spot_img

Dan odprtih vrat v Prevzgojnem domu Radeče

Prevzgojni dom Radeče, ki deluje pod okriljem Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, je v ponedeljek pripravil dan odprtih vrat, pod sloganom Grajska gospoda. Na njem so mladoletniki in mladoletnice skupaj z zaposlenimi predstavili kako se je na gradu živelo nekoč in kako danes v njem bivajo novodobni graščaki, kot jih je poimenovala direktorica prevzgojnega doma ga. Jerica Lipec.

Tovrstnega dogodka se vedno z veseljem udeleži tako strokovna javnost, kot tudi lokalna skupnost. Zaposleni in varovanci so prevzgojni dom za en dan preobrazili v grajsko gospo. Za glavni navdih pa jim je služil predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor. Slednji se v prvi vrsti zahvalil zaposlenim za njihovo predano delo, nagovoril pa je tudi mlade.

Zbrane je nagovorila tudi ministrica za pravosodje ga. Andreja Katič, ki je med drugim izpostavila, da lahko le s skupnim razumevanjem in z ljudmi, ki so pripravljeni pomagati usmerimo mladoletnike na pravo pot, vendar se vsak posameznik na koncu sam odloči katero pot bo izbral.

V Prevzgojnem domu Radeče so nameščeni mladoletniki in mladoletnice, ki jim je bil izrečen vzgojni ukrep oddaje v prevzgojni dom. Je edini v Sloveniji, ki izvršuje tovrstno kazensko sankcijo. Trenutno v domu biva 24 mladoletnikov, od tega so 3 dekleta.

Mladoletniki so v prevzgojni dom nameščeni na podlagi sodišča. Prevzgojni ukrepi so določeni s konkretnimi cilji na posameznih področjih življenja in dela v ter izven zavoda. Pri tem pa se upošteva tudi narava in okoliščine kaznivih dejanj, prehodne obravnave ter razvoj osebnosti nasploh. Pomembno pa je tudi sodelovanje s starši.

Varovanci imajo za seboj zelo težke zgodbe, pri premagovanju le-teh pa jim pomagajo zaposleni v prevzgojnem domu.

Vsi mladoletniki se zavedajo, da jih najtežja preizkušnja še čaka na drugi strani vrat prevzgojnega doma. O tem pišejo tudi v svojem časopisu Grajske novice.

Vse enkrat pride, vse enkrat gre

človek se uči dokler ne umre.

Ni vse lepo, zgodijo se slabe stvari,

stari, ne dovoli, da ti je život slep.

Nikoli ni prepozno, da štartaš po poti pravil,

padeš v problem pa ne odnehaj stari,

glej samo sebe…pusti druge stvari.

 

Nina Tovornik Jurgelj

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik