi česar so se na Občini odločili, da jim z brezplačnim prevozom olajšajo vsakodnevne tegobe.

Prevoz bo, zaradi težje organizacije javnega prevoza, organiziran preko že delujoče taxi službe Laško. Ta bo izvajala vnaprej napovedane prevoze. Občina želi preko projekta spodbuditi aktivno življenje, vzpostaviti medgeneracijsko sodelovanje, povezovanje in solidarnost.

Komu vse pa je prevoz namenjen?

Brezplačni prevozi so namenjeni starejšim od 65 let, gibalno oviranim občankam in občanom občine Laško, ki nimajo drugih možnosti transporta oziroma nimajo možnosti uporabe javnega prevoza ali je slednji terminsko neustrezen glede na potrebe prosilca prevoza in so načeloma oddaljeni od mestnega ali vaškega jedra več kot en kilometer.

Na kakšen način lahko koristite prevoz?

Vsak posameznik lahko projekt brezplačnega prevoza koristi največ trikrat na mesec. Prevozi se bodo namreč izvajali zgolj znotraj občine Laško, vsak delavnik med 7. In 16. uro, med tem ko ga med vikendih in ob praznikih ne bo mogoče koristiti.

Pomembno si je zapomniti, da je potrebno prevoze rezervirati najmanj tri dni vnaprej, zaradi lažje uskladitve potreb in žeja večjega števila prevoza željnih.

Kje lahko občani rezervirajo prevoze?

Občani lahko prevoze rezervirajo na telefonski številki 051 30 50 20 od ponedeljka do četrtka, med 7. in 15. uro, ob petkih pa med 7. in 13. uro, pred tem pa se morajo vsi bodoči uporabniki registrirati na občini Laško oz. poklicati št. 03 733 87 00.

Naj dodamo še to, da ima prevoznik urejeno ustrezno zavarovanje potnikov v primeru prometne nesreče. »Verjamemo, da se bodo projekta Prijateljstvo poslužili vsi, ki potrebujejo pomoč in da je to pomembna pridobitev za vse starejše in gibalno ovirane občanke in občane Občine Laško«, so še zapisali na Občini Laško.

Projekt Prijateljstvo je dokaz o tem, kako solidarna in socialna občina je občina Laško. Skrb za vse generacije in predvsem za tiste, pomoči potrebne je tista vrednota, ki v »prehitevajočem« svetu izginja. Pomembno je, da se tega zavemo in s tovrstnimi projekti ne le ponudimo roke pomoči potrebnim, temveč ozavestimo druge o tem, kako pomembna in prepotrebna je skrb za sočloveka.

Špela Juhart